Πρώτον, την ανησυχία του επιτελείου της οδού Πειραιώς για «αντάρτικα» που μπορούν να χαλάσουν την εικόνα το βράδυ των εκλογών – ιδίως στον β’ γύρο.
Και δεύτερον, το πώς η απλή αναλογική στους δήμους συμβάλλει στην εμφάνιση αντίστοιχων φαινομένων, με δύο ή και περισσότερα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε πολλούς δήμους. Τάση στην οποία είχε εξ αρχής υπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καθιέρωσε την απλή αναλογική, έχοντας ως στρατηγικό του στόχο να «σπάσει» τις δυνάμεις των αντιπάλων του που διατηρούν ισχυρά αυτοδιοικητικά ερείσματα και να καταφέρει έτσι σε πολλές περιπτώσεις ν’ αναδείξει τις δικές του, περιορισμένες δυνάμεις ως ρυθμιστές.
Από την πρώτη στιγμή, στη ΝΔ προσπάθησαν να κόψουν… μαχαίρι αντίστοιχες περιπτώσεις, τουλάχιστον στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, ενώ αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επισήμως τουλάχιστον δεν έχουν δοθεί επίσημα χρίσματα από την οδό Πειραιώς στους περισσότερους δήμους. Στην Περιφέρεια Ηπείρου π.χ., όπου προέκυψε η υποψηφιότητα του Σπύρου Ριζόπουλου απέναντι στον νυν περιφερειάρχη, Αλέκο Καχριμάνη το μήνυμα που δόθηκε από τα κεντρικά της ΝΔ προς τους υποψηφίους συμβούλους ήταν πως όποιος στηρίξει το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο θα διαγραφεί από το κόμμα.
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει στους περίπου 300 και πλέον δήμους όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη Θεσσαλονίκη σκοπεύει να κατέβει απέναντι στον Νίκο Ταχιάο ο Γιώργος Ορφανός. Οι… προειδοποιητικές βολές τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ δεν ήταν τυχαίες και σκόπευαν ακριβώς να στείλουν το μήνυμα προς υποψήφιους «αντάρτες». Στόχος, άλλωστε, της ΝΔ, ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, είναι να πετύχει το «13 στα 13» στις Περιφέρειες και να καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον τους δύο μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αφού στον Πειραιά φαντάζει πιο πιθανή η επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη – τον οποίο, πάντως, δεν αντιμετωπίζει εχθρικά η ΝΔ.
πηγή newsit