Η Τουρκία δεν αγόρασε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να «τα κρατήσει στο κουτί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Δεν αγοράζεις ένα προϊόν για να το κρατήσεις στο κουτί. Έχουμε ανάγκες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία είχε αρχίσει να δοκιμάζει εν μέρει τους S-400, καλώντας την Άγκυρα «να μην προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία» του ρωσικού συστήματος.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης πως η Τουρκία είναι ανοιχτή στην αγορά των συστημάτων Πάτριοτ, τα ανταγωνιστικά δηλαδή των S-400, αν οι ΗΠΑ δώσουν «εγγυήσεις» για την από κοινού παραγωγή τους και αν το Κογκρέσο δεσμευθεί ότι δεν θα εμποδίσει την πώληση.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κυρίως πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία, και θέτουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35, 100 από τα οποία έχει παραγγείλει ο τουρκικός στρατός.
Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 μετά την παραλαβή των πρώτων S-400.
«Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές. Δεν μπορείτε να αρνείστε να μας τα πουλήσετε και να μας λέτε να μην κοιτάμε αλλού», είπε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία τελεί επίσης υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων εξαιτίας ενός νόμου που εγκρίθηκε το 2017 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και προβλέπει αυτόματα μέτρα σε βάρος οποιασδήποτε χώρας αγοράζει ρωσικούς εξοπλισμούς.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο τον Οκτώβριο πως η Άγκυρα θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις, αν επιλέξει να μην ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα.
Οι Τούρκοι ηγέτες επαναλαμβάνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν.
reader