Μπορεί πολλοί να είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία ενόψει του τελικού του Κυπέλλου, τα όσα έγιναν ωστόσο στο ΟΑΚΑ τους διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο. Το SDNA καταγράφει την επόμενη μέρα του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ…
Ο 76ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας αποτελεί πλέον παρελθόν, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει στη δεύτερη σερί κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το πέτυχε μάλιστα με τόσο εμφατικό και πειστικό τρόπο, που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του μετά το σφύριγμα της λήξης από τον Μπορμπαλάν.
Για το αγωνιστικό σκέλος έχουν ήδη γραφτεί… χιλιάδες λέξεις μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα στα οποία αξίζει επίσης να σταθούμε. Συγκεκριμένα τόσο σε όσα συνέβησαν εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, όσο και στο θέμα της διαιτησίας.
Η απόφαση εξάλλου να “σφυρίξει” τον φετινό τελικό ξένος διαιτητής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, ήταν εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε τι άλλο τις τελευταίες μέρες. Πολλοί δε ήταν εκείνοι που κατέκριναν τη συγκεκριμένη επιλογή της ΚΕΔ και της ΕΠΟ, κόντρα στο ρεύμα όμως το SDNA ήταν το μοναδικό Μέσο που κατέγραψε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ήταν μονόδρομος η παρουσία ενός ξένου διαιτητή.
Κατά γενική ομολογία άλλωστε ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν είχε μία άψογη παρουσία, παρότι το παιχνίδι κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Το γεγονός άλλωστε πως υπήρξαν τρεις κόκκινες κάρτες κι ένα πέναλτι, μιλάει από μόνο του. Και το πλέον εντυπωσιακό είναι πως δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να διαμαρτυρηθούν οι παίκτες στις αποφάσεις του. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές καθώς κανείς δεν πιστεύει πως θα ήταν ίδια η συμπεριφορά τους αν είχαν απέναντι τους έναν Έλληνα διαιτητή.
Η αναγνώριση πάντως της αψεγάδιαστης διαιτησίας του Ισπανού ρέφερι στο χθεσινό παιχνίδι ήταν μία ηχηρή, όσο και αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που με “κορώνες” είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία. Όσοι αντέδρασαν άλλωστε στο άκουσμα ότι ο Ισπανός διαιτητής θα διευθύνει τον φετινό τελικό, αποδείχτηκε πως είτε έβαλαν αυτογκόλ, είτε το έκαναν για να δημιουργήσουν τριγμούς στην ομοσπονδία, καθώς προέρχονταν από κατευθυνόμενα media, είτε ακόμη το έπραξαν και για ιδιοτελείς σκοπούς.
Ο Βαγγέλης Γραμμένος άλλωστε μπορεί να “χρέωσε” στον Περέιρα την απόφαση να διευθύνει ξένος διαιτητής το ντέρμπι των Δικεφάλων, πλην όμως η τελική έγκριση ανήκε σε εκείνον κι εν τέλει μπορούν να νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής.
Τα επεισόδια που έγιναν, αλλά… διέψευσαν τις “Κασσάνδρες”
Πάμε ωστόσο και στο επόμενο “καυτό” ζήτημα που αφορούσε τη διοργάνωση του τελικού και στο κατά πόσο θα μπορούσαν να αποφευχθούν φαινόμενα… Βόλου. Εκεί όπου βγήκαν μαχαίρια, το παιχνίδι καθυστέρησε να αρχίσει κι από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Ναι, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα κύλησαν ομαλά στον χθεσινό τελικό. Με βάση ωστόσο όσα είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα, πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα;
Με τις δύο φιναλίστ να είναι οι ομάδες που κονταροχτυπήθηκαν μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα, με δικαστικές διαμάχες, έναν τίτλο να κρίνεται εν τέλει από τις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων και τους τόνους να έχουν ανέβει σε τόσο επικίνδυνο σημείο, οι περισσότεροι περίμεναν ότι πιθανώς να μην τελειώσει κιόλας ποτέ το χθεσινό παιχνίδι. Μπροστά δε και σε αυτά που συνολικά έχουμε δει κατά καιρούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και δεν χρειάζεται βέβαια να ανατρέξουμε πολύ πίσω, μόνο έκπληξη δεν θα αποτελούσε να επαναληφθούν ανάλογα σκηνικά.
