Με ένα «κλικ» η έκδοση πιστοποιητικών γάμου, βάπτιση, εγγράφων

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
7 Min Read

Αρχή ψηφιακής εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αφού εντατικά σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στο Ρουφ, παρέχουν επιμόρφωση στον κλήρο και τον εισάγουν στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, οι οποίες σύντομα θα τεθούν στη διάθεση του χριστεπώνυμου πληρώματος.

-Advertisement-

Ένα «κλικ» στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο θα είναι αρκετό για την έκδοση πιστοποιητικών αγαμίας, αδειών γάμου, τελέσεως βαπτίσεων, υπεύθυνων δηλώσεων και άλλων εγγράφων μέσα από ειδικές εφαρμογές, οι οποίες πολύ σύντομα θα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται διαδικτυακά μέσω της Πύλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών www.iaath.gr.

«Επειδή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρέχει πλήθος υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, προέβη στη σχεδίαση ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος προκειμένου να βελτιώσει τόσο τη δική της διοικητική και διαχειριστική λειτουργία όσο και τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, αλλά και τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα με συναφές περιεχόμενο», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης – γενικός διευθυντής όλων των Υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής.

Ο επικεφαλής του σχεδιασμού της διαδικτυακής πλατφόρμας αναφέρει ότι «το σχέδιο εντάχθηκε στα υπηρεσιακά προγράμματα “Ψηφιακή Σύγκλιση” και “Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα” και για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ» και ότι «ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και ένα υλοποιείται τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020».

- Advertisement -

Ο π. Συμεών Βολιώτης επισημαίνει ότι «ήδη, έχουν εκσυγχρονιστεί οι υπηρεσίες του κεντρικού Νομικού Προσώπου της Αρχιεπισκοπής -ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, αποφάσεις Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ψηφιοποίηση αρχείου, Γραφείο προσωπικού, σύστημα οικονομικής διαχείρισης, αναβάθμιση λογιστηρίου κ.ά.- και το προσεχές διάστημα θα δοθούν και ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες τόσο σε επίπεδο πληροφόρησης και ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο διευκόλυνσης στην έκδοση πιστοποιητικών (αγαμίας, γάμου, βαπτίσεων κ.λπ.) και άλλων διοικητικών εγγράφων».

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται εντατικά σεμινάρια για τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής προκειμένου να είναι άρτια εκπαιδευμένοι στη χρήση αυτών των εφαρμογών».

Από την πλευρά του, ο αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης, υπεύθυνος του προγράμματος της εκπαίδευσης των ιερέων, προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφορικής και Διαχειρίσεως Έργων της Αρχιεπισκοπής, δήλωσε στο Πρακτορείο, ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αντιλαμβανόμενη την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού τής λειτουργίας της με τη χρήση ψηφιακών μέσων, προχώρησε στη σχεδίαση ενός ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του έργου που επιτελεί. Το έργο της υλοποίησης αυτού του Συστήματος εντάχθηκε στα ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτήθηκαν από τα Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση” και “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα”».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποτελεί έναν φορέα που επιτελεί σημαντικό έργο και προσφέρει πλήθος πολύτιμων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, είτε μέσω των δράσεων που υλοποιεί κεντρικά η ίδια ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είτε μέσω των δράσεων που υλοποιούν σε όλη την Αθήνα οι 145 εποπτευόμενες ενορίες της».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η υλοποίηση του σύνθετου αυτού έργου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με απόλυτη επιτυχία, καλύπτοντας πλήρως τους στόχους που είχαν τεθεί στον σχεδιασμό του έργου. Ανάδοχος του έργου ήταν η ένωση εταιρειών Intrasoft International και QnR».

Ειδικότερα, τονίζει, «Στον σχεδιασμό του έργου είχε προβλεφθεί η διάθεση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες που απευθύνονται στην ΙΑΑ για την έκδοση διάφορων εκκλησιαστικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Οι υπηρεσίες αυτές υλοποιήθηκαν με επιτυχία και πολύ σύντομα (περίπου σε έναν μήνα) οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούνται διαδικτυακά για τη διεκπεραίωση των παρακάτω διαδικασιών μέσω της Πύλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών www.iaath.gr».

Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πλατφόρμας αφορά, όπως σημειώνει, τις υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης, που είναι η υπηρεσία πλήρους και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης για την τέλεση των Μυστηρίων Γάμου και Βάπτισης και η λειτουργία Help Desk σχετικά με ερωτήματα πολιτών που αφορούν στα ανωτέρω Μυστήρια.

Επιπλέον, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους Ι.Ν. της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή την υπηρεσία ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού αγαμίας (τύπου Β΄), ηλεκτρονικής έκδοσης αδείας γάμου και ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού βάπτισης.

Παράλληλα, υπηρεσίες που παρέχονται από το κεντρικό Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων της ΙΑΑ, ήτοι ηλεκτρονικής έκδοσης Πιστοποιητικού Τέλεσης Γάμου και ηλεκτρονικής έκδοσης Πιστοποιητικού Λύσης Γάμου (Διαζευκτηρίου).

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα έχει υλοποιηθεί με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), τηρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, π.χ. ασφαλή σύνδεση του πολίτη μέσω SSL (πρωτόκολλο ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης), αυθεντικοποίηση χρηστών μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ, taxisnet), καθώς επίσης και ετοιμότητα για μελλοντική διασύνδεση με ηλεκτρονικές πλατφόρμες του δημόσιου τομέα, π.χ. Εθνικό Ληξιαρχείο και Εθνικό Δημοτολόγιο (πλατφόρμα ermis.gov.gr)».

Ο μαθητής-ιερέας αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως εκτιμά ότι «η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσπαθεί να χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία προς όφελος των ανθρώπων που συνεργάζονται διοικητικά μαζί της. Οι ιερείς είμαστε όλοι όργανα της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής, διεκπεραιώνοντας γραφειοκρατικές εργασίες σχετικά με όσα οι νόμοι και οι κανόνες προβλέπουν για τα Ιερά Μυστήρια. Βαπτίσεις, γάμοι χρειάζονται βεβαιώσεις που έως τώρα γίνονταν χειρόγραφα ή έντυπα και, πλέον, θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά».

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι «Ο σύγχρονος άνθρωπος στη λογική του “εργαζόμαστε 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα” έχει την ανάγκη αποφυγής μετακινήσεων και σπατάλης χρόνου. Η Εκκλησία ακούγοντας τον σφυγμό της εποχής προετοιμάζει τους κληρικούς της για να διευκολύνουν τα μέλη της-πιστούς ενορίτες».

Ο π. Σεραφείμ εκτιμά πως «είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία απομακρύνει τον άνθρωπο από τον συνάνθρωπό του, αλλά συνάμα δίνει περισσότερο χρόνο για ποιμαντική. Για παράδειγμα, απαιτείται μισή ώρα για να γραφτεί μια βεβαίωση και άλλη τόση για κατήχηση του ενδιαφερόμενου. Απαιτείται, τουτέστιν, χρόνος και από τους δύο. Το να υπάρχει ήδη συμπληρωμένο ηλεκτρονικά πιστοποιητικό από τον ενδιαφερόμενο, να απαιτείται μόνον έλεγχος και υπογραφή, δίνει στον ιερέα τη δυνατότητα στον χρόνο που θα διέθετε σε ένα άτομο, να ασχοληθεί με δύο άτομα ή και περισσότερα».

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αφορά 600 ιερείς της Αρχιεπισκοπής, τέσσερα γκρουπ των 150 ατόμων. Ήδη έχει γίνει η επιμόρφωση τριακοσίων ιερέων στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των υπολοίπων.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *