Νέος σεισμικός χάρτης: Πρόταση για 5 ζώνες – Τι αλλάζει για τη Φθιώτιδα – (AUD, VID)

«Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει να πάμε στην τέταρτη από τις πέντε. Δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτό που είμαστε τώρα. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

DESK
ΑπόDESK
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις...

Σημαντικές αλλαγές στον αντισεισμικό σχεδιασμό και την ασφάλεια των κατασκευών στην Ελλάδα φέρνει η πρόταση για τον νέο σεισμικό χάρτη της χώρας, που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι αλλαγές αυτές τέθηκαν στο επίκεντρο δηλώσεων του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητήριου Ανατολικής Στερεάς, Δημήτρη Χασιώτη, μιλώντας στην Άννα Μπαμπέτα και το «Μεσημβρινό Μαγκαζίνο» του LAMIA POLIS 87.7.

Από 3 σε 5 σεισμικές ζώνες

Όπως εξήγησε, σήμερα ισχύει κανονισμός με τρεις σεισμικές ζώνες, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν τέσσερις.

«Η πρόταση που γίνεται από την ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλάει για πέντε ζώνες. Ο κανονισμός όμως που ισχύει έχει τρεις ζώνες. Από τις τρεις ζώνες, εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στη δεύτερη, στη βήτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί εισήγηση προς τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας για την τελική απόφαση.

Πώς επηρεάζεται η Φθιώτιδα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Φθιώτιδα βρίσκεται σήμερα στη ζώνη 2, ενώ με βάση τη νέα πρόταση:

«Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει να πάμε στην τέταρτη από τις πέντε. Δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτό που είμαστε τώρα. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Τόνισε επίσης ότι η αλλαγή δεν συνεπάγεται αύξηση της επικινδυνότητας, αλλά αφορά κυρίως το επίπεδο ασφάλειας:

«Δεν αλλάζει το επίπεδο επικινδυνότητας για τη Φθιώτιδα, αλλά έχει να κάνει με το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών».

Τι δείχνουν οι σεισμοί και οι αναθεωρήσεις

Ο κ. Χασιώτης υπογράμμισε ότι κάθε μεγάλο σεισμικό γεγονός οδηγεί σε αναθεωρήσεις:

«Κάθε μεγάλο σεισμικό γεγονός μας διδάσκει και κάτι. Όταν είχαμε τον σεισμό της Κοζάνης, η ευρύτερη περιοχή ήταν χαμηλής σεισμικότητας. Αμέσως καταργήθηκαν αυτές οι περιοχές και μεταφέρθηκαν σε υψηλότερη».

Αυστηρότεροι κανόνες δόμησης

Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να φέρουν:

  • Αυστηρότερους κανόνες δόμησης
  • Ενισχυμένες απαιτήσεις στον αντισεισμικό σχεδιασμό
  • Μεγαλύτερη προστασία της ανθρώπινης ζωής

Όπως σημείωσε:

«Αν θέλετε την άποψή μου, καλώς προτείνεται να πάμε σε αυτή τη ζώνη, εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση υιοθετηθεί από τον ΟΑΣΠ».

Share This Article
ΑπόDESK
Follow:
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις ανθρώπινες ιστορίες.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *