Με επιτυχία η εκδήλωση του σωματείου “Ένωσις Λαμιέων” με θέμα: “Αθανάσιος Διάκος . Η επισκόπηση του βίου του”

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
4 Min Read

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση του σωματείου “Ένωσις Λαμιέων” Το Σάββατο 24 Απριλίου του Λαζάρου με θέμα: “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ. Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ.” με αφορμή τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ αλλά και τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ.  Το δυναμικό παρόν έδωσαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο αξιότιμος Υπουργός των Οικονομικών κύριος  Χρήστος Σταϊκούρας , οι Βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας κύριοι Γιώργος Κοτρωνιάς  , Θέμης Χειμάρας   από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  και Ιωάννης Σαρακιώτης  από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ,ο  Δήμαρχος Λαμιέων κύριος Ευθύμιος Καραΐσκος  και οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου   Βάιος Βαϊόπουλος  καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας και Δημήτριος Μεταλληνός  μόνιμος Διδάσκων Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος  Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων. Στην εκδήλωση ειπώθηκαν τρεις επιστημονικές εισηγήσεις.

-Advertisement-
Η πρώτη εισήγηση του κυρίου Χρήστου Στρυφτού αφορούσε την επισκόπηση του βίου του εθνικού ήρωα Αθανάσιου Διάκου μέσα από τις πηγές της Ιστοριογραφίας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα προβάλλοντας πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Ο κύριος Στρυφτός προέβη σε αναλυτική έρευνα και παρουσίαση των βιογραφιών του Διάκου , τονίζοντας τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των βιογράφων του Διάκου ως προς την καταγωγή, την χρονολογία γέννησης και την επιλογή του να γίνει κλέφτης. Επίσης ο κύριος Στρυφτός παρουσίασε τις τοπικο συγγενικές σχέσεις και τα κοινωνικοπολιτικά δίκτυα που είχαν δημιουργηθεί από την δράση του εθνικού ήρωα Αθανασίου Διάκου καθώς και τις σχέσεις που είχε ο ίδιος ο Διάκος με επιφανείς προκρίτους, πασάδες , αρματολούς και κλέφτες  , καθώς τόνισε την έννοια της εκκοσμίκευσης της ελληνικής κοινωνίας της επαναστατημένης Ελλάδας του 1821.  Τέλος ο κύριος Στρυφτός τόνισε το ζήτημα των ιστορικών πηγών στο φάσμα της ιστοριογραφίας.
Στην δεύτερη εισήγηση ο Ιστορικός κύριος Τζίμας Πάρις ασχολήθηκε με την ανάλυση της στρατιωτικής ιστορίας σε ότι αφορά την μάχη της Αλαμάνας καθώς και τις περιγραφές των συγγραφέων του 20ου αιώνα για την μαρτυρική θυσία του Διάκου. Επίσης ο κύριος τζίμας παρουσίασε τον απόηχο του έντονου βίου του εθνικού ήρωα στην Σύγχρονη Ιστορία. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασε την πρόσληψη του Αθανάσιου Διάκου στην Εθνική Αντίσταση καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφηθηκε η προσωπικότητα του Διάκου από συγγραφείς στο διάστημα της επταετίας.
Τελος στην τρίτη εισήγηση του   Ιστορικού κύριου Γερμανάκου Πέτρου αποτυπώθηκε λεπτομερώς και εκτενώς η πρόσληψη του βίου, του αγώνα αλλά και της μαρτυρικής θυσίας του Αθανάσιου Διάκου, στην Ελληνική Λογοτεχνία. Ο  κύριος Γερμανάκος ξεκινώντας από την εποχή του δημοτικού τραγουδιού, στη συνέχεια στην εποχή του Ρομαντισμού, μετά στην εποχή της Αθηναϊκής Σχολής, στη συνέχεια στην εποχή της Γενιάς του 30 και τέλος στην μεταπολεμική γενιά των λογοτεχνών ποιητών, παρουσίασε την πληθώρα λογοτεχνικών και ποιητικών δημιουργημάτων  που δοξάζουν και τιμούν τον εθνικό ήρωα. Η εισήγηση του κυρίου Γερμανάκου έδωσε μια λογοτεχνική και ποιητική γεύση στην επισκόπηση της ζωής του εθνικού ήρωα αφού τόνισε τις αναφορές που καταγράφονται από τη λυρική μούσα.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!
Με εκτίμηση 
Χρήστος Στρυφτός – Ιστορικός /Τακτικό μέλος του σωματείου “ΕΝΩΣΙΣ ΛΑΜΙΕΩΝ” 
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *