Ο Μητσοτάκης συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων -Η κόκκινη γραμμή και οι υποχωρήσεις

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Add a Comment
6 Min Read

Με μια κόκκινη γραμμή και έτοιμος για τις απαραίτητες υποχωρήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

-Advertisement-

Ο πρωθυπουργός θεωρεί θεμελιώδες να προσμετράται η ψήφος τους στην επικράτεια, στο σύνολο δηλαδή του εκλογικού αποτελέσματος. Από τη στιγμή που αυτό γίνει αποδεκτό από τα άλλα κόμματα, ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις τους για τις υπόλοιπες παραμέτρους της διαδικασίας και να βρεθεί κοινός τόπος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Ψήφος αποδήμων: «Αγκάθι» η στάση του Τσίπρα
Αγκάθι στην προσπάθεια της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος, όπως διαπιστώθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον Alpha, επιμένει στην πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και προέβλεπε ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους να μην υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πρόταση κατάφωρα αντισυνταγματική και προσβλητική για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και οποιαδήποτε διάκριση αντίκειται στις διατάξεις του, είναι η θέση του Μεγάρου Μαξίμου, που εναρμονίζεται με την πλειοψηφία των συνταγματολόγων. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «η Κουμουνδούρου λογαριάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δίνοντας διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο τους» και τονίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

- Advertisement -

Ψήφος αποδήμων: Ολα θα εξαρτηθούν από τα υπόλοιπα κόμματα
Με δεδομένη λοιπόν την στάση του Αλέξη Τσίπρα περνάμε στον κρίσιμο παράγοντα της αριθμητικής του Κοινοβουλίου. Για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και δεν μπορεί μόνος του να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Άρα, όλα θα εξαρτηθούν από την στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Οι θέσεις που έχουν διατυπώσει παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, τις περιφέρειες για τις οποίες θα ψηφίζουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αν όμως επέλθει συμφωνία στην γενική αρχή που θέτει ο Πρωθυπουργός για να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Αρμόδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι πρόκειται για 350 χιλιάδες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να διατυπωθούν συναινετικά οι υπόλοιπες διατάξεις και μέσα σε έναν μήνα να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ποιες προϋποθέσεις βάσει το ΚΚΕ για να πει το «ναι»

Στο υπουργείο εμφανίζονται έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουν προετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για την διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΚΚΕ θέτει ως προϋπόθεση το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους πρέπει να δοθεί σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδος τα τελευταία 30 χρόνια και όχι περισσότερο. Μια από τις διαδικασίες ταυτοποίησης που προκρίνει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι το ΑΦΜ, η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε το 1987 και έτσι καλύπτονται και οι επιφυλάξεις του ΚΚΕ.

Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει 214 ψήφους και να γίνει νόμος του κράτους. Ταυτόχρονα θα πρόκειται για μια σπάνια στιγμή ευρύτατης συναίνεσης του πολιτικού κόσμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να μένει εκτός κάδρου και να περιθωριοποιείται πολιτικά στο συγκεκριμένο θέμα.

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν η διαδικασία τορπιλιστεί θα δούμε να εκτυλίσσεται ένα blame game για τις ευθύνες της κάθε πλευράς, διαφορετικά, θα δούμε σύντομα να ισχύει και στην Ελλάδα αυτό που αποτελεί κανονικότητα στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα εκσυγχρονιστεί η εκλογική διαδικασία και θα δοθεί η δυνατότητα στους χιλιάδες ξενιτεμένους Έλληνες να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Πρώτη συνάντηση με Τσίπρα
Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *