Ο Ρώσος πρώην υπ. Oικονομίας που δικάζεται για δωροδοκία κατηγορεί τον πρόεδρο της Rosneft

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, που κατηγορείται για δωροληψία και ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βαλντίμιρ Πούτιν μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του πέρυσι, κατηγόρησε σήμερα τον διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ίγκορ Σέτσιν κι έναν στρατηγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) για στημένη προβοκάτσια εις βάρος του, ώστε να ενοχοποιηθεί.

-Advertisement-

« Στήθηκε μια προβοκάτσια δωροδοκίας εις βάρος μου βασισμένη σε μια ψευδή αναφορά του Σέτσιν , πάνω στην οποία και μόνο στοιχειοθετήθηκε το κατηγορητήριο», δήλωσε ο Ουλιουκάγιεφ, προσθέτοντας ότι «Θεωρώ αναγκαίο να πω ότι η παράδοση του ποσού είχε σχεδιασθεί από την FSB» και ότι «Ο Σέτσιν μου είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος με πρόφαση ότι θέλει να συζητήσουμε θέματα που αφορούσαν την εταιρεία του και μου ζήτησε να πάω στην Rosneft, όπου μου έδωσε τα χρήματα».

Στις 8 Αυγούστου κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής ακρόασης είχε πεί ότι “πρόκειται όχι απλώς για μια προβοκάτσια” αλλά για μια “δυσώδη προβοκάτσια” που εξυπηρετεί “το διεφθαρμένο τμήμα του μανάτζμεντ και το διεφθαρμένο τμήμα της FSB”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας με το ποσό των 2 εκ. δολαρίων. «Δεν νοιώθω σε καμία περίπτωση ότι είμαι ένοχος» δήλωσε ο Ουλιουκάγιεφ προσθέτοντας ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα από την κοινή γνώμη και ότι δεν αντιτίθεται στη βιντεοσκόπηση της ακροαματικής διαδικασίας.

- Advertisement -

Ωστόσο ο δημόσιος κατήγορος τάχθηκε κατά της βιντεοσκόπησης και φωτογράφισης , υποστηρίζοντας ότι η μαγνητοφώνηση και η παρουσία των εφημερίδων στο δικαστήριο είναι επαρκείς ώστε να τηρηθεί ο νόμος. Οι δικηγόροι άφησαν το θέμα στην κρίση του δικαστηρίου και η δικαστής Λαρίσα Σεμιόνοβα απαγόρευσε την βινετοσκόπηση και φωτογράφιση εντός του δικαστηρίου.

Ο Ουλιουκάγιεφ προσήλθε στο δικαστήριο ευδιάθετος κρατώντας ένα βιβλίο του Τσέχοφ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι διαβάζει τώρα τα άπαντα του ρώσου συγγραφέα και αυτή τη στιγμή το διήγημα του “Η δολοφονία”, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν είχε συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο, απάντησε λέγοντας : «Όχι δεν το έχω συζητήσει». Σε άλλο ερώτημα των δημοσιογράφων όσον αφορά την εκτίμηση του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, ο Ουλιουκάγιεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 2%.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ουλιουκάγιεφ ζήτησε τον προηγούμενο χρόνο προσωπικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, για να εγκρίνει της αγορά από την Rosneft των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Basneft στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων. Ζήτησε μάλιστα το ποσό αυτό από τον Σέτσιν κατά την διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Ινδία, και αργότερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σέτσιν του δήλωσε πως είναι έτοιμος να λάβει το ποσό και δέχθηκε να πάει στα γραφεία της Rosneft για να το παραλάβει. Στη συνέχεια αφού πήρε το ποσό το έβαλε στο πορτ -μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, όπου και εντοπίσθηκε από τις αρχές ασφαλείας και κατασχέσθηκε. Όπως δήλωσε ένας εισαγγελέας στο Δικαστήριο, ο Σέτσιν συμφώνησε και απευθύνθηκε στην FSB.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ουλιουκάγιεφ δήλωσαν στο δικαστήριο ότι το κατηγορητήριο που κοινοποίησαν οι εισαγγελείς σήμερα 16 Αυγούστου διαφέρει ουσιαστικά από εκείνο το κατηγορητήριο που είχε δοθεί στους ίδιους και τον πελάτη τους και ότι οι διαφορές που υπάρχουν στις διατυπώσεις των δύο κατηγορητηρίων συνιστούν παράβαση. Ο δημόσιος κατήγορος ωστόσο απέρριψε το άιτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, ισχυριζόμενος ότι «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στο δικαστήριο πρέπει να επαναληφθεί κατά λέξη το κατηγορητήριο πόρισμα».

Πηγές : Τass, Vedomosti

zougla.gr

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *