Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...

ΕΛΛΑΔΑ

Με ελληνική υπογραφή η συμφωνία για το εξελιγμένο ελικόπτερο νέας γενιάς του NATO!

Μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα σε πέντε κράτη-μέλη του NATO, τα οποία μοιράζονται ένα κοινό όραμα για τα εξοπλιστικά προγράμματά τους, μέσα σε αυτά και η Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου εξελιγμένου ελικοπτέρου επόμενης γενιάς.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν και υπέγραψαν επιστολές προθέσεως για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης ενός ελικοπτέρου νέας γενιάς με την ονομασία «Next-Generation Rotorcraft Capability».

Ειδικότερα, τα πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγή του νέου αυτού μέσου προκειμένου να αντικατασταθεί μεγάλο μέρος των στόλων που διαθέτουν, από το 2035. Δηλαδή, στο πλαίσιο αυτό οι χώρες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός νέου αεροπορικού μέσου το οποίο θα αντικαταστήσει μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων που αναμένεται να αποσυρθούν μεταξύ 2035 και 2040.

Τα LOI και οι λεπτομέρειες

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επετεύχθη στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του NATO τον περασμένο Οκτώβριο, όπως γνωστοποίησε η Συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστολές προθέσεων (Letters of Intention – LOI) είναι μη δεσμευτικά έγγραφα, ενώ δίνεται και η ευκαιρία και σε άλλα κράτη-μέλη να ενταχθούν “στη συμφωνία” με την προϋπόθεση όμως ότι θα τους εγκρίνουν οι πέντε αυτές χώρες, όπως δήλωσε αξιωματούχος του NATO, ο οποίος εκτιμά ότι οι υπουργοί Άμυνας από των πέντε αυτών κρατών, θα υπογράψουν ένα νομικά δεσμευτικό μνημόνιο συνεννόησης για την αρχική φάση του προγράμματος ανάπτυξης το 2022.

Τέλος ο αξιωματούχος του NATO σημείωσε ότι εντός του 2021 αναμένεται οι χώρς αυτές να διαμορφώσουν τους όρους και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η συζήτηση και ο σχεδιασμός του προγράμματος, ενώ ακόμα θα τεθεί στο επίκεντρο και η χρηματοδότηση.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Είναι δύο γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας και όπως λένε έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές, από τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχονται…

TOP STORIES

Στον μαθηματικό διαγωνισμό, πολλά σχολεία της Φθιώτιδας βραβεύτηκαν όπως το 1ο  και 2ο Δημοτικό σχολείο Σπερχειάδας, το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, το Εκκλησιαστικό  Γυμνάσιο και...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή του, πριν από 6 μήνες και κατάφερε να το ξεπεράσει. Τότε πίστευε πως είχε σταθεί τυχερός. Σήμερα βρίσκεται και πάλι στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξύ άλλων, η δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται στο ρόλο που ερμηνεύει στις «Άγριες Μέλισσες» Η Θεοφανία Παπαθωμά μιλάει στο περιοδικό «Τηλέραμα» για την αλλαγή στην εμφάνιση...

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.