Με ελληνική υπογραφή η συμφωνία για το εξελιγμένο ελικόπτερο νέας γενιάς του NATO!

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read

Μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα σε πέντε κράτη-μέλη του NATO, τα οποία μοιράζονται ένα κοινό όραμα για τα εξοπλιστικά προγράμματά τους, μέσα σε αυτά και η Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου εξελιγμένου ελικοπτέρου επόμενης γενιάς.

-Advertisement-

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν και υπέγραψαν επιστολές προθέσεως για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης ενός ελικοπτέρου νέας γενιάς με την ονομασία «Next-Generation Rotorcraft Capability».

Ειδικότερα, τα πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγή του νέου αυτού μέσου προκειμένου να αντικατασταθεί μεγάλο μέρος των στόλων που διαθέτουν, από το 2035. Δηλαδή, στο πλαίσιο αυτό οι χώρες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός νέου αεροπορικού μέσου το οποίο θα αντικαταστήσει μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων που αναμένεται να αποσυρθούν μεταξύ 2035 και 2040.

Τα LOI και οι λεπτομέρειες

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επετεύχθη στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του NATO τον περασμένο Οκτώβριο, όπως γνωστοποίησε η Συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστολές προθέσεων (Letters of Intention – LOI) είναι μη δεσμευτικά έγγραφα, ενώ δίνεται και η ευκαιρία και σε άλλα κράτη-μέλη να ενταχθούν “στη συμφωνία” με την προϋπόθεση όμως ότι θα τους εγκρίνουν οι πέντε αυτές χώρες, όπως δήλωσε αξιωματούχος του NATO, ο οποίος εκτιμά ότι οι υπουργοί Άμυνας από των πέντε αυτών κρατών, θα υπογράψουν ένα νομικά δεσμευτικό μνημόνιο συνεννόησης για την αρχική φάση του προγράμματος ανάπτυξης το 2022.

Τέλος ο αξιωματούχος του NATO σημείωσε ότι εντός του 2021 αναμένεται οι χώρς αυτές να διαμορφώσουν τους όρους και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η συζήτηση και ο σχεδιασμός του προγράμματος, ενώ ακόμα θα τεθεί στο επίκεντρο και η χρηματοδότηση.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *