Η γαλάζια λίμνη… των Αγράφων, ξεπροβάλλει σαν έκπληξη ανάμεσα στο ορεινό ανάγλυφο. Παρθένα, γοητευτική και χαμηλού προφίλ –ακόμα- προσφέρει απροσδόκητη ομορφιά. Σαν να συναντάς ένα νησί, στην καρδιά της στεριάς…
Στα όρια των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, στη χώρα των αρχαίων Δολόπων και των ξακουστών σμοκοβίτικων αηδονιών, η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, άλλαξε το τοπίο και στόλισε τα πόδια των Αγράφων με μια πανέμορφη γαλάζια πινελιά.
Επιμέλεια: Λίλιαν Χαχοπούλου
Φωτό, Βίντεο : Πάνος Κατσώνης
Εγκαινιάστηκε το 2002. Σήμερα, στα 19 της χρόνια, η άγουρη ομορφιά της, θυμίζει την γοητευτική και πιο φημισμένη «αδερφή» της. Την λίμνη Πλαστήρα.
Τα χωριά που την πλαισιώνουν η Κτιμένη, η Άνω Κτιμένη, η Μακρυρράχη, η Ανάβρα, πανέμορφα αλλά άγνωστα στον ευρύ τουρισμό.
Τα λουτρά Σμοκόβου, γνωστά από την αρχαιότητα, σε απόσταση αναπνοής. Μέσα στη χαράδρα των Λουτρών κελαηδούν τα νερά και τα αηδόνια. Ανάμεσα στο δάσος βρίσκονται και τα καινούργια μεγάλα κτίρια των λουτρών, που είναι γεμάτα κόσμο το καλοκαίρι.
Γύρω από τη λίμνη όμως συγκλίνουν και αποκλίνουν ακτινωτά διάφορες διαδρομές. Η πρώτη επαφή με τη λίμνη από την πλευρά της Κτιμένης μπορεί να γίνει από το οροπέδιο του Δομοκού, από τη διαδρομή Παναγιά, Μακρυρράχη, Λουτρά Καΐτσας, Κάτω Κτιμένη, Κτιμένη.
Οι άλλες δύο προσβάσεις ανοίγονται από τον κάμπο της Καρδίτσας.
Μια άλλη διαδρομή φτάνει από Σοφάδες, Μαυραχάδες, Φίλια, Ανάβρα, φράγμα Σμοκόβου, Σμόκοβο (Λουτροπηγή), Λουτρά Σμοκόβου. Και μια τρίτη από την Καρδίτσα προς Ζαΐμι, Καλλιφώνι, Κέδρο (20 χλμ.από την Καρδίτσα), Θραψίμι, Λουτρά Σμοκόβου, Σμόκοβο. Από το Σμόκοβο ο δρόμος συνεχίζεται μέσα σε καταπράσινο τοπίο για την «βασίλισσα των Αγράφων» Ρεντίνα και το Καρπενήσι.
Η λίμνη Σμοκόβου εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ και έχει χωρητικότητα 237.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Ο σκοπός κατασκευής της λίμνης είναι να αρδεύει το νοτιοανατολικό τμήμα του κάμπου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς και το βορειοδυτικό τμήμα του κάμπου της επαρχίας Δομοκού, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Επίσης έχει γίνει και υδροηλεκτρική εγκατάσταση. Το φράγμα της λίμνης κατασκευάστηκε μεταξύ του 1981 και 1994. Οι εργασίες είχαν σταματήσει για μεγάλο διάστημα λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Το φράγμα έφτασε σε ύψος τα 104 μέτρα, 450 μέτρα μήκος και 11 μέτρα πλάτος στην κορυφή του. Στην βάση του έχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος 460 μέτρα.
Λίγες ημέρες πριν την επισκεφθούμε, η λίμνη ήταν παγωμένη, τριγυρισμένη από το λευκό του χιονιού. Σίγουρα θα ήταν εξίσου εντυπωσιακή.
Στη σημερινά μας βόλτα, την απολαύσαμε σχεδόν ανοιξιάτικη. Οι ακτίνες του ήλιου που βυθίζονταν στα νερά της, δημιουργούσαν αστραφτερές αντανακλάσεις, και εκείνη έλαμπε λουσμένη στο φως. Στις όχθες της πράσινες πινελιές, τριγύρω της δέντρα και ψηλά ολόλευκες κορυφογραμμές. Σε μια στροφή του κεφαλιού, όλες οι εποχές και όλες οι ομορφιές του χρόνου…
Δείτε εικόνες
Συγχαρητήρια για την όμορφη περιγραφή και προσέγγιση!!!
Όντως είναι πανέμορφο τοπίο και χαμηλών τόνων απο τουριστικής άποψης και προσωπικά εύχομαι να παραμείνει έτσι, για να μπορώ ν απολαμβάνω το κελαηδισμα απ τ αηδόνια, να βλέπω τα ελαφάκια να κατεβαίνουν για νερό και τις οικογένειες απο αγριόχοιρους να περιφέρονται στις μικρές χαραδρες!!!!
Υπάρχει και μια τέταρτη διαδρομή προσέγγισης από Δομοκο, δρουγος, θαυμακος, Βελεσιωτες, Εκκαρα, ασημοχωρι, Λεοντάρι, Αχλαδιά και φτάνεις Λίμνη Σμοκοβου.
Όπως επίσης μπορεί να φτάσεις και μέσω του Ε 65