Ο θρύλος του ΝΒΑ, Σακίλ Ο’Νιλ, μόλις ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του σε ηλικία 48 ετών. Στο podcast του με τίτλο “The Big Podcast with Shaq”, ο πρώην παίκτης του NBA αποκάλυψε ότι δεν είχε ψηφίσει ποτέ σε αμερικανικές εκλογές και ότι το έκανε για πρώτη φορά φέτος. H αποκάλυψη αυτή, δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά να πάει κάποιος να ψηφίσει και είχει ως σκοπό να παρακινήσει και άλλους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο.

“Ξέρετε ότι μου αρέσει πάντα να είμαι ειλικρινής στο podcast μου. Αμερική, δεν είχα ψηφίσει ποτέ πριν”, είπε ο Σακίλ στο κοινό του. “Ένα πράγμα που δεν μου αρέσει είναι να είμαι υποκριτής […] Με άλλα λόγια, Αμερική, ψήφισα για πρώτη φορά και αισθάνομαι καλά.”

Οι συν-οικοδεσπότες του εξεπλάγησαν ιδιαίτερα με αυτό που είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που τον εμπόδιζε να πάει να ψηφίσει ήταν ότι δεν καταλάβαινε πως λειτουργεί το σώμα των Εκλεκτόρων. Έφερε ως παράδειγμα τις εκλογές του 2016, που ενώ η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τη λαϊκή ψήφο (πήρε 2.000.000 περισσότερες ψήφους), ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία.

Ο Σακίλ φυσικά δεν είναι ο μόνος Αμερικανός πολίτης που απείχε από τις εκλογές, καθώς οι μισοί επιλέξιμοι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μην συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Οι ΗΠΑ είναι πολύ πίσω από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά την προσέλευση των ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, μόνο το 55,7% των Αμερικανών ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του 2016, και μόνο το 36,4% ψήφισαν το 2014, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Βέβαια από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που εμποδίζουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν, όπως για παράδειγμα οι τακτικές καταστολής των ψηφοφόρων από τις μειονοτικές κοινότητες. Αυτό ωστόσο φαίνεται πως έχει αρχίζει να αλλάζει με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το “More Than a Vote” του ΛεΜπρόν Τζέιμς, μια ομάδα που έχει ως με σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών για την ψήφο τους.

Σίγουρα κάθε φωνή μετράει, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί αν θέλουν να δουν μια αλλαγή στην χώρα τους.

πηγή: perpetual.gr

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like