Τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από τα 61 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, 12 είναι γυναίκες. Από αυτές οι πέντε αναλαμβάνουν τα ηνία των υπουργείων τους, έξι είναι υφυπουργοί και μία αναπληρώτρια υπουργός.
Από τις 12 πολιτικούς, τρεις υπουργοποιούνται για πρώτη φορά, έξι παρέμειναν στο πόστο τους, δύο μετακινήθηκαν σε άλλο υπουργείο και μία επέστρεψε, αφού στο παρελθόν έχει αποτελέσει ξανά μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου


Στο νέο σχήμα, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παραμένει στη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών. Γεννημένη στην Αθήνα στις 10 Απριλίου του 1957, έχει πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ.
Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά ενώ έχει ένα παιδί. Το 1981 ξεκίνησε τη μακρά θητεία της στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, από το υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος Πρεσβείας και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μια πλούσια καριέρα στο ελληνικό διπλωματικό σώμα.
Βιβή Χαραλαμπογιάννη


Παραμένει υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών. Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη κατέχει αυτή τη θέση από τον Ιούνιο του 2023.
Κατά την τετραετία 2019-2023 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης, συμμετείχε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα για τη χάραξη πολιτικών στελέχωσης στο Δημόσιο, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Την περίοδο 2011-2014 διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου των Γενικών Γραμματέων, Δ. Στεφάνου και εν συνεχεία του Θ. Λιβάνιου, αρχικά στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και από το 2012 έως το 2014, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ως μόνιμη υπάλληλος του Τμήματος Προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εφαρμογή πολιτικών διοίκησης προσωπικού.
Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος ΜΒΑ του Ε.Α.Π. και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α.
Σοφία Ζαχαράκη


Η Σοφία Ζαχαράκη είναι από τους υπουργούς που άλλαξαν χαρτοφυλάκιο, καθώς μετακινήθηκε από το τιμόνι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής σε αυτό του υπουργείου Παιδείας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της αγγλικής γλώσσας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
Η επαγγελματική της προϋπηρεσία περιλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου εργάστηκε στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Από το 2012 – 2014 διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.
Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program), ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με θέμα “Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών”. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Έχει υπάρξει εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.
Ειρήνη Αγαπηδάκη


Άλλη μία γυναίκα της κυβέρνησης που παραμένει στο πόστο της. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη θα συνεχίσει να είναι αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Είναι ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή.
Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022.
Νίκη Κεραμέως


Υπουργός Εργασίας παραμένει η Νίκη Κεραμέως. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980 και είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris II με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία από το Πανεπιστήμιο Paris II και στο δίκαιο της διαιτησίας από το Harvard Law School.
Εργάστηκε ως δικηγόρος σε Αθήνα και Νέα Υόρκη ως το 2019, οπότε και ανέλαβε τη θέση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II, διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής.
Αννα Ευθυμίου


Η νέα υφυπουργός Εργασίας, υπουργοποιείται για πρώτη φορά. Γεννήθηκε στα Γρεβενά και από το 1990 ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως δικηγόρος, έχει υπάρξει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής ενώ τον Ιούλιο του 2024 ορίστηκε ως αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ.
Λίνα Μενδώνη


Αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού είναι η Λίνα Μενδώνη. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος των Τμημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1987, παρακολούθησε ως υπότροφος του C.N.R.S. προδιδακτορικό κύκλο σπουδών στη Maison de l’Orient, στην Λυών. Το 1988, παρακολούθησε κύκλο μεταδιδακτορικών σεμιναρίων σε θέματα αρχαίας ελληνικής ονομαστικής στην Οξφόρδη με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.
Το 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα σε θέση Κυρίου Ερευνητή.
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, εταιρειών και ενώσεων. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων. Διετέλεσε Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, απο το 1994 έως 1997, και στο Υπουργείο Αιγαίου, από το 1997 έως το 1999.
Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το Νοέμβριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2015, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Παναγιώτη Δουκέλλη και έχουν έναν γιο.
Σέβη Βολουδάκη


Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα είναι πλέον η Σέβη Βολουδάκη η οποία για πρώτη φορά αναλαμβάνει υπουργικό πόστο. Ήταν σύζυγος του Μανούσου Βολουδάκη, βουλευτή Χανίων και πρώην Υφυπουργού της ΝΔ, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έλαβε τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους στο Κοινοτικό Δίκαιο από το Université Libre de Bruxelles καθώς και στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως νομική σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Έχει διατελέσει νομική σύμβουλος στη ΝΔ, ενώ έχει εργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι συνιδρύτρια της Women Act, οργάνωσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια ζωή, ενώ συμμετέχει ως μέντορας στο “The People’s Trust”, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει μικρές επιχειρήσεις.
Δόμνα Μιχαηλίδου


Η Δόμνα Μιχαηλίδου επιστρέφει και υπουργοποιείται ξανά, αναλαμβάνοντας αυτή την φορά την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1987 στον Πειραιά. Έφυγε για την Αγγλία στα 17 της και έκανε όλες τις σπουδές της στα Οικονομικά στη Μεγάλη Βρετανία. Έκανε το μεταπτυχιακό της στις Αναπτυξιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Διετέλεσε Επισκέπτρια Λέκτορας Οικονομικών της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έζησε 11 χρόνια στην Αγγλία και τη Γαλλία και έχω διατελέσει εκτός από Λέκτορας στο Cambridge και Λέκτορας στο UCL, Οικονομολόγος στον Ο.Ο.Σ.Α., καθώς και Οικονομική Σύμβουλος αρκετών Κυβερνήσεων και του ΟΗΕ.
Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επέλεξε ως σύμβουλό του, σε θέματα Μεταρρυθμίσεων. Το 2019, διορίζεται Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ορίστηκε Υφυπουργός.
Έλενα Ράπτη


Η Έλενα Ράπτη αφήνει τη θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού και γίνεται υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου. Kάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBΑ (Master in Business Administration) του Πανεπιστημίου Winchester.Εργάσθηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο των oπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 1998 και βουλευτής το 2004. Υπήρξε Γραμματέας Εθελοντισμού & ΜΚΟ της ΝΔ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το 2022 ορίστηκε Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων.
Όλγα Κεφαλογιάννη


Στο υπουργείο Τουρισμού παραμένει η Όλγα Κεφαλογιάννη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστώνη.
Έχει εργαστεί σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, καθώς και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Από το 2004 έως το 2006 ήταν συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε νομικά θέματα.
Εξελέγη βουλευτής Νομού Ρεθύμνης το 2007, ενώ, από το 2012, εκλέγεται στην Α’ Αθηνών.
Διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού και στην κυβέρνηση Α. Σαμαρά 2012 – 2015.
Έχει δύο παιδιά.
Άννα Καραμανλή


Μία από τις νέες εισόδους στο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτή της Άννας Καραμανλή που ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Τουρισμού.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι μητέρα δύο παιδιών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό τίτλο Μaster Οf Science(MSc) στη Δημόσια Διοίκηση ο οποίος της απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο “Νεάπολις” Πάφος Κύπρος.
Μιλά αγγλικά και ισπανικά. Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Ν.Δ. το 2012.
Έχει υπάρξει η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια στην εκπομπή “Αθλητική Κυριακή” και αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος το 1984.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
thetoc.gr