Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας – Η (απογοητευτική) θέση της Ελλάδας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

Η χώρα μας βρίσκεται μέσα στις 20 χώρες του κόσμου με τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, αναδεικνύοντας ένα ήδη γνωστό ζήτημα για το μέλλον των επόμενων γενιών

-Advertisement-

Τη 17η θέση κατέλαβε η Ελλάδα αναφορικά με τα ποσοστά γονιμότητας για το 2024, καταλαμβάνοντας μια θέση στην πρώτη εικοσάδα των υπογόνιμων χωρών ολόκληρης της υφηλίου. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας στη λίστα των χωρών με τις χαμηλότερες γεννήσεις εμφανίζει μέσο όρο 1,4 γεννήσεις, την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2,3 γεννήσεις. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Ταϊβάν, με ποσοστό γονιμότητας 1,11 παιδιά ανά γυναίκα, το χαμηλότερο δηλαδή στον κόσμο.

Παγκοσμίως, η γονιμότητα έχει μειωθεί από 5 γεννήσεις ανά γυναίκα κατά μέσο όρο το 1950 σε 2,3 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2021. Όσο γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά, δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με την πορεία της μελλοντικής οικονομίας. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την πλατμφόρμα Statista.

Ως δείκτης γονιμότητας προσδιορίζεται ο μέσος αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας σε μια δεδομένη χώρα. Συνήθως, οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 45 ετών θεωρούνται ότι βρίσκονται σε αυτή την ηλικία. Ένα ποσοστό γονιμότητας 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, γνωστό ως «ποσοστό αντικατάστασης», διατηρεί τον πληθυσμό σταθερό με την αντικατάσταση και των δύο γονέων και τον συνυπολογισμό της βρεφικής θνησιμότητας -υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει μετανάστευση και ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι σταθερά.

- Advertisement -
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Πρωταθλήτρια» η Ευρώπη 

-Advertisement-
=Advertisement=

Η Ευρώπη προηγείται στην κατάταξη των ποσοστών γονιμότητας με οκτώ χώρες, ακολουθούμενη από την Ασία με έξι, τη Βόρεια Αμερική με πέντε και την Αφρική με μία. Η Γηραιά ήπειρος είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο που αναμένεται να αντιμετωπίσει συνολική μείωση του πληθυσμού στο εγγύς μέλλον (μεταξύ 2022 και 2050), κατά 7%.

Αντίθετα, οι πληθυσμοί σε άλλες περιοχές -συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής, Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και της Βόρειας Αμερικής- αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά θα φθάσουν στο μέγιστο των πληθυσμών τους πριν από το 2100.

Παρόλα αυτά, κάποιες χώρες με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έχουν λάβει μέτρα για να μετριάσουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις οικονομίες τους. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα άρχισε να επιτρέπει στις οικογένειες να προσλαμβάνουν ξένες νταντάδες για να ενθαρρύνει υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων. Αντίστοιχα, η Ιαπωνία έχει διαθέσει έως και 3,6 τρισεκατομμύρια γιεν (22,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ετησίως σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την τάση.

ygeiamou.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *