Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ: Ανοιγμα στα προσφυγόπουλα, φόβοι για κλείσιμο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Τα μνημόνια και οι αποφάσεις για περικοπές στο χώρο της δημόσιας υγείας επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανατροπή είναι μη αναστρέψιμη.

-Advertisement-

Το προσχέδιο που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με τους δανειστές το 2013, προέβλεπε το κλείσιμο 13 νοσοκομείων στη χώρα. Από αυτά, μόνον ένα δεν έκλεισε: Το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, στα Μελίσσια.

Υπέστη, όμως, ανεπανόρθωτα «τραύματα», μεταξύ των οποίων η έλλειψη προσωπικού και πόρων. Η πτέρυγα Μπόμπολα έκλεισε το 2013 και επί έξι χρόνια ήταν εγκαταλελειμένη.

Με απόφαση που ελήφθη στις 3 Οκτωβρίου του 2019, παραχωρήθηκε μέχρι το 2024 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να μετατραπεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη μετεγκατάσταση 100 ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων (στην αρχή είχε γίνει λόγος για 300). Άμεσος στόχος είναι η ανακαίνιση της πτέρυγας Μπόμπολα, ώστε να είναι κατάλληλη για τη φιλοξενία των παιδιών, με το κόστος να αντιστοιχεί στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.  Ποια θα είναι, όμως, η κατάληξη της λειτουργίας του νοσοκομείου μετά από αυτή την απόφαση;

Ο κ. Μιχάλης Μεταξάκης, Διευθυντής του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ και ο κ. Δημήτρης Περίχαρος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εξηγούν στη HuffPost, ότι έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, που είναι άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και το κατανοούν απόλυτα, αλλά θεωρούν ότι το νοσοκομείο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτούς.

«Εμείς σαν σωματείο διοργανώσαμε συγκέντρωση με φορείς και κατοίκους της περιοχής, όχι από ξενοφοβική αντίληψη, αλλά επειδή υπήρχε η προοπτική επαναλειτουργίας της πτέρυγας Μπόμπολα. Μάλιστα, υπήρχαν ενέργειες για να περάσει το κτίριο στη δική μας δικαιοδοσία, ώστε να λειτουργήσει ξανά σαν ακόμη μια αρτηρία του νοσοκομείου και όχι σαν αποθήκη, όπως είναι τώρα. Οπότε, όλα αυτά τώρα ανατρέπονται.  Στο πλαίσιο αυτό αντιδράμε και λέμε ότι η πτέρυγα Μπόμπολα δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες», δηλώνει στη HuffPost ο κ. Μεταξάκης.  Σημειώνεται ότι μέχρι το 2013, η πτέρυγα ανήκε στον ΕΦΚΑ.

Φωτογραφία αρχείου 

«Έγινε μια νέα συνάντηση της Δημάρχου με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος είπε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Περιμένουμε νέα δεδομένα από την κυβέρνηση», συμπληρώνει ο Διευθυντής, καταδικάζοντας τις ακροδεξιές φωνές που πήγαν να «καπελώσουν» τη διαμαρτυρία τους. Το ίδιο κάνει και ο Πρόεδρος των Εργαζομένος, κ. Περίχαρος. Σημειώνεται ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει αναλάβει χρέη ειδικού συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά

«Η απόφαση της κυβέρνησης να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες στο ‘’Αμαλία Φλέμινγκ’’  είναι ευφυής αλλά βαθιά υποκριτική,  με την έννοια ότι προσπαθεί στην πλάτη των προσφύγων να κλείσει ένα νοσοκομείο.  Η υφαρπαγή του κτιρίου θα έχει δυστυχώς αυτό το αποτέλεσμα. Είχαμε την πεποίθηση ότι η πτέρυγα Μπόμπολα θα λειτουργούσε ξανά μέσω οργανισμού που καταφέραμε να τον κάνουμε δικό μας με πολύ αγώνα, με σκοπό να δημιουργήσουμε δομές που λείπουν όχι μόνο από την περιοχή, αλλά από ολόκληρη την Αττική.  Τώρα, όμως, όλα βρίσκονται στο κενό», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

4.500 άτομα να απευθύνεται σε ένα τσακισμένο νοσοκομείο, κάτι δείχνει. Είτε τις ανάγκες, είτε την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουμε.Δ. Περίχαρος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Φλέμινγκ

«Με αυτό τον τρόπο, θα υλοποιηθεί το σχέδιο που είναι στα σκαριά ήδη από το δεύτερο μνημόνιο, που προέβλεπε το κλείσιμο του Φλέμινγκ και τη διάσπασή του στο Σισμανόγλειο και στους Αγίους Αναργύρους. Αυτό σημαίνει διάλυση κλινικών. Στο Φλέμινγκ έρχονται περισσότερα από 4.500 άτομα το μήνα. Αν ο οργανισμός του νοσοκομείου καταρρεύσει, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει πρόβλημα», συμπληρώνει.

Όσον αφορά την τύχη των προσφύγων στην πόλη δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Βεβαίως και οι πρόσφυγες δικαιούνται ανθρώπινη περίθαλψη μέσα στον ιστό της πόλης και πόσω μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά. Πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Ωστόσο, δεν είναι δουλειά μας να δώσουμε οδηγίες για το πώς η κυβέρνηση θα συνεννοηθεί με τον Δήμο για το θέμα αυτό.  Όταν το κάναμε στο παρελθόν, έγινε από υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν και αλλού χώροι σε ολόκληρη την περιοχή της Πεντέλης για να εγκατασταθούν. Δεν μιλάμε για μιλιούνια. Μιλάμε για 100 παιδιά. Υπάρχουν χώροι και θα πρέπει ο Δήμος να μην υπεκφεύγει. Τώρα θυμηθήκανε ότι είμαστε νοσοκομείο», εξηγεί.

Και επισημαίνει: «Πρέπει να φροντίσουν – χωρίς να υποκύπτουν στις ρατσιστικές φωνές – τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν είναι άνθρωποι που έρχονται για τουρισμό, ούτε πλούσιοι που έρχονται για να μας εκμεταλλευτούν, είναι άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο».

Σχετικά με το μέλλον του Νοσοκομείου

«Ο στόχος να κλείσει το Φλέμινγκ δεν έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. Αυτό συνδυάζεται και με την επιλογή του χώρου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων», συμπληρώνει ο πρόεδρος.

«Το γεγονός ότι έμεινε ανοιχτό το Αμαλία Φλέμινγκ δεν οφείλεται στη θέληση της κυβέρνησης, αλλά στο μεγάλο ξεσηκωμό που είχαμε εμείς οι εργαζόμενοι και μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής. Κρατάμε το νοσοκομείο στην πλάτη μας».

«Αναγνωρίζουμε τόσο την ανάγκη του νοσοκομείου να αναπτυχθεί – ανάπτυξη κλινικών, κέντρου ημερήσιας νοσηλείας, οφθαλμολογικών χειρουργείων, κλινικής μίας ημέρας, κέντρο φυσικής αποκατάστασης – αλλά και την ανάγκη εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών.  Για αυτό λέμε ότι η επιλογή του χώρου είναι υποκριτική», καταλήγει ο πρόεδρος.

Τι απαντά η Δήμαρχος Πεντέλης

Η Δήμαρχος Πεντέλης, κ Δήμητρα Κεχαγιά, κατόπιν επικοινωνίας της HuffPost Greece μαζί της, διεμήνυσε ότι το θέμα θα επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση.  Αναλυτικότερα ανέφερε:

«Το μεταναστευτικό είναι θέμα εθνικό. Δεν είναι μόνο θέμα του Δήμου Πεντέλης. Το Αμαλία Φλέμιγκ ως πιθανός χώρος για τη φερόμενη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων εξ αρχής ήταν ακατάλληλος. Επιλέχθηκε πρόχειρα, με μοναδικό κριτήριο ότι είναι άδειο κτήριο. Πρόκειται για μια νοσοκομειακή δομή που θα πρέπει να επαναλειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, μας έβρισκε αντίθετους η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδίου μεταφοράς των ανθρώπων αυτών στην πόλη μας. Οι κινήσεις πρέπει να γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του εκάστοτε Δήμου. Οι επαφές που έγιναν από πλευράς Δήμου, τόσο με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη όσο και με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και ειδικό συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά, κ. Στεφανή, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση επανασχεδιάζει το θέμα από μηδενική βάση».

*Η HuffPost Greece, κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Στεφανή

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *