Ο Γιάννης Οικονόμου για τον επαναπατρισμό των σορών Ελλήνων στρατιωτών από τη Φθιώτιδα που έπεσαν περί το Αφιόν Καραχισάρ
Connect with us

Toπικά

Ο Γιάννης Οικονόμου για τον επαναπατρισμό των σορών Ελλήνων στρατιωτών από τη Φθιώτιδα που έπεσαν περί το Αφιόν Καραχισάρ

Avatar

Published

on

Ερώτηση για τις σορούς των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Μικρά Ασία την περίοδο 1919-1922 και ειδικότερα κατά την τελική φάση της, τον Αύγουστο του 1922, κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου.  

Το θέμα προέκυψε μετά από αναφορές στο διαδίκτυο πως εντοπίστηκαν πρόχειροι ομαδικοί τάφοι με μεγάλο αριθμό ελλήνων νεκρών στρατιωτών που είχαν πάρει μέρος στις μάχες που διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή κατά την τελική  περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας. Οι σοροί των ελλήνων στρατιωτών βρέθηκαν στο πλαίσιο ερευνών των Τούρκων για την εύρεση και την ταυτοποίηση των δικών τους νεκρών στρατιωτικών που βρίσκονται θαμμένοι σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους. 

Μάλιστα οι παραπάνω αναφορές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φθιώτιδα αφού η θέση που , αφήνεται να εννοηθεί, βρίσκεται ο ομαδικός τάφος, με 500 νεκρούς στρατιώτες,  ήταν σημείο που υπερασπίστηκαν οι άνδρες του 5/42 ΣΕ του οποίου η έδρα ήταν στη Λαμία και σε μεγάλο ποσοστό αποτελούταν από Φθιωτείς και το οποίο το διήμερο 13 και 14 Αυγούστου είχε 520 νεκρούς στην περιοχή νοτίως του Αφιόν Καραχισάρ.

Με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ο κ. Οικονόμου αναδεικνύει το θέμα και θέτει τα ερωτήματα για το αν είναι σε γνώση των Ελληνικών αρχών οι σχετικές πληροφορίες, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την Τουρκική πλευρά, αλλά κυρίως τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου, εάν ευσταθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, να υπάρξει η δέουσα αντιμετώπιση για τις σορούς των Ελλήνων στρατιωτών με βασικό ζητούμενο την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Λόγοι ηθικοί και ανθρωπιστικοί επιβάλλουν στην Ελληνική Δημοκρατία, το έντονο και διαρκές και ενδιαφέρον, για την τύχη και την προστασία των σορών τους, ει δυνατόν και την μεταφορά τους στην πατρίδα. Το καθήκον αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο αν αναλογιστούμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν Τουρκικά στρατιωτικά νεκροταφεία (Αθήνα, Κέρκυρα) και μάλιστα σε άριστη κατάσταση, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα πολιτισμένο κράτος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ   

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:  Για τις σορούς Ελλήνων στρατιωτών στα όρη του Αφιόν Καραχισάρ 

Όπως γνωρίζετε κατά την διάρκεια της εκστρατείας στην Μικρά Ασία  ( 1919-1922), οι απώλειες του Ελληνικού στρατού ανήλθαν σε 24.240 φονευθέντες και επί τόπου αποβιώσαντες ( Eπίτομος Ιστορία Εκστρατείας Μικράς Ασίας 1919-1922, ΔΙΣ/ΓΕΣ ), επίσης υπάρχουν και 18.095 εξαφανισθέντες, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολο τους είναι φονευθέντες  και μη ευρεθέντες.

Στις 13 και 14 Αυγούστου 1922 ( παλιό ημερολόγιο), κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Τουρκικού στρατού που οδήγησαν στην διάρρηξη του μετώπου και την ήττα, στα όρη του Αφιόν υπήρξαν εκατόμβες νεκρών ( 600 αναφέρουν οι Τουρκικές πηγές ότι βρήκαν  μόνο σε μία θέση επί του Καλετζίκ, ενώ οι νεκροί του 5/42 ΣΕ- που η έδρα του ήταν στη Λαμία και σε μεγάλο ποσοστό αποτελούταν από Φθιωτείς-, στην αντεπίθεση του πρωινού της 14ης Αυγούστου, στην θέση Μάτι, ήταν 520. 

Οι νεκροί και οι τάφοι από προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως ήταν φυσικό, εγκαταλείφθηκαν. Υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές για την αντιμετώπιση των νεκρών στρατιωτών, φαίνεται πως έγιναν κάποιες πρόχειρες ομαδικές ταφές, για λόγους δημόσιας υγείας, από τους Τούρκους.

Σήμερα στην γειτονική χώρα δεν υπάρχει κανένα νεκροταφείο για τους άνδρες που υπηρέτησαν στην Στρατιά Μικράς Ασίας.

Τα τελευταία χρόνια , και με αφορμή την λειτουργία του “ Εθνικού Πάρκου Πεδίου Μάχης Σαγγαρίου” ( Sakarya Meydan Muharebesi), η γειτονική χώρα, όπως είναι εύλογο, αναζητεί, με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, πρόχειρες ταφές δικών της στρατιωτικών, και προβαίνει στις κατά την κρίση της, απαραίτητες ενέργειες ( προστασία, μεταφορά, σήμανση, ταυτοποίηση κλπ).

Σε σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ( Facebook) , υπάρχει σχετικό πληροφοριακό υλικό από ερευνητή του κέντρου ( σελίδα Dr.Selim Erdogan- Sakarya Meydan Muharebesi  Arastirmalari) . Εκεί αναφέρεται και η εύρεση σορών Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση τους.

Τελευταία αναφέρθηκε, από τον ίδιο ερευνητή, σε ανάρτηση τους της  2ας Αυγούστου ( ώρα 08:58) η εύρεση χώρου ταφής 500 Ελλήνων νεκρών στρατιωτικών κατά την «Μεγάλη Επίθεση» ( Buyuk taaruz) του Τουρκικού στρατού, την ακριβή θέση του οποίου δηλώνει πως δεν θα αποκαλύψει. Από τον διάλογο που εξελίσσεται προκύπτει πως ο χώρος είναι η ευρύτερη περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ.

Εδώ ο σχετικός σύνδεσμος https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2239100559722466&id=1609516222680906

Λόγοι ηθικοί και ανθρωπιστικοί επιβάλλουν στην Ελληνική Δημοκρατία, διάδοχο του Βασιλείου της Ελλάδος, υπό τις σημαίες του οποίου οι άνδρες εκείνοι αγωνίσθηκαν και  έπεσαν, το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον, για την τύχη και την προστασία των σορών τους, ει δυνατόν και την μεταφορά τους στην πατρίδα.  

Το καθήκον αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο αν αναλογιστούμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν Τουρκικά στρατιωτικά νεκροταφεία και μάλιστα σε άριστη κατάσταση, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα πολιτισμένο κράτος, πχ στην Αθήνα και στην Κέρκυρα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί

  1. Είναι σε γνώση των Ελληνικών αρχών  οι σχετικές πληροφορίες και οι αντίστοιχες  ενέργειες των Τουρκικών αρχών;  
  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την Τουρκική πλευρά;
  3. Τι  προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου εάν ευσταθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες να υπάρξει η δέουσα αντιμετώπιση για τις σορούς των Ελλήνων στρατιωτών με βασικό ζητούμενο την επιστροφή τους στην πατρίδα; 

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 


Γιάννης Οικονόμου

Advertisement
Click to comment

Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
  Εγγραφείτε  
Notify of
Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΡΟΗ1 λεπτό ago

Μεγάλο συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό στη Σάμο [εικόνες]

Μεγάλο συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στη Σάμο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με αίτημα την άμεση μεταφορά...

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στους δήμους

Απεργούν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των δήμων – Προβλήματα με την...

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Μπακογιάννης: Ο Δήμος Αθηναίων δίνει μάχη για την καθαριότητα παρά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις

Συστηματική προσπάθεια να διατηρηθεί όσο πιο καθαρή  γίνεται η πρωτεύουσα -εν μέσω κινητοποιήσεων  των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας...

ΡΟΗ45 λεπτά ago

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε φυλακές: Ναρκωτικά, ποτά και κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν στην Κομοτηνή

Ναρκωτικά, ποτό, καθώς και κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν σε έρευνες στις φυλακές Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, τριάντα τρεις νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη...

Toπικά54 λεπτά ago

2,5 εκατ. ευρώ επιπλέον στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας

Επιπλέον ενίσχυση με 2,5 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ», ανακοίνωσε κατά τη...

Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Facebook

Διαβάζονται