Με αυξήσεις σε επιδόματα προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τα κενά σε νησιά και άγονες περιοχές

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Την μόνιμη ενίσχυση με γιατρούς περιφερειακών νοσοκομείων που καταγράφουν σοβαρά κενά επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας με τη ρύθμιση που έρχεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Αύγουστο. Μια τριπλή παρέμβαση που έχει ως στόχο να δοθεί ώθηση στην κάλυψη θέσεων για τις οποίες σήμερα δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι στην τελική ευθεία και αφορά στον επανακαθορισμό των άγονων Α΄ και άγονων Β΄ περιοχών της χώρας μας, την αύξηση του οικονομικού κινήτρου που δίνεται για κάθε κατηγορία, καθώς και το διπλασιασμό των ποσών αυτών για έξι «προβληματικές» ιατρικές ειδικότητες.

Το εφετινό καλοκαίρι προκάλεσε αίσθηση η ένταση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, καθώς αποφασίστηκε – και ψηφίστηκε – η υποχρέωση των ιδιωτών να συνδράμουν σε εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων όταν τους ζητηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν κυρώσεις και συγκεκριμένα τη διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και την απαγόρευση να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και μπορεί ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να έκανε λίγο πίσω κάνοντας σαφές ότι δεν θα εκδώσει την εφαρμοστική απόφαση του νόμου που ψήφισε η Βουλή, η πίεση, όμως, των ελλείψεων κάτω από την οποία πήρε το Υπουργείο την πρωτοβουλία υποχρεωτικότητας παραμένει.

Τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν κενά σε γιατρούς, οι οποίοι λόγω χαμηλότερων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και τις χώρες του εξωτερικού απολαβών, καθώς και συνθηκών υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης σε αρκετές περιπτώσεις, δεν επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Οι κάτοικοι νησιών, χωριών, απομακρυσμένων περιοχών της χώρας είναι μάρτυρες όλο το χρόνο μιας κατάστασης που επιδεινώνεται. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου, σύμφωνα με την οποία επίτοκος γυναίκα χρειάστηκε να διανύσει την απόσταση από την Πρέβεζα στα Τρίκαλα, καθώς εκεί βρέθηκε διαθέσιμη μονάδα νεογνών για να γεννήσει το μωρό της πρόωρα. Ειδικά το καλοκαίρι, η υγειονομική θωράκιση νησιών και τουριστικών περιοχών επιχειρείται με μετακινήσεις γιατρών από άλλες περιοχές οι οποίοι λαμβάνουν ως κίνητρο ένα σημαντικό οικονομικό μπόνους (αυξήθηκε εφέτος σε 2.100 ευρώ/μήνα επιπλέον των μηνιαίων απολαβών τους).

Τριπλασιασμός επιδομάτων άγονου

- Advertisement -

Υπό τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει ένα σχέδιο ενίσχυσης των δομών Υγείας σε δύσκολες περιοχές και συγκεκριμένες ειδικότητες που δεν προσελκύουν νέους γιατρούς. Με άρθρο που συμπεριλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία – ψηφίστηκε αρχές Αυγούστου – τροποποιείται παλαιότερη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης των ιατρικών θέσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα για άγονες περιοχές του καταλόγου Α οι γιατροί λαμβάνουν ως επίδομα περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο. Για την κατάταξη Β των άγονων περιοχών, το επίδομα είναι το 50% του πίνακα Α.

Οι παραπάνω αυξήσεις αποτελούν πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την οποία αναμένεται το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομικών. Η ίδια πρόταση περιλαβάνει διπλάσια επιδόματα για έξι ιατρικές ειδικότητες. Πρόκειται για τις εξής «αφανείς» ιατρικές ειδικότητες για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέους γιατρούς: Εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής. Το επίδομα άγονου, επομένως, για τις ειδικότητες αυτές θα ξεπερνά τις 7.000 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα με τα παραπάνω, θα διευρυνθεί ο κατάλογος των άγονων περιοχών. Σήμερα οι άγονες Α΄περιοχές είναι 32 και οι άγονες Β΄είναι 20. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, αρκετές που είναι χαρακτηρισμένες ως Β΄«ανεβαίνουν» στις Α΄, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς. Παράλληλα, κάποιες νέες που δεν είναι σήμερα άγονες θα ενταχθούν στον πίνακα Β’. Οι περιοχές είναι υπό τελική διαμόρφωση και αναμένονται πιθανές αλλαγές με βάση τα Κέντρα Υγείας και γενικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ορισμένων σημείων του ελληνικού χάρτη.

Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τα παραπάνω επιπλέον οικονομικά κίνητρα να μη δίνονται μόνο σε όσους νέους γιατρούς τοποθετηθούν, αλλά και σε όλο το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό των άγονων περιοχών. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τα νέα κίνητρα αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο 16νθήμερο και το «κρας τεστ» θα γίνει με προκήρυξη επιμελητών και διευθυντών στο ΕΣΥ που θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα με τις άγονες περιοχές, «φρένο» στις δραματικές ελλείψεις επιδιώκεται και μέσω της δυνατότητας των γιατρών του ΕΣΥ να απασχούνται και στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα να διατηρούν δικό τους ιατρικό ιατρείο. Αυτό απαγορευόταν από συστάσεως ΕΣΥ και πλέον άλλαξε, με σκοπό οι γιατροί να μπορούν να έχουν επιπλέον εισόδημα και να μην εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, ήδη δίνονται μια σειρά από «μπόνους» σε συγκεκριμένους γιατρούς. Οι αναισθησιολόγοι λαμβάνουν 400 ευρώ το μήνα πλέον του μισθού τους (250 ευρώ οι ειδικευόμενοι), το ίδιο και όσοι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχουν εξειδίκευση στην επειγοντολογία. Επιπλέον, οι γιατροί του ΕΚΑΒ λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λαμβάνουν προσαύξηση παροχής επιδόματος κατά 200-230 ευρώ.

Νέοι διοικητές νοσοκομείων το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο και ενώ ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως για τις νέες διοικήσεις στο δημόσιο, θα αλλάξουν οι νέοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. Έχει προηγηθεί η αλλαγή των διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για τους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τα πρόσωπα σε τελευταίο στάδιο επιλέχθηκαν από τον Υπουργό Υγείας.

Οι υποψήφιοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων έδωσαν γραπτές εξετάσεις στο τέλος Μαρτίου μαζί με τους υποψηφίους για τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Παράλληλα, έχουν καταθέσει τους φακέλους και αναμένεται από το ΑΣΕΠ η αξιολόγηση των τυπικών τους προσόντων ώστε να δοθούν οι σχετικοί πίνακες επιτυχόντων στο Υπουργείο Υγείας. Μετά την οριστικοποίηση των πινάκων από το ΑΣΕΠ, επόμενο βήμα είναι η κλήση σε προσωπική συνέντευξη. Σύμφωνα με τη διαδικασία, στην Επιτροπή που θα πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις θα συμμετέχει και ο νέος διοικητής ΥΠΕ όταν πρόκειται για τα νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης τους. Οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Οι υποψήφιοι που θα απαντήσουν σε προφορικές ερωτήσεις ενώπιων της αρμόδιας Επιτροπής θα είναι επτά, όσοι έχουν τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία. Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί πίνακας με τους τρεις επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση. Την τελική επιλογή θα κάνει ο Υπουργός Υγείας, όπως ορίζει η διαδικασία.

ygeiamou.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *