Μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα αιμοφόρα αγγεία βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Σημαντικό επίτευγμα Κινέζων επιστημόνων

Ένα σημαντικό επίτευγμα πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες, μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά, με επιτυχία σε μαϊμούδες αιμοφόρα αγγεία που είχαν παραχθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Με αυτό τον τρόπο έγινε ένα ουσιαστικό βήμα προόδου με απώτερο στόχο την μαζική εκτύπωση οργάνων προοριζόμενων για ανθρώπινες μεταμοσχεύσεις, τα οποία θα αντισταθμίσουν την έλλειψη φυσικών οργάνων από δωρητές.

Οι ερευνητές της κινεζικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Revotek, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, χρησιμοποίησαν «μελάνη» από βλαστοκύτταρα και άλλα τεχνητά υλικά για να εκτυπώσουν αιμοφόρα αγγεία μήκους περίπου δύο εκατοστών, τα οποία στη συνέχεια εμφυτεύθηκαν στο στήθος 30 πειραματόζωων, όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ένα μήνα μετά την μεταμόσχευση, τα βλαστοκύτταρα μέσα στα τεχνητά αγγεία είχαν αναπτυχθεί πλέον σε κανονικά αιμοφόρα αγγεία και ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα προϋπάρχοντα φυσικά αιμοφόρα αγγεία. Ο επικεφαλής επιστήμων της Revotek αμερικανός Τζέιμς Κανγκ δήλωσε ότι τα βιο-εκτυπωμένα αγγεία θα ωφελήσουν τα περίπου 156 εκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονται τεχνητά αγγεία.

- Advertisement -

Ο καθηγητής σερ Άλφρεντ Κουσκιέρι του Πανεπιστημίου του Νταντί, ο οποίος έχει επαφές με την κινεζική εταιρεία, δήλωσε: «Πρόκειται για πρωτοποριακή δουλειά, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η αναγεννητική ιατρική. Είναι πολύ πιο προχωρημένοι από τη Δύση».

Αρκετές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για τη δημιουργία βιοσυνθετικών οργάνων, με τη ρωσική εταιρεία βιοτεχνολογίας 3D Bioprinting Solutions να ανακοινώνει πρόσφατα ότι μεταμόσχευσε με επιτυχία σε ποντίκι έναν τρισδιάστατα εκτυπωμένο θυρεοειδή αδένα.

Πάντως ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι περιμένουν η έρευνα της Revotek να δημοσιευθεί σε κάποιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό και να αναπαραχθεί από άλλα επιστημονικά εργαστήρια.

Η κινεζική εταιρεία Revotek ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια δεύτερη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε μαϊμούδες. Μέχρι όμως τέτοια εκτυπωμένα όργανα να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους, θα περάσουν αρκετά χρόνια.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *