Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Στερεά και το νέο πρόγραμμα των οικισμών >2.000 κατοίκων

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΜΟΔ Α.Ε: «Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση για τη διαχείριση λυμάτων των οικισμών άνω των 2000 κατοίκων»[http://www.mou.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=509]. Και πιο αναλυτικά: «Σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι 385 οικισμοί της επικράτειας με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (οικισμοί Γ’ προτεραιότητας) θα πρέπει να εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.» Και «…η αρμόδια Επιτροπή, με πρόεδρο τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος προχώρησε στην αποδοχή και έγκριση των πρώτων 6 Περιφερειακών Σχεδίων (Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Β. Αιγαίο), τα οποία πλέον τίθενται σε εφαρμογή.»

-Advertisement-

Στην Περιφέρεια Στερεάς, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε τρεις(3) οικισμούς Α’ προτεραιότητας – πληθυσμός αιχμής >10.000 και διάθεση σε ευαίσθητο αποδέκτη – το Καρπενήσι, τη Λειβαδιά και τη Θήβα και τρεις(3) οικισμούς Β’ προτεραιότητας – πληθυσμός αιχμής >15.000 και διάθεση σε κανονικό αποδέκτη – τη Λαμία, τα Οινόφυτα-Σχηματάρι και τη Χαλκίδα. Έχουμε επίσης και σαράντα πέντε(45) οικισμούς Γ’ προτεραιότητας – με πληθυσμό αιχμής >2.000 κατοίκους – και είναι: 9 στη Βοιωτία, 19 στην Εύβοια, 12 στη Φθιώτιδα και 5 στη Φωκίδα. Τα στοιχεία για τους οικισμούς Γ προτεραιότητας αναφέρονται στον Φεβρουάριο του 2009. 

Στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΝ [http://astikalimata.ypeka.gr] εμφανίζονται να λειτουργούν είκοσι εννέα(29) βιολογικοί καθαρισμοί. Και συγκεκριμένα στη Βοιωτία 6: Αλίαρτος, Αράχωβα, Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα-Σχηματάρι, Ορχομενός. Στην   Εύβοια 9: Αιδηψός, Αλιβέρι, Ιστιαία, Κύμη, Λίμνη, Μαρμάρι, Νέα Αρτάκη, Σκύρος, Χαλκίδα. Στην Ευρυτανία 1: Καρπενήσι. Στη Φθιώτιδα 8: Αταλάντη, Δομοκός, Καμένα Βούρλα, Λαμία, Μαλεσίνα, Μώλος, Σπερχειάδα-Μακρακώμη, Τιθορέα και στη Φωκίδα 5: Άμφισσα, Γαλαξίδι, Δελφοί, Δεσφίνα, Ιτέα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνά μας προκύπτει ότι ελάχιστοι βιολογικοί, από τους 29, της Στερεάς λειτουργούν ή λειτουργούν με επάρκεια. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, μετά από τόσες δεκαετίες και τόσα πακέτα χρηματοδότησης, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!. Πιο συγκεκριμένα:

- Advertisement -

– Από τους δύο βιολογικούς του Δήμου Λοκρών: της Αταλάντης ποτέ δεν λειτούργησε και της Μαλεσίνας υπολειτουργεί. Στο μεταξύ από τον Νοέμβριο του 2017 έχει ξεκινήσει ένα έργο «Υλοποίηση Μελέτης Εφαρμογής για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Αταλάντης».

– Ο Δήμος Δελφών, σύμφωνα με το έγγραφό του, έχει σε εξέλιξη ένα έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού της Ιτέας, που παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και τα προβληματικά αντλιοστάσια σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τη στάθμη του νερού της θάλασσας, ενώ η περιοχή της Κίρρας παραμένει εκτός.

– Ο ΒΙΟΚΑ του Καρπενησίου είναι εκτός λειτουργίας από το 2005 τουλάχιστον. Τώρα δημοπρατήθηκε το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού, το οποίο αναμένεται να τελειώσει σε κανένα χρόνο.

– Του Μώλου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσυγχρονισμού και γίνονται δοκιμαστικές συνδέσεις.

– Του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, ο ΒΙΟΚΑ λειτουργεί μόνο με τα βοθρολύματα ενώ είναι σε εξέλιξη η σύνδεση του αποχετευτικού, σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου

– Της Στυλίδας, εγκαταλείφθηκε σε πλήρη αχρηστία με το σκεπτικό ότι είναι μεγάλο το κόστος του εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας του λόγω θέσης – είναι πάνω από την πόλη – και των πολλών αντλιοστασίων που απαιτούνται. Τα λύματα της Στυλίδας θα οδηγούνται πλέον στον ΒΙΟΚΑ Λαμίας, αφού σύντομα ολοκληρώνονται τα έργα του δικτύου των αγωγών και η ΔΕΥΑ Λαμίας έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για ιδιώτη εργολάβο, που θα αναλάβει την δοκιμαστική λειτουργία του ΒΙΟΚΑ με τα επιπλέον λύματα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της (Α.Π. 4066/83151/8.6.2018) προς όλους τους δήμους της Στερεάς ζήτησε να ενημερώσουν την περιφερειακή παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς για τη λειτουργία των Βιολογικών τους Καθαρισμών. Απάντησαν μόνο ο Δήμος Τανάγρας και ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων. Απάντηση πήραμε και από το Δήμο Δελφών μετά από δικό μας αίτημα. Από τους άλλους ΟΥΔΕΙΣ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με το νέο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν όλοι οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων να αποκτήσουν ΒΙΟΚΑ και ότι θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής όχλησης, κυρίως της θάλασσας και των επιφανειακών υδάτινων αποδεκτών, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα όμως πρέπει με έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα των ήδη υπαρχόντων ΒΙΟΚΑ, που κουβαλούν τις γνωστές αμαρτίες του παρελθόντος, με ευθύνη όλων και όχι μόνο των Δήμων.

Περιμένουμε τα στοιχεία από την Περιφέρεια, ποιοι οικισμοί είναι στο σχεδιασμό και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων.

Πληροφορίες: 6977261256

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *