Ο Γ. Σαγιάς για τις Θερμοπύλες: "Το παρόν και το μέλλον είναι συνέχεια του ενδόξου παρελθόντος μας..." - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

Toπικά

Ο Γ. Σαγιάς για τις Θερμοπύλες: “Το παρόν και το μέλλον είναι συνέχεια του ενδόξου παρελθόντος μας…”

Published

on

Aνάρτηση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο  επικεφαλής της παράταξης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ ΛΑΜΙΑ Γιώργος Σαγιάς. 

Δείτε τι έγραψε 

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – Αρχαιολογικός Χώρος: περί του καθορισμού Ζωνών Προστασίας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

“Πλαίσιο τοποθέτησης επί του θέματος της ”Πορτοκαλί” ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ: Μεγίστη η ιστορική αξία του τόπου. Εξαιρετικού συμβολισμού χώρος εθνικών και υπερεθνικών μηνυμάτων πατριωτισμού, γενναιότητας, αυτοθυσίας. Τεραστία η σημασία του τόπου για την συνέχιση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και -κατ’ επέκταση- παγκοσμίου πολιτισμού. ‘Υπαρξη εμφανών αρχαιολογικών καταλοίπων. Εκτίμηση ύπαρξης αφανών αρχαίων (ιερών, βωμών, τάφων, π.χ. Ηρακλέους, πεσόντων Ελλήνων και Περσών, Αμφικτυονιών κ.ά.). Ιαματικές πηγές ιδιαίτερης αξίας σε παγκόσμια κλίμακα. Περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Σχεδόν αναλλοίωτο φυσικό τοπίο. Θετική στάση για το επιχειρείν και την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι όμως εντός αλλά εκτός τού αρχαιολογικού χώρου. Συνέχιση έκφρασης της διαφωνίας για την από ετών εκεί εγκατάσταση των λογιζομένων ως προσφύγων. Προτάσεις: Προστασία του αρχαιολογικού χώρου και της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προστασία του φυσικού κάλλους του τοπίου. Ναι σε κρατικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης εντός του χώρου (π.χ. υπερύψωση, αλλαγή κατεύθυνσης και φωτισμός αγάλματος Βασιλέως Λεωνίδου, ανάδειξη Τείχους Φωκέων, φωτισμός Βράχου ομοιάζοντος με Μορφή Πολεμιστού κ.ά.). Ναι σε ιδιωτικές επενδύσεις έξωθεν του αρχαιολογικού χώρου. Ναι σε εκμετάλλευση μέρους του νερού των ιαματικών πηγών υπό ιδιωτών επενδυτών στο πλαίσιο της δημιουργίας μονάδων ανάπτυξης τουρισμού και καταπολέμησης της ανεργίας, με μεταφορά υδάτων εκτός πεδίου, οι οποίοι θα πληρώνουν αδρά στον Δήμο ή στο κράτος, με ταυτόχρονη πρόβλεψη ελεύθερης πρόσβασης στην/στις πηγές ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε όλους όσοι το επιθυμούν (και παράλληλη αναβάθμιση του χώρου υπέρ πολιτών).

Ναι σε προώθηση των προσφύγων από το λεγόμενο ”χοτ σποτ” Θερμοπυλών σε χώρες επιλογής τους με θρησκευτική και πολιτιστική συνάφεια. Γενναία απόφαση γκρεμίσματος κρατικών ιδιοκτησιών που μπορεί να κριθεί αρμοδίως ότι αποτελούν άστοχες παλαιότερες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, ώστε να αποδοθεί το Πεδίο Μάχης Θερμοπυλών αναλλοίωτο στις ερχόμενες γενεές. Εξασφάλιση υπό της πολιτείας με αδιαμφισβήτητο τρόπο των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και εθνικής κυριαρχίας με άμεσο έλεγχο των όποιων γενικότερων εθνικών δεσμεύσεων λόγω των λεγομένων μνημονίων.

Το παρόν και το μέλλον είναι συνέχεια του ενδόξου παρελθόντος μας. Ναι στην ανάπτυξη σημαίνει ναι στην προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

(Γ. Σαγιάς)”

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Toπικά

Συνάντηση Κρέτσου-Μπακογιάννη: Συζητήθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και η αξιοποίηση του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Published

on

Με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Στην διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε εκτενής συζήτηση για το θέμα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα για το έργο του Ασωπού.

Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027 για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Ένα πρόγραμμα από το οποίο μπορούν να υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτικές πηγές για έργα στην Αθήνα.

Η Επίτροπος μετά την συνάντηση δήλωσε τα εξής: «Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Τον ευχαρίστησα για την πολύ καλή συνεργασία και καλωσόρισα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ενώ ζήτησα να αυξηθούν περεταίρω οι προσπάθειες για να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη  που διαπίστωσα ότι το εμβληματικό έργο του Ασωπού, που στοχεύει στην εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού και στον εκσυγχρονισμό του βιομηχανικού πάρκου των Οινοφύτων, προχωράει με σταθερό ρυθμό. Είμαι σίγουρη ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του και να συνεχίσουμε αυτή την εποικοδομητική συνεργασία. Προσωπικά εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Μπακογιάννη».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δήλωσε: « Είχαμε μία σημαντική συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu. Πολύ θετική η αποτίμηση της προσπάθειας μας στην Περιφέρεια, όχι μόνο για να πιάσει τόπο κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ, αλλά και για να αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εδώ έχει ανοίξει ήδη και η συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο του 2021-2027. Μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο Αθηναίων, αρκεί να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Με σοβαρό σχεδιασμό και ξεκάθαρους στόχους».

Continue Reading

Toπικά

«Γιορτή Ροδιού» στη Λαδικού!

Published

on

Ο Δήμος Λαμιέων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδικούς σας προσκαλούν στη «Γιορτή Ροδιού» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στην Τοπική Κοινότητα Λαδικούς.

Η ιδιαίτερη αυτή γιορτή, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, προβάλλει την γαστρονομία του τόπου μας μέσα από τα φαγητά και τα ποτά που θα διατεθούν στους επισκέπτες, προωθώντας ταυτόχρονα τα τοπικά μας προϊόντα.

Η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας και θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί με δωρεάν φαγητό και ποτό για όλους.
Σας περιμένουμε!

Continue Reading

Toπικά

Κι όμως, υπάρχει μια Lamia στην άλλη πλευρά του πλανήτη! Σας την παρουσιάζουμε… (εικόνες-βίντεο)

Αρχές τις δεκαετίας του 1960, ο Απόστολος Χαραλαμπής, Λαμιώτης, εγκαταλείπει την πόλη μας για να αναζητήσει την τύχη του στην Αυστραλία.

Published

on

Η Λαμία... παντού!

Η μετανάστευση

Αρχές της δεκαετίας του 1950, με ανοιχτές ακόμα τις πληγές του πολέμου, οι Έλληνες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη μιζέρια και τη φτώχεια, καταφεύγουν στη μετανάστευση. Νέοι, φοβισμένοι και γενναίοι ταυτόχρονα, συνωστίζονται στα καράβια που οδηγούν στην ξενιτιά. Με δάκρυα στα μάτια αλλά και την ελπίδα στο πίσω μέρος του μυαλού, αφήνουν πίσω συγγενείς, φίλους, πατρίδα και ξεκινούν το ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας.

Ο Απόστολος της Λαμίας

Αρχές τις δεκαετίας του 1960, ο Απόστολος Χαραλαμπής, Λαμιώτης, εγκαταλείπει την πόλη μας για να αναζητήσει την τύχη του στην Αυστραλία. Τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης,δύσκολα, σκληρά. Ένας αδιάκοπος αγώνας επιβίωσης αλλά και επιβεβαίωσης από τους ντόπιους. Ο “παράδεισος” περνούσε από την κόλαση. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά με πολύ δουλειά και ακόμα περισσότερη αξιοπρέπεια, μερικά χρόνια αργότερα, οι πρώτοι καρποί του κόπου έρχονται. Ο Απόστολος ο Λαμιώτης, ανοίγει το δικό του μαγαζί. Και το όνομα αυτού….LAMIA!

Η Lamia του Απόστολου αρχίζει να γράφει ιστορία το 1965, στο Μάρικβιλ, προάστιο του Σίδνεϊ. Μια “ελληνική” γειτονιά στην άλλη άκρη του πλανήτη. Και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα, προσφέροντας σε Έλληνες και Αυστραλούς κάθε γεύση που μυρίζει Ελλάδα!

Ελιές, λάδι, ρύζι, αλλαντικά, σπανακόπιτες και τυρόπιτες, τζατζίκι και ταραμοσαλάτες. Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Μουσακάς και ελληνική σαλάτα. Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψαμε τα noodls, την κινόα, και τα γκότζι μπέρι, στο Μάρικβιλ όμως, η φέτα, τα γεμιστά και ο χαλβάς ο σουσαμένιος παραμένουν σταθερή αξία.

Ομογενείς και Αυστραλοί, “ψηφίζουν” καθημερινά Lamia. Μια Lamia…να γλείφεις και τα δάχτυλα σου.


Υ.Γ. Ευχαριστούμε την Χριστίνα για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό από τη Lamia…της Αυστραλίας


 

Continue Reading
Advertisement konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eθνικη Ομαδα4 ώρες ago

Nations League: Νίκησε, αλλά έχασε οριστικά την πρώτη θέση η Εθνική

Με νίκη ξεκίνησε ο Άγγελος Αναστασιάδης στον πάγκο της Εθνικής, αλλά το 1-0 επί της Φινλανδίας δεν ήταν αρκετό για...

Sterea Sports5 ώρες ago

ΠΑΣ Λαμία: Διπλή προπόνηση την Πέμπτη

Με διπλή προπόνηση συνεχίστηκε η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Λαμία. Το πρωινό πρόγραμμα περιελάμβανε ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης και συναρμογής...

Euroleague5 ώρες ago

Στα… σχοινιά από νωρίς ο Ολυμπιακός /Τον «σκότωσε» ο Σλούκας

Πίκρανε τον Ολυμπιακό ο Σλούκας μέσα στο ΣΕΦ! Ο Έλληνας γκαρντ πήρε τη Φενέρμπαχτσε από το χέρι στα τελευταία λεπτά...

Toπικά6 ώρες ago

Συνάντηση Κρέτσου-Μπακογιάννη: Συζητήθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και η αξιοποίηση του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Στην διάρκεια της...

Sterea Sports6 ώρες ago

Oι διαιτητές στη Φθιώτιδα (17-18 Νοεμβρίου)

Δείτε τους διαιτητές των αναμετρήσεων στα τοπικά πρωταθλήματα της Φθιώτιδας για αυτό το Σαββατοκύριακο. Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Φθιώτιδας  Σάββατο 17-11-2018 ΩΡΑ:...

Διαβάζονται