Προφανώς βέβαια δεν περνούν απαρατήρητα τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής -κυρίως- στην Αθήνα, όπου οι γνωστοί-άγνωστοι ανεγκέφαλοι βρήκαν την ευκαιρία για να “ξεράσουν” την οπαδική τους καφρίλα. Πέρα ωστόσο από το γεγονός ότι αυτό είναι κάτι που αποτελεί ευθύνη της αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργείου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προφανώς οι παθογένειες που εδώ και δεκαετίες κουβαλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να χρεωθούν σε έναν και μόνο τελικό Κυπέλλου.
Την ίδια στιγμή όμως πολλοί ήταν εκείνοι που διαψεύστηκαν αναφορικά με όσα θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια του τελικού, έχοντας επενδύσει εδώ και μέρες στην καταστροφολογία, για… προφανείς λόγους. Ναι, δεν ήταν “εκκλησία” το γήπεδο, αλλά επισημαίνουμε και πάλι πως με όσα είχαν προηγηθεί και τη συσσωρευμένη οργή που υπήρχε στις τάξεις του κόσμου, η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να εκτραχυνθεί και να δούμε εικόνες… Grexit. Κάτι που όμως δεν έγινε, αφού με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ο κόσμος κατά τη διάρκεια του αγώνα εμφανίστηκε -σε γενικές γραμμές- συγκρατημένος και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε κανονικά.
Οι -σοβαρές- ευθύνες της αστυνομίας
Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να μη βλέπαμε ούτε τα καπνογόνα που άναψαν, ούτε τα στυλό με τις φωτοβολίδες ευθείας βολής που εκτοξεύτηκαν κι ούτε τέλος πάντων ό,τι άλλο αμαυρώνει την εικόνα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Γι’ αυτό ωστόσο ο βασικός υπεύθυνος, πέρα φυσικά από τη βλακεία που κουβαλούν οι εν λόγω οπαδοί, ήταν η αστυνομία, μιας και οι έλεγχοι που έγιναν ήταν προφανώς ελλιπέστατοι. Υπάρχουν άλλωστε δεκάδες καταγγελίες ότι υπήρξαν θύρες του γηπέδου όπου μπορούσε να… αλωνίζει ο οποιοσδήποτε, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στο γήπεδο άτομα που δεν είχαν υποστεί τον παραμικρό έλεγχο. Πέραν αυτού πάντως, έγινε και σε αδικαιολόγητο βαθμό μεγάλη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να… κλάψουν χιλιάδες κόσμου, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά.
Μόνο με πρόστιμο κινδυνεύουν οι ομάδες
Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι κόντρα σε όσους… ονειρεύονται αφαιρέσεις βαθμών και τιμωρία έδρας, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κινδυνεύουν μόνο με χρηματικό πρόστιμο, το οποίο πάντως θα είναι βαρύ. Πιο συγκεκριμένα, για τις ρίψεις καπνογόνων και φωτοβολίδων, από τη στιγμή που δεν υπήρξε έστω μια διακοπή στον αγώνα, οι δύο ομάδες αποφεύγουν κάποια βαρύτερη ποινή (από τα χρηματικά πρόστιμα), όπως επίσης και για τα επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου μεταξύ των οπαδών και της Αστυνομίας. Το ίδιο ισχύει και για την εισβολή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του τελικού, διότι αυτή δεν συνοδεύτηκε από βιαιοπραγίες και φθορές περιουσίας. Σημειώνεται εξάλλου ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις φωτοβολίδες ευθείας βολής καθώς πλέον ο πειθαρχικός κώδικας έχει αλλάξει και αν δεν συνδέονται από πρόκληση σωματικής βλάβης η τιμωρία αφορά μόνο σε χρηματικό πρόστιμο.
Επιπλέον, τα επεισόδια που έλαβαν χώρα εκτός γηπέδου έγιναν σε τέτοια απόσταση από το γήπεδο (σ.σ. πριν τον προέλεγχο) ώστε να μην εμπίπτουν στον χώρο ευθύνης των δύο ΠΑΕ.