Νέοι «διπλοί κατάλογοι»: Άλλη τιμή για μετρητά, άλλη για POS

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
3 Min Read

Νέα “φάμπρικα” έχουν ανοίξει επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει POS. Καταγράφουν λιγότερο τζίρο, καθώς κόβουν μεν απόδειξη αλλά με χαμηλότερη χρέωση. Τούτο συμβαίνει φυσικά εν γνώση του πελάτη κα με συνεννόηση μαζί του.

-Advertisement-

Κοντολογίς, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η ύπαρξη διαφορετικών τιμών, αναλόγως εάν δινόταν απόδειξη ή όχι, τώρα έχει μετατραπεί σε διαφορετική τιμή, με ή χωρίς POS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες η ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και πλέον το 80,1% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων έχει εγκαταστήσει POS, μόλς ένα 28,2% του τζίρου της γίνεται μέσω από αυτό.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», το αξιοσημείωτο είναι πως στην αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα τον Ιούλιο του 2017, POS είχε εγκαταστήσει το 65,3% αλλά ο τζίρος ήταν ψηλότερος, της τάξης του 32,5%. Ενώ, στην έρευνα του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, το αντίστοιχο ποσοστό τζίρου ήταν 33,22%.

- Advertisement -

Οι λόγοι της μείωσης του τζίρου μέσω POS

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ανωτέρω φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα, οπότε χρειάζονται άμεσα μετρητά. Με πληρωμή μέσω POS συχνά τα χρήματα δεσμεύονται για δύο, ακόμα και για τρεις ημέρες. Εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος πως στις πολύ μικρές απιχειρήσεις, το φαινόμενο είναι εντονότερο, καθώς προβαίνουν σε συχνές, μικρές παραγγελίες και δεν δαθέτουν στοκ.

Ένας άλλος τρόπος να εξηγηθεί το φαινόμενο είναι λεγόμενη αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματίες, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους για λόγους φορολογικούς και ασφαλιστικούς, εντούτοις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται χωρίς όμως να το δηλώνουν.

Τα αναλυτικά ποσοστά

Αναλυτικά το ποσοστό του τζίρου που κάνουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, έχουν ως εξής: Ένα 18,6% έχει ποσοστό τζίρου από ηλεκτρονικές συναλλαγές έως 10%, ένα 15,3% ποσοστό 10%, ένα 12,3% ποσοστό 11-20%. Ποσοστό 12,8% των ΜμΕ έχουν ποσοστό τζίρου από POS 21-30%, ενώ στην συνέχεια οι αριθμοί κατεβαίνουν αισθητά. Ένα 6,7% των ΜμΕ έχουν ποσοστό τζίρου από ηλεκτρονικές συναλλαγές από 31% μέχρι 40%, ένα άλλο 6,7% από 41% ως 50%, ένα 5,6% από 51% ως 60%, ένα 4,5% από 61%-70%, ένα 5,2% από 71% ως 80%. Τέλος, ένα 2,9% έχει ποσοστό τζίρου μέσω POS 81-90% και ένα 0,8% από 91-100%.

Πηγή: Καθημερινή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *