Το Μαξίμου έτοιμο για συμβιβασμό -Μετά τις εξαγγελίες, επανέρχεται ο κόφτης

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
5 Min Read

Έτοιμη για δύσκολο συμβιβασμό με τους δανειστές φέρεται πως είναι η κυβέρνηση και προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να βρεθεί «σημείο ισορροπίας».

-Advertisement-

Ως βασικές προϋποθέσεις, ωστόσο, όπως λέει στο iefimerida κυβερνητικό στέλεχος είναι ότι αυτό «δεν μπορεί να περιλαμβάνει νέα μέτρα και διατήρηση της μη ρύθμισης της αγοράς εργασίας».

Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε άνετα να είναι το γνωστό μοντέλο του «κόφτη» που προκρίθηκε και για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε, ότι η κυβέρνηση διαψεύδει μεν τη νομοθέτηση νέων μέτρων όχι όμως το ενδεχόