Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...


Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέστρεψε στα έδρανα του ΑΠΘ και έδωσε τη πρώτη του διάλεξη ως καθηγητής έπειτα από 26 χρόνια.

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βενιζέλος επέστρεψε στα έδρανα του ΑΠΘ: Η πρώτη του διάλεξη μετά από 26 χρόνια (vid)

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέστρεψε στα έδρανα του ΑΠΘ και έδωσε τη πρώτη του διάλεξη ως καθηγητής έπειτα από 26 χρόνια.

«Χαίρομαι πραγματικά γιατί μετά από 26-27 χρόνια επανέρχομαι στα καθήκοντά μου ως καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι αποκτώ ξανά τη δυνατότητα της επαφής με τη διδασκαλία. Αυτό μου είχε λείψει όλα αυτά τα χρόνια», είπε παρουσία του πρύτανη του ΑΠΘ και συναδέλφων του στη γεμάτη φοιτητές αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.

Πρόσθεσε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη επέτειος που προσέδωσε και συναισθηματικό χαρακτήρα στη διάλεξή του, καθώς έχουν συμπληρωθεί και 45 χρόνια από τότε που ήταν εκείνος πρωτοετής φοιτητής στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, παρακολουθώντας, όπως είπε, τα μαθήματα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως του Αριστόβουλου Μάνεση και του Δημήτρη Τσάτσου.

«Η Νομική Σχολή συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα έχει φέρει έτσι η μοίρα και η ηλικία μου, ώστε από τα ενενήντα αυτά χρόνια τα μισά να μετέχω στη λειτουργία της σχολής, από φοιτητής έως καθηγητής. Είμαι ο αρχαιότερος σε διορισμό από τους εν ενεργεία καθηγητές τη στιγμή αυτή. Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε που άρχισα να διδάσκω, 35 χρόνια από την εκλογή μου ως υφηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και χαίρομαι πραγματικά, γιατί σήμερα θα ξαναμιλήσουμε για την ουσία των θεμάτων, για το Σύνταγμα και το Συνταγματικό Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε μάλιστα ότι οι διδάσκοντες σήμερα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ «είναι όλοι ανεξαιρέτως φοιτητές μου παλαιότερα και τους καμαρώνω και ως δάσκαλος και ως συναδέλφους και είναι πολύ καλύτεροι και από εμένα και από τους παλαιότερους που είχαν τα καθήκοντα της διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου ακόμη κι αν εμφανίζονται ως μυθικά πρόσωπα στη μνήμη μας και τα αισθήματά μας».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια της απουσίας του από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα δεν αποκόπηκε από την έρευνα και την πρακτική του Συνταγματικού Δικαίου. «Η κοινοβουλευτική λειτουργία, η κυβερνητική λειτουργία, η εξωτερική πολιτική είναι πεδία που ανήκουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ύλη του Συνταγματικού Δικαίου. Μπορεί λοιπόν να στερήθηκα τη μεγάλη χαρά της επαφής με φοιτητές, αλλά είχα μεγάλες ευκαιρίες, που μου προσέφερε η Πολιτεία τιμώντας με. Είχα την ευκαιρία να είμαι ο γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001, άρα να έχω διαμορφώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ισχύον κείμενο, το οποίο πολύ λίγο μεταβλήθηκε με την αναθεώρηση του 2008. Είχα την ευκαιρία να εισηγηθώ πολλούς εκτελεστικούς του Συντάγματος νόμους, να παρακολουθήσω τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως τις μεγάλες μεταβολές που επήλθαν στο οικοδόμημα της οικονομικής διακυβέρνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, να παρακολουθήσω τη λειτουργία όλων των διεθνών οργανισμών που συνδέονται και με την προστασία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εξήγησε.

Υπενθύμισε ακόμη πως η προηγούμενη φορά που μίλησε σε ακροατήριο όπως το σημερινό ήταν το 1997, όταν η κόρη του ήταν πρωτοετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. «Βλέπω στα πρόσωπά σας τη σχέση μου μαζί της και αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γεγονός ότι βρίσκεστε εδώ στα έδρανα της Νομικής, μιας σχολής που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις ανταγωνιστικότητα και αποδοχής στο διεθνές επίπεδο», τόνισε και προϊδέασε τους πρωτοετείς φοιτητές πώς θα βιώσουν τη μετάβαση στον νομικό τρόπο σκέψης: «Υπάρχει μία διανοητική και μεθοδολογική πειθαρχία. Σκεφτόμαστε και μιλάμε με έναν ειδικό τρόπο. Τους προσεχείς μήνες -στο πρώτο, δεύτερο εξάμηνο το πολύ- καθώς θα ακούτε στα μαθήματα βασικές έννοιες, θα αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό σας μια εικόνα, ένα σύμπαν και θα αρχίσετε σιγά- σιγά να μη σκέφτεστε με τον κοινό τρόπο – με μια γλώσσα λόγια αλλά όχι πειθαρχημένη νομικά, αλλά θα εισαχθείτε σε αυτή τη νομική λογική, που ξεκινάει βέβαια από το Σύνταγμα και την αντίληψη για την έννομη τάξη και τη δομή της», διευκρίνισε και προέτρεψε τους φοιτητές να βγουν από τη Σχολή όχι απλά και μόνο με ένα πτυχίο, αλλά με τη δυνατότητα να σταθούν ανταγωνιστικά και με φιλοδοξίες σε μια αγορά εργασίας που είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή:reader.gr

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

Featured

Το παζάρι της Σπερχειάδας άνοιξε και το παίρνεις μυρωδιά.... από μακριά!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα ακόμη συμβάν παραβατικής συμπεριφοράς σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Λαμίας και πιο συγκεκριμένα πάνω από την...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια ανείπωτη τραγωδία γράφτηκε τα ξημερώματα στην Πτολεμαΐδα όταν η 33χρονη Παναγιώτα Τσαούση, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, εντοπίστηκε μέσα στο σπίτι της χωρίς τις αισθήσεις της....

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρό τροχαίο συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το Δημαρχείο Λαμίας. Μία 21χρονη φοιτήτρια η οποία προσπάθησε να...

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.