Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 09.00 το πρωί, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, θα σφυρίξει για πρώτη φορά, το Frecciargento ETR 485, το τρένο που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τη νέα εποχή στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενταγμένη στον ιταλικό όμιλο FSItaliane, αποδεικνύει έτσι ότι είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, μόλις η ΕΡΓΟΣΕ παραδώσει τη διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, σε όλο το μήκος της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Τέλος Μαίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, είχε ζητήσει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ «να φέρει τα τρένα», πράγμα που βλέπουμε να συμβαίνει. Η πρώτη λοιπόν αμαξοστοιχία, το ιταλικό «ασημένιο βέλος» θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 ή στις 28 Αυγούστου όπου και θα περιμένει, για να κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό δίκτυο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρένο θα το συνοδεύσουν Έλληνες τεχνικοί από τα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Οι Έλληνες τεχνικοί θα έχουν μία ολιγοήμερη εκπαίδευση στην Ιταλία. Κατά το προηγούμενο διάστημα Έλληνες μηχανοδηγοί επίσης εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία ενώ Ιταλοί τεχνικοί πρόσφατα έχουν επιθεωρήσει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Για την υποδοχή του «Frecciargento», που συμβολίζει τη νέα εποχή για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο ΟΣΕ κάνει το κάτι παραπάνω στους χώρους του Ν.Σ.Σ., φρεσκάροντας με ένα lifting το χώρο της αποβάθρας, της αίθουσας VIP και τους χώρους υποδοχής επιβατών. Το «ασημένιο βέλος», στις 8/9, πανηγυρικά, θα κάνει το πρώτο του επίσημο δρομολόγιο στην Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Κατερίνη, αναπτύσσοντας ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ/ώρα.
Το τρένο θα μείνει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για το διάστημα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης και στη συνέχεια θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (σ.σ. μέχρι το Δομοκό). Τα έργα αναβάθμισης της γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός αναμενόταν να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2018, ημερομηνία που μετατέθηκε για το φθινόπωρο, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται ως τότε τα συστήματα ETCS και φωτοσήμανσης.
Το τελευταίο των τελευταίων τμήμα του διαδρόμου, από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό μήκους 52χλμ έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι. Οι εργασίες είναι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένες και οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταλλική Σιδηροδρομική Γέφυρα 26 η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com παρουσίασε κάποια τεχνική αστοχία και κλήθηκαν εξειδικευμένοι ηλεκτροσυγκολλητές από το εξωτερικό προκειμένου να διορθώσουν το πρόβλημα.
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα, παρομοιάζεται με την οδική μεταλλική γέφυρα της Τσακώνας, εδράζεται πάνω από ένα σεισμικό ρήγμα της περιοχής και είναι το σημείο κλειδί για την ολοκλήρωση των έργων.
Αναφορικά με την ηλεκτροκινηση όπως μαθαίνει το ypodomes.com η εγκατάσταση της ξεκίνησε από το Δομοκό, έχει φτάσει μέχρι τις Αγγείες και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να έχει περατωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου στις αρχές Νοεμβρίου να μπορέσει έστω σταδιακά να λειτουργήσει και αυτό το τμήμα που ολοκληρώνει μία σειρά έργων 30 και πλέον ετών.
Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κοινοπραξία έχει ζητήσει παράταση μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και αναμένεται η αντίδραση της ΕΡΓΟΣΕ που επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί το έργο.
Στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός δεσπόζει η επιβλητική νέα διπλή σήραγγα Όθρυος με μήκος 6.500 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Η κατασκευή της ξεκινήσε πριν από 20 χρόνια, το 1998 και η πλήρης διάνοιξη της επιτεύχθηκε το 2015. Με τη λειτουργία της θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας πίσω μόνο από τη Σήραγγα Καλλιδρόμου που έχει μήκος 9χλμ ενώ θα επιτρέπει ταχύτητες που θα φτάνουν και τα 200χλμ την ώρα.
ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΩΝ
Οι λίγοι μήνες που απομένουν για την πλήρη λειτουργία της διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης, απαίτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ 30 και πλέον χρόνια έργων, αμέτρητες εργολαβίες και κάποια δισ.ευρώ.
Εφόσον το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί και τον Νοέμβριο δοθεί σε εμπορική λειτουργία η γραμμή, τότε θα έχουμε και τη σιδηροδρομική μεταμόρφωση της χώρας. Σταδιακά και με την πλήρη λειτουργία του διαδρόμου οι χρόνοι θα πέσουν στις 4 ώρες και με την ολοκλήρωση των συστημάτων που θα επιτρέψουν στα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διανύεται σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Σιδηροδρομικοί παράγοντες πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί είτε προς το τέλος του 2019, είτε στις αρχές του 2020. Σήμερα το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε κάτι παραπάνω από 5 ώρες.
Με πληροφορίες από Newsit, Ypodomes.gr