Μία ιστορική συμφωνία για την ίδρυση ενός νέου Μουσείου στη Λαμία επικυρώθηκε και επισήμως μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και του Πολεμικού Μουσείου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος, υποδέχθηκαν σήμερα στη Λαμία τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχο ε.α. Αθανάσιο Παναγόπουλο, όπου εκπροσωπώντας τα τρία συμβαλλόμενα μέρη, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στην πόλη της Λαμίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που προωθεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία στο κέντρο της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμβάλει καταλυτικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Με το Πολεμικό Μουσείο να διαθέτει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό για την ανάπτυξη και διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων υψηλού επιπέδου και την ενεργή συμβολή και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, η συμφωνία προβλέπει:

(α) Την συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων, ενθυμίων κλπ (πολεμικών και μη), από τους αγώνες και το βίο των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με αναφορά τη Στερεά Ελλάδα.

(β) Την παρουσίαση διαφόρων αντικειμένων της περιόδου του 1821  αλλά και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως όπλα, στολές, εξαρτύσεις, σημαίες, παράσημα, πυρομαχικά κ.α.

(γ) Την συλλογή και παρουσίαση βιβλίων και εντύπων που αφορούν στην ιστορία της εν λόγω περιόδου και όχι μόνο.

(δ) Την προβολή κινηματογραφικού αρχείου με υλικό που καταγράφει ιστορικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.

(ε) Την ψηφιακή προβολή ιστορικού και πολιτιστικού αρχείου, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, με ειδικές αναλύσεις και σχόλια σε θέματα που αφορούν την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα.

(στ) Την διοργάνωση εκθέσεων εμφάνισης φωτογραφικού αρχείου καθώς και ιστορικών τεκμηρίων όπως αλληλογραφία και προσωπικά αρχεία από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

(ζ) Την συνδιοργάνωση διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάσεων προβολών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας μας.

Ο εμπλουτισμός του μουσείου, εκτός από κειμήλια που ήδη υπάρχουν, θα ενισχυθεί και από τον τοπικό πληθυσμό, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και εκθέματα, ενθυμήματα, όπλα και στολές από τις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για μια σημαντική συμφωνία που σηματοδοτεί την διαρκή προσπάθεια της Περιφέρειας για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης σε έναν από τους τόπους που πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι η δική μας Περιφέρεια λειτουργεί με γνώμονα τις επόμενες γενιές. Γιατί σήμερα, εδώ, αποφασίσαμε να περιβάλλουμε τη Λαμία με την ιστορική αίγλη που της αξίζει. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σταθμό για το αύριο του πολιτισμού στη Στερεά Ελλάδα. Γιατί μιλάμε για ένα Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας που αποτελεί τη  βάση και για την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία και Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ενός εκ των σπουδαιότερων ιδρυμάτων της χώρας.Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιναύαρχο τον κ. Παναγόπουλο και στον συντοπίτη μας Υποστράτηγο κ. Καμνή,  για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, σε κάτι που πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Θύμιο Καραΐσκο, τον Αντιπεριφερειάρχη μας, που είναι αυτός που εμπνεύστηκε όλο αυτό το εγχείρημα και κατάφερε να του δώσει σάρκα και οστά. Όταν θα δω το πρώτο σχολείο της Στερεάς να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο, θα νιώσω χαρούμενος και δικαιωμένος».   

Aπό την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραισκος τονίζει:

Αυτή εδώ η πόλη, αυτός ο νομός, έχει να καμαρώνει για τις πιο μεγάλες μάχες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, από κάθε λογής κατακτητές.

Η δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο κέντρο της πόλης της Λαμίας, είναι κάτι που έλειπε για δεκατίες ολόκληρες από τον τόπο μας.

Είμαστε κάτι περισσότερο από περήφανοι που σήμερα μαζί με τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Μπακογιάννη, υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία με το Πολεμικό Μουσείο και δρομολογήσαμε την δημιουργία του Μουσείου εντός του 2019.

Ένα μουσείο που φιλοδοξούμε να γίνει καύχημα τόσο για όλους μας όσο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like