Οριακή αποκλιμάκωση στο 1,4% παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 11,6% τον Ιούλιο, με την τιμή του φυσικού αερίου να καταγράφει αύξηση ρεκόρ κατά 261,3%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 38,5%, αλλά και με τις τιμές πολλών από τα βασικά τρόφιμα πολύ πάνω από τον μέσο πληθωρισμό.
Μαζί με την αύξηση των καυσίμων και λιπαντικών κατά 21,5% και των στερεών καυσίμων κατά 11,3% οι αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων παραμένουν η πρώτη αιτία πληθωριστικών πιέσεων αφού αύξησαν τον πληθωρισμό του προηγούμενου μήνα κατά 5,76%. Αυτό σημαίνει ότι αν οι τιμές τους ήταν αμετάβλητες ο πληθωρισμός Αυγούστου θα ήταν 5,6%.
Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι συνεχίζονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις και σε βασικά τρόφιμα. Τα βρώσιμα έλαια και λίπη είχαν αύξηση 25,5%, το ψωμί και τα δημητριακά καταγράφουν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 18,5%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 18%, τα κρέατα κατά 17,1%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 12,5% και η κατηγορία λοιπά τρόφιμα κατά 11,4%. Τα λαχανικά καταγράφουν αύξηση των τιμών τους κατά 7,9%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά κατά 6,3%, τα μεταλλικά νερά κατά 5,5% και τα ψάρια είχαν αύξηση τιμής 3,7%.
Τεράστιες αυξήσεις καταγράφονται και στις υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις τιμές των καυσίμων. Συγκεκριμένα, οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο είχαν αύξηση τιμής κατά 71,4%, με πλοίο κατά 25,4% και με ταξί κατά 32,9%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία είχαν αύξηση κατά 16,2%, οι τιμές σε θέατρα και κινηματογράφους κατά 13,9%, το πακέτο διακοπών κατά 12,6% και οι τιμές σε εστιατόρια είχαν αύξηση κατά 5%, οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα είχαν αύξηση κατά 12,9%, στα μεταχειρισμένα κατά 15,9%, ενώ στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ κατά 8%.
Η μηνιαία σύγκριση
Η αποκλιμάκωση γίνεται φανερή και στη μηναία σύγκριση. Τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός καταγράφει μείωση κατά 0,3%.
Αύξηση η οποία διαμορφώθηκε από τις αυξήσεις:
– Κατά 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά.
– Κατά 0,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
– Κατά 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
– Κατά 2,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομειακή περίθαλψη.
– Κατά 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
– Κατά 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Οι αυξήσεις αυτές υπεραντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις:
– Κατά 7,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
– Κατά 4,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.
πηγη-capital.gr