Ο οικονομικός πόλεμος της ελληνο-τουρκικής έντασης – Το κόστος για Ελλάδα και Τουρκία

6 Min Read

Η ελληνική πλευρά γνωρίζοντας ότι έρχεται ένα ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε φροντίσει εγκαίρως να κάνει οικονομία δυνάμεων και οικονομικών πόρων, για να αντιμετωπίσει το κόστος των κινητοποιήσεων που υπολογίζεται σε 1 εκατ. ευρώ ημερησίως – Βαρύ το κόστος και για την Τουρκία που βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και με ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και τη Συρία

Σε μία εξαιρετικά κοστοβόρο διαδικασία εξελίσσεται η συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις οικονομίες των δύο χωρών να καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μία παρατεταμένη τροφοδότηση της πολεμικής τους μηχανής, δαπανώντας γι αυτό το σκοπό τεράστια ποσά η πλειονότητα των οποίων καταλήγει σε τσέπες τρίτων.

Ούτως η άλλως η διατήρηση ενός στρατεύματος σε αξιόμαχο επίπεδο αποτελεί από μόνη της μία σημαντική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό κάθε κράτους, πόσο μάλλον όταν αυτό καλείται να λειτουργήσει επί μακρόν σε συνθήκες πολεμικής ετοιμότητας, κάτι που σε σημαντικό βαθμό προσομοιάζει με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Με ένα μεγάλο μέρος του στόλου τους να βρίσκεται εκτός ναυστάθμων, τις συνοριακές τους μονάδες σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής και τα μαχητικά τους αεροσκάφη καθημερινά στον αέρα, οι δύο χώρες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

- Advertisement -

Για την Ελλάδα το συγκεκριμένο κόστος είναι… «ανελαστικό» αλλά σχετικά ελεγχόμενο. Αφενός υφίσταται μία μόνιμη απειλή και ως εκ τούτου πρέπει, χωρίς εκπτώσεις, να αμυνθεί, αφετέρου επειδή η διάταξη των δυνάμεων της είναι αμυντική, έχει το χρονικό περιθώριο να αξιολογεί τις προθέσεις του αντιπάλου και να προχωρεί σε στοχευμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών του Πενταγώνου, με την πολεμική μηχανή της χώρας να δουλεύει σχεδόν στο φουλ και έχοντας εκτός ναυστάθμου έναν μεγάλο αριθμό πλοίων, το ημερήσιο ποσό που κοστίζει στον κρατικό κορβανά η τρέχουσα προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής κυμαίνεται περίπου στο 1 εκ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα καύσιμα πλοίων και αεροσκαφών, τα συσσίτια, οι υπερωρίες του προσωπικού, τα ανταλλακτικά και οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες διοικητικής μέριμνας που προκύπτουν.

Κόστος

Ως εκ τούτου, η ελληνοτουρκική κρίση που σοβεί εδώ και 40 περίπου ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της εξόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, έχει κοστίσει στις Ε.Δ, από την ισχύ της πρώτης σχετικής NAVTEX, στις 21\7, μέχρι και σήμερα περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 περίπου αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και τα υπόλοιπα την Π.Α και το Σ.Ξ .
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σκοπεύει να ακυρώσει φέτος τη διεξαγωγή της μεγάλης στρατιωτικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων» και το νυχτερινό σκέλος της «Βελισσάριος», όπως και την άσκηση τεθωρακισμένων «Δούρειος Ίππος». Η λογική είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σχεδόν στο σύνολό τους σε κατάσταση ετοιμότητας εδώ και πλέον ένα μήνα, οπότε δεν συντρέχει λόγος να υλοποιηθεί ο σχετικός σχεδιασμός, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν και τα σχετικά κονδύλια.

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο βάρος της υπό εξέλιξη κινητοποίησης των Ε.Δ το σηκώνει το Πολεμικό Ναυτικό. Η ελληνική πλευρά γνωρίζοντας ότι έρχεται ένα ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε φροντίσει εγκαίρως να κάνει οικονομία δυνάμεων και οικονομικών πόρων, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το γενικό lockdown λόγω κορωνοϊού.

Η εντολή που είχε δώσει, ήδη από την έναρξη της γενικής καραντίνας, προς τις διοικήσεις των πλοίων του στόλου, ο Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκης, ήταν οι κινήσεις των πλωτών μέσων του Π.Ν να περιοριστούν στις τελείως απαραίτητες προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για να χρησιμοποιηθούν αργότερα, όπως και τελικά έγινε. «Ένας από τους βασικούς στόχους της τουρκικής πλευράς είναι, μέσω της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της εγρήγορσης της ελληνικής πολεμικής μηχανής, να επιβαρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον προϋπολογισμό της Ελλάδας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργώντας κλίμα οικονομικής ασφυξίας.
Μέσα στις προθέσεις της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Αθήνα να υποπέσει πρώτη σε κάποιο λάθος» σημειώνουν επιτελείς του ΥΠΕΘΑ, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι εφόσον χρειαστεί θα εκταμιευθούν περαιτέρω χρήματα στους κωδικούς των Ε.Δ προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο.

Τουρκία

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά την τουρκική πολεμική μηχανή, το κόστος συντήρησής της εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένο λόγο της κινητοποίησης του Oruc Reis. Το συγκεκριμένο πλοίο, υπό κανονικές συνθήκες, χρειάζεται περίπου 50 χιλ. ευρώ την ημέρα για να μπορέσει να λειτουργήσει, ποσό το οποίο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ανάλογα με το είδος των ερευνών.

Η Τουρκία ωστόσο έχει ένα επιπλέον πρόβλημα, μιας και η απουσία ενός σκληρού νομίσματος έχει οδηγήσει την οικονομία της σε αδιέξοδο. Μέσα σε μόλις 5 χρόνια η τουρκική λίρα διολίσθησε έναντι της αντιστοιχίας της με το ευρώ από τα 3,40 το 2016 στα 8,60 σήμερα. Την ίδια στιγμή την ήδη άσχημη κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο και το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το τουρκικό θησαυροφυλάκιο μοιάζει να έχει ξεμείνει από αποθέματα ξένου νομίσματος.

Δίπλα στα παραπάνω βεβαίως θα πρέπει να προσθέσουμε πως η Τουρκία πέρα από τον «ψυχρό πόλεμο» που διεξάγει έναντι της χώρας μας, έχει ανοιχτά ακόμη δύο μέτωπα στη Λιβύη και τη Συρία, γεγονός το οποίο ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον προϋπολογισμό των δικών της Ενόπλων Δυνάμεων.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *