«…δεν έχει θέμα το τοπίο αυτής της μνήμης
η μέσα πέτρα δε σμιλεύεται με ίσκιους
κι’ αν δυσπιστήσατε μπροστά σε τόσο αίμα
φέρτε τα χέρια σας στης πλάτης μου το ύψος
χρόνια κρατώντας τα δυο στήθη μου ανοιχτά
θα ΄χουν φανεί κι από την άλλη τα καρφιά!»

Με στίχους του Λαμιώτη ποιητή Κώστα Ριζάκη και μια λιτή και ταυτόχρονα επιβλητική γυναικεία φιγούρα  λαξεύτηκε το μάρμαρο και δημιουργήθηκε το Μνημείο για τη “Γυναίκα της Κατοχής” που στέκει από χθες υπερήφανο στο δρόμο προς το πάρκο Ηρώων της Μαρτυρικής πόλης. Το Μνημείο για τη Γυναίκα της Κατοχής προτάθηκε από τον Υπαταίο Πανεπιστημιακό καθηγητή Θεόδωρο Κουτρούμπα. Η ανέγερσή του έγινε με δαπάνη των γονέων του, Γεωργίου και Ευανθίας Κουτρούμπα ενώ τον σχεδιασμό αφιλοκερδώς ανέλαβε η επίσης Υπαταία τ. επιμελήτρια του Λ.Μ.Φ. Βασιλική Τσακατίκα.

Ρεπορτάζ: Λίλιαν Χαχοπούλου
Φωτό-Video: Πάνος Κατσώνης

Η εκδήλωση – αφιέρωμα στην γυναίκα της κατοχής, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον εξωτερικό χώρο του Αστεροσχολείου της Υπάτης, με κεντρικό προσκεκλημένο τον φιλέλληνα καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών Dr Baudouin Decharneux, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Βελγίου που συγκίνησε μιλώντας με θέμα “Η γυναίκα ήρωας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας”.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Τ.Κ Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης.

Μαρτυρίες από την Κατοχή αλλά και σκέψεις για τις ηρωίδες γυναίκες, “ζωντάνεψαν”χθες, μέσα από την αφήγηση της Βασιλικής Τσακατίκα, τον αγώνα που έδωσαν οι Υπαταίες, για να κρατήσουν όρθιο τον τόπο τους, την ίδια ώρα που μετρούσαν νεκρούς και αποκαϊδια…

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά, μουσικοί και φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. Μουσικές του Θεοδωράκη, του Λοίζου, του Λεοντή, στίχοι του Ελύτη, του Σεφέρη, του Γκάτσου, του Βίρβου, του Νεγρεπόντη, καθήλωσαν το κοινό.

Ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Βίβιαν Αργύρη και Γιώργος Λάμπρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάρκος Τσιτσίας και Νίκος Ζιάκας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αποστολόπουλος, η πρόεδρος των Αινιάνων Μαρία Λαϊνά,  η  Νάγια Σαμαρά – Ζήκα εκ μέρους του συνδέσμου φιλολόγων Φθιώτιδας, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαμιέων.

Η βραδιά έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γυναίκας της Κατοχής, που στο εξής θα βρίσκεται εκεί για να θυμίζει τον αγώνα, την αυτοθυσία, τον ηρωισμό τους…

                             

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

4 Comments

  1. Θα σας παρακαλούσα, εάν βιντεοσκοπήσατε την εκδήλωση να τη δημοσιεύσετε στο Youtube να τη δούμε, εμείς που δε στάθηκε δυνατό να παραβρεθούμε.
    Ευχαριστώ

  2. Συμφωνώ με τον Παναγιώτη.Θεωρώ απαράδεκτο να απουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί[κάθονται 2 μήνες το καλοκαίρι] από τέτοιες εκδηλώσεις. Κρίμα!!!

  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ. ΠΑΝΤΑ Η ΥΠΑΤΗ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΕ. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΤΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΙΑΤΙ?

  4. Βρε αυτοί χάσανε την εξουσία της Δημοτικής Αρχής και ομορφύναν…φτου φτου μην σαν ματιασω!

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like