Ο καύσωνας αυξάνει την επιθετικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και τις τάσεις αυτοκτονίας – Αποκαλυπτική μελέτη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία μπορεί να έχει ο καύσωνας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και τις τάσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

-Advertisement-

Εκτός από τις δυνητικά σοβαρές συνέπειες στη σωματική υγεία, η ακραία ζέστη που βιώνει αυτές τις ημέρες μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, μπορεί να έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Ο καύσωνας έχει σχετιστεί ευθέως με την αύξηση της ευερεθιστότητας, των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και με την αύξηση των τάσεων αυτοκτονίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, επίσης, ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά, να συμβάλλουν στην αύξηση περιστατικών βίαιων επιθέσεων, στη συχνότητα κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στην αυξημένη χρήση ουσιών.

- Advertisement -

Η ίδια έρευνα συνδέει, επίσης, τις υψηλές θερμοκρασίες με προβλήματα μνήμης, προσοχής και με μειωμένα αντανακλαστικά.

Η υπερβολική ζέστη επιδεινώνει περαιτέρω τα προβλήματα ύπνου, κάτι που επίσης, επηρεάζει την ψυχική υγεία.

Καύσωνας: Επηρεάζει την ψυχική υγεία και ευημερία της κοινότητας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη, μετα – ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό “The Lancet”:

«Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συντείνουν στο ότι η εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένων των απόλυτων θερμοκρασιών, της μεταβλητότητας της θερμοκρασίας, αλλά και των κυμάτων ακραίας ζέστης) συσχετίστηκε με:

Απόπειρες και τετελεσμένες αυτοκτονίες.

Με νοσηλεία ή εισαγωγή στο νοσοκομείο οξέων περιστατικών έξαρσης ψυχικής νόσου.

Με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και ευημερία της κοινότητας.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν, επίσης, πως ενώ η υπερβολική ζέστη μπορεί επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία, ο αίθριος καιρός με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικός για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών.

Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχει μια ανεστραμμένη σχέση σχήματος U μεταξύ της θερμότητας και της γενικής ψυχικής υγείας όπου η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ευεργετική μέχρι ένα σημείο και πριν αρχίσει να γίνεται επιβλαβής.

Καύσωνας και ευάλωτες ομάδες

Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού -συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προϋπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας– είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης.

Τα άτομα με άνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. 

Ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα, μάλιστα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των αντιψυχωσικών, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ενός ατόμου ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, δεν αποκλείεται μάλιστα, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή να υποφέρουν από συνυπάρχουσες διαταραχές χρήσης ουσιών, γεγονός το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα και να τα κάνει περισσότερο ευάλωτα.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές και η κλιματική αλλαγή, είναι μία από αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις.

Οι γιατροί συμβουλεύουν όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως όσους είναι περισσότερο ευάλωτοι στην υπερβολική ζέστη, να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να λαμβάνουν προφυλάξεις στις συνθήκες ακραίας ζέστης.

Τέλος θα πρέπει να κρατούν επαφή με τον γιατρό τους, ώστε να επιμεληθεί την φαρμακευτική τους αγωγή, εάν αυτό είναι επιβεβλημένο ή εφικτό.

Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *