Ο Παναγιωτόπουλος ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
5 Min Read

Την αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς όπως επισήμανε κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.

-Advertisement-

Παράλληλα εξέφρασε «σοβαρή» ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής στη Συρία, στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, της παρείσφρησης πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές», παρατήρησε σχετικά στη δήλωση του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

Παναγιωτόπουλος: Στη Συρία δεν θα επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα
Ειδικά για το θέμα της Συρίας επανέλαβε  την πάγια θέση της χώρας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα. Όσον αφορά στις προκλήσεις ασφάλειας που εκπορεύονται από το Νότο, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τη Συμμαχία  να διαφυλάξει εμπράκτως την αρχή του «αδιαίρετου της ασφάλειας», και ως εκ τούτου οι πόροι και η επιχειρησιακή σχεδίαση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καλύπτουν ισότιμα τόσο την Ανατολική όσο και την Νότια πτέρυγα.

Αναφορικά με τον επιμερισμό των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς, συνεχίζει να επενδύει άνω του 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην Άμυνα, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή Σύμμαχο. «Το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας προς το ΝΑΤΟ αλλά επειδή και είναι ανάγκη ώστε η χώρα μας να διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του.

- Advertisement -

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου -Ακάρ
Σε διμερές επίπεδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλούσι Ακάρ με τον οποίο «συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων!», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του. Και συνέχισε: «κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα. Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά», ανέφερε  σχετικά.

Όσον αφορά στη συνάντηση με την ομόλογό του από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα είπε ότι «συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε επίσης με  τους ομολόγους του από τη Γερμανία κα. Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Δρ. Μαρκ Έσπερ, την Ιταλία κ. Λορέντσο Γκερίνι, την Κροατία κ. Νταμίρ Κρεστίσεβιτς, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο,   καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), πτέραρχο Τόντ Ουώλτερ με τον οποίο συζήτησε για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Τόσο στην ολομέλεια, όσο και σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας επενδύει σε αμυντικές δυνατότητες διότι αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο στην Άμυνα και Ασφάλεια της Συμμαχίας που η γεωστρατηγική της θέση την καλεί να εκπληρώσει, καθώς και ότι η πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της Νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *