Την επαναθεσμοθέτηση της θανατικής ποινής θα συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα φέρει στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, αν και εφόσον επικρατήσει το «ναι», όπως ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ – Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση στο Κοινοβούλιο, τότε δεν απέκλεισε να διεξαχθεί δημοψήφισμα μόνο για την εσχάτη των ποινών.
«Μετά τις 16 Απριλίου, εάν το θέλει ο Θεός, θα έλθει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Εάν το κοινοβούλιο το εγκρίνει, θα το επικυρώσω» είπε την Τετάρτη ο Ερντογάν από την ανατολική τουρκική επαρχία Ερζουρούμ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως αν δεν υπάρξει συναίνεση στην Εθνοσυνέλευση για την θανατική ποινή, τότε δεν αποκλείεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την εσχάτη των ποινών.
«Για να επαναφέρει κανείς τη θανατική ποινή, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση όμως που το κοινοβούλιο δεν την εγκρίνει, θα απευθυνθούμε στον λαό, όπως κάναμε και με το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Ας αποφασίσει ο λαός», είπε.
Όλα αυτά ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει στις 19 Μαρτίου ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα έβαζε αυτομάτως ταφόπλακα σε κάθε είδους διαπραγμάτευση για ένταξη της γείτονας χώρας στην ΕΕ.
Η Τουρκία είχε καταργήσει τη θανατική ποινή το 2004, επί πρωθυπουργίας Ερντογάν, για να δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η εσχάτη των ποινών δεν έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα από το 1984.