ΟΑΕΔ: Ξεκινά αύριο το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας – Πώς θα κάνετε αίτηση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Οι αιτήσεις ξεκινούν αύριο από τις 11 η ώρα το πρωί και μπορούν όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα µόνοι ή μαζί µε άλλους.

-Advertisement-

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και µε την πιθανή, έπειτα από αίτηση του δικαιούχου, επέκταση του προγράµµατος µπορεί να ανέλθει έως τα 36.000 ευρώ.

∆ιαδικασία υποβολής αίτησης

- Advertisement -

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση – επιχειρηµατικό σχέδιο για υπαγωγή στο πρόγραµµα υποβάλλεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕ∆ (www.oaed.gr).

Χειρόγραφες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.  Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των ενδιαφεροµένων δεν υποβάλλονται µέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2)  του Οργανισµού.

Μετά την καταχώριση της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραµµα, εµφανίζεται ο αριθµός πρωτοκόλλου και η ηµεροµηνία υποβολής της.

Οι δικαιούχοι [επιχειρηµατίες/επιτηδευµατίες (ατοµικές επιχειρήσεις) και µέλη νοµικών οντοτήτων] οι οποίοι θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας µετά την προέγκρισή τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης (σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παρούσα πρόσκληση),  υποχρεωτικά υποβάλλουν συµπληρωµατική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα το αργότερο εντός δύο µηνών από την προέγκριση, στο αρµόδιο ΚΠΑ2 όπου ανήκουν.

Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσµίας των δύο (2) µηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκρισης) του επιχειρηµατικού σχεδίου από την Επιτροπή χωρίς οι ενδιαφερόµενοι να προβούν σε έναρξη δραστηριότητας στη ∆ΟΥ, ανακαλείται αυτοδικαίως η προέγκριση.

∆ιαδικασία υπαγωγής στο πρόγραµµα

7.1.Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραµµα περιλαµβάνει τα ακόλουθα τρία στάδια:

Α)1ο στάδιο: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υπαγωγής – επιχειρηµατικού σχεδίου στη σχετική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕ∆.

Πριν την υποβολή της αίτησης, πρέπει να έχουν προηγηθεί η έναρξη νέας επιχειρηµατικής δραστηριότητας στην αρµόδια ∆ΟΥ, (η οποία θα πρέπει να έχει πραγµατοποιηθεί µετά από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της ΚΥΑ στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης ήτοι από τις 7/2/2019  και µετά).

Στην περίπτωση των ανέργων που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στην αρµόδια ∆ΟΥ, οι ενδιαφερόµενοι προβαίνουν σε έναρξη το αργότερο εντός δύο (2) µηνών από την γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου (προέγκριση) από την Επιτροπή Αξιολόγησης και υποβάλλουν στο ΚΠΑ2 όπου ανήκουν, συµπληρωµατική αίτηση ένταξης στο πρόγραµµα εντός της ανωτέρω προθεσµίας.

Β) 2ο στάδιο: Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων

Τα προς χρηµατοδότηση επιχειρηµατικά σχέδια αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήµατα από Τριµελή Επιτροπή Αξιολόγησης, οι οποία θα συσταθεί µε απόφαση της ∆ιοικήτριας του ΟΑΕ∆, και η αξιολόγηση τους είναι συγκριτική.

Τα προς χρηµατοδότηση επιχειρηµατικά σχέδια αξιολογούνται, µε βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

-Advertisement-
=Advertisement=

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Έλεγχος πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων συµµετοχής, ως προς:

• Την χρήση της τυποποιηµένης αίτησης, µε συµπληρωµένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία.

• Το ότι ο ενδιαφερόµενος έχει την ιδιότητα του ανέργου κατά την ηµεροµηνία έναρξης δραστηριότητας στη ∆ΟΥ

• Το ότι ο ενδιαφερόµενος έχει την ιδιότητα του ανέργου κατά την υποβολή του επιχειρηµατικού σχεδίου στην περίπτωση που δεν έχει προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ∆ΟΥ, την οποία πρέπει να διατηρεί και κατά την έναρξη δραστηριότητας µετά την προέγκριση.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ
(βαθµολογούµενα κριτήρια)

Εξετάζεται η ποιότητα, πληρότητα και ωριµότητα του Επιχειρηµατικού Σχεδίου σύµφωνα µε τα παρακάτω κριτήρια:

1. Σαφής περιγραφή του φυσικού αντικειµένου της πράξης ως προς τα βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της πρόσκλησης. Μια απόλυτα σαφής, πλήρης και ολοκληρωµένη περιγραφή της επιχειρηµατικής ιδέας βαθµολογείται µε 5 ή 4. Αντίστοιχα
µια µέτρια περιγραφή βαθµολογείται µε 3 ή 2, ενώ µια ελλιπής βαθµολογείται µε 1 ή 0.

2. Συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφεροµένου µε το αντικείµενο της επιχειρηµατικής δραστηριότητας και επαρκής τεκµηρίωση µε ύπαρξη τυπικών προσόντων ή/ και επαγγελµατικής εµπειρίας. Εξετάζεται η συνάφεια του αντικειµένου δραστηριότητας της επιχείρησης µε το περιεχόµενο σπουδών ή /και κατάρτισης ή /και επιµόρφωσης, καθώς και µε τη σχετική επαγγελµατική εµπειρία του δυνητικά δικαιούχου. Η ύπαρξη βεβαιωµένων σχετικών σπουδών σε συνδυασµό µε τουλάχιστον διετή επαγγελµατική
εµπειρία βαθµολογείται µε υψηλή βαθµολογία (5,4). Κατ’ αναλογία βαθµολογούνται σε χαµηλότερη κλίµακα (3,2) η ύπαρξη λιγότερων προσόντων και εµπειρίας και η έλλειψη
αυτών (1, 0), αντίστοιχα.

3. Οικονοµοτεχνική επάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου (εξέταση πιθανής ύπαρξης επιπλέον χρηµατοδοτικών πόρων, π.χ. µέσω τραπεζικού δανεισµού). Εξετάζεται και βαθµολογείται η πιο ρεαλιστική προσέγγιση της πρότασης από πλευράς: α) κόστους
αρχικής επένδυσης, β) δυνατότητας χρηµατοδότησης και γ) περιγραφής τυχόν απαιτούµενου τεχνικού εξοπλισµού. Μια προτεινόµενη επένδυση που έχει ρεαλιστικό κόστος και επαρκή τεκµηρίωση χρηµατοδότησης, ανεξαρτήτως προέλευσης,
βαθµολογείται µε υψηλό βαθµό (5, 4). Κατ’ αναλογία βαθµολογείται σε χαµηλότερη κλίµακα (3, 2) η λιγότερο επαρκής τεκµηρίωση χρηµατοδότησης και αντίστοιχα η έλλειψη αυτής βαθµολογείται µε χαµηλότερο βαθµό (1, 0).

4. Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικές και άλλες διασυνδέσεις µε υφιστάµενες επιχειρήσεις και/ή συµπράξεις µεταξύ δύο ή περισσότερων ανέργων για τη δηµιουργία κοινής επιχείρησης. Εξετάζεται και βαθµολογείται η ύπαρξη δικτύων (οριζόντιες επιχειρηµατικές συνέργειες ή κάθετες παραγωγικές συνέργειες), καθώς και η ύπαρξη εταιρικών, συνεταιριστικών ή κοινοπρακτικών σχηµάτων. Με υψηλό βαθµό (5, 4) βαθµολογούνται οι συµπράξεις δύο ή και περισσότερων ανέργων για τη δηµιουργία επιχείρησης, καθώς και η οριζόντια ή κάθετη δικτύωση µε άλλες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα η απλή ύπαρξη επιχειρηµατικών σχέσεων βαθµολογείται µε µέτριο βαθµό (3, 2). Η απουσία των παραπάνω συνεπάγεται χαµηλή βαθµολόγηση (1, 0).

5. Συνάφεια της επιχειρηµατικής δραστηριότητας µε τοµείς οι οποίοι προσδιορίζονται απόστρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης (RIS) του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ενδεικτικά:  αγροδιατροφή, βιοµηχανία τροφίµων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δηµιουργικές βιοµηχανίες, περιβάλλον, τουρισµός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υλικά – κατασκευές, υγεία-φάρµακα). Οι επιχειρηµατικές ιδέες που σχετίζονται µε δηµιουργία επιχειρήσεων στους επιµέρους τοµείς των ανωτέρω κλάδων βαθµολογούνται µε υψηλό βαθµό (5). Αντίθετα η απουσία συσχέτισης συνεπάγεται χαµηλή βαθµολόγηση (1,0).

Γ) 3ο στάδιο: Υπαγωγή
Η υπαγωγή στο πρόγραµµα πραγµατοποιείται, ύστερα από θετικό επιτόπιο έλεγχο (στον χώρο της επιχείρησης) από υπαλλήλους-ελεγκτές του ΟΑΕ∆.

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγµατοποιείται:

• εντός ενός (1) µήνα από την ηµεροµηνία της γνωστοποίησης της θετικής αξιολόγησης (προέγκρισης) της αίτησης-επιχειρηµατικού σχεδίου από την Επιτροπή όταν η έναρξη δραστηριότητας προηγείται της ηµεροµηνίας
αξιολόγησης και

• εντός ενός (1) µήνα από την υποβολή της συµπληρωµατικής αίτησης ένταξης όταν η έναρξη δραστηριότητας πραγµατοποιήθηκε µετά την ηµεροµηνία της
θετικής αξιολόγησης.

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος ορίζεται κατόπιν συνεννόησης των υπαλλήλων-ελεγκτών µε τον δικαιούχο/ους. Οι υπάλληλοι-ελεγκτές ενηµερώσουν τον/τους δικαιούχο/ους για το σύνολο των απαιτούµενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *