Οι γερόλυκοι των Μουντιάλ

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
6 Min Read

«Πολλοί από τους συμπαίκτες μου είναι στην ηλικία της κόρης μου, όμως τους βλέπω σαν αδέρφια και όχι σαν παιδιά μου. Ωστόσο, τους συμβουλεύω και τους αφηγούμαι ιστορίες από παλαιότερες διοργανώσεις», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Εσάμ Ελ-Χανταρί. Και πώς να μην το κάνει, άλλωστε; Έχει αγωνιστεί σε επτά Κόπα Άφρικα, κατακτώντας το τρόπαιο τέσσερις φορές με την Αίγυπτο. Τώρα όμως, έστω και στα 45 του, ήρθε η ώρα να ανοίξει τα «φτερά» του σε παγκόσμιο επίπεδο, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Ο Ελ-Χανταρί είναι 45 ετών και 5 μηνών και θα είναι με διαφορά ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που θα έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι, θα είναι στην κορυφή της λίστας των παικτών, που ήταν πάνω από 40 και φώναξαν «παρών» στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Εκτός από έναν, όλοι οι υπόλοιποι ήταν τερματοφύλακες. Λογικό ακούγεται…

Φαρίντ Μοντραγκόν (43 ετών και 3 ημερών)

Στην αποστολή της εθνικής Κολομβίας στο Μουντιάλ του ’94 και βασικός κάτω από τα δοκάρια των «καφετέρος» τέσσερα χρόνια μετά, στην Γαλλία. Από 2005, ο 34χρονος – τότε – Μοντραγκόν σταμάτησε να βρίσκεται στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού, με τον ίδιο να επιστρέφει στις κλήσεις πέντε χρόνια αργότερα, στα 39 του. Στο Μουντιάλ του 2014, ο Κολομβιανός τερματοφύλακας βρέθηκε στην αποστολή και στο τρίτο παιχνίδι των ομίλων (η Κολομβία είχε ήδη προκριθεί πανηγυρικά στην επόμενη φάση) απέναντι στην Ιαπωνία πέρασε ως αλλαγή στο 85’. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε κλείσει τα 43 και αυτή ήταν η τελευταία του συμμετοχή, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ροζέ Μιλά (42 ετών, 1 μηνός και 8 ημερών)

Έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλά στο Μουντιάλ του ’90, όταν στα 38 του χρόνια πέτυχε τέσσερα τέρματα και οδήγησε το Καμερούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Μιλά ήταν και πάλι παρών, στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αγωνίστηκε στα δύο από τα τρία παιχνίδια των ομίλων, με την τελευταία του παρουσία να είναι στον τρίτο αγώνα, απέναντι στην Ρωσία. Το Καμερούν γνώρισε βαριά ήττα με σκορ 6-1 (5 γκολ ο Σαλένκο), με τον Ροζέ Μιλά να είναι 42 ετών, 1 μηνός και 8 ημερών και να αποτελεί το μοναδικό σκόρερ της ομάδας του σε εκείνο το παιχνίδι. Αυτό το γκολ τον κατατάσσει μέχρι και σήμερα ως το γηραιότερο σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Πατ Τζένινγκς (41 ετών)

Η καριέρα του με την εθνική της Βορείου Ιρλανδίας διήρκησε 22 ολόκληρα χρόνια (ακόμη αποτελεί ρεκόρ για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας). Έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών, το 1964, σε έναν αγώνα απέναντι στην Ουαλία, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή και ο Τζορτζ Μπεστ. Το «κύκνειο άσμα» για τον Τζένινγκς ήταν στο Μουντιάλ του Μεξικού, το 1986. Αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια των ομίλων, με το τελευταίο να είναι ανήμερα των 41ων γενεθλίων, στην ήττα με 3-0 από την Βραζιλία.

Πίτερ Σίλτον (40 ετών, 9 μηνών και 19 ημερών)

Αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών της εθνικής Αγγλίας (125), με παρουσία σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και δύο Euro. Τελευταία του παρουσία με τα «λιοντάρια» ήταν στο Μουντιάλ της Ιταλίας, το 1990, όταν αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής Αγγλίας, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση στον κόσμο. Στο μικρό τελικό, απέναντι στην Ιταλία, ο Σίλτον ήταν 40 ετών, 9 μηνών και 19 ημερών, στην τελευταία του εμφάνιση με το εθνόσημο. Παρά την εμπειρία του, έκανε ένα τραγικό λάθος, που έδωσε την ευκαιρία στον Ρομπέρτο Μπάτζιο να σκοράρει. Μετά τη λήξη του αγώνα, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική Αγγλίας.

Ντίνο Τζοφ (40 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών)

Δε θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο φινάλε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη διοργάνωση του 1982, στα γήπεδα της Ισπανίας, η Ιταλία έφτασε στην κατάκτηση του Μουντιάλ, με τον Ντίνο Τζοφ να είναι ο αρχηγός και ο βασικός τερματοφύλακας των «ατζούρι». Την ημέρα του τελικού, απέναντι στη Δυτική Γερμανία, ο Ιταλός ήταν 40 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών και ταυτόχρονα ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (ένα ρεκόρ που κρατάει μέχρι και σήμερα), αλλά και έχει κατακτήσει το τρόπαιο.

Αλί Μπουμνιέλ (40 ετών, 2 μηνών και 10 ημερών)

Στο Μουντιάλ του 1998 ήταν στην αποστολή της Τυνησίας, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, αποτέλεσε τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής του ομάδας. Κάτι αντίστοιχο, το επανέλαβε και το 2006, στην Γερμανία, μόνο που τότε είχε ήδη «πατήσει» την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας του. Ο Μπουμνιέλ ήταν ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με τον ίδιο να είναι 40 ετών, 2 μηνών και 10 ημερών, όταν η Τυνησία αντιμετώπισε την Ουκρανία, στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων.

Πηγή: gazzetta.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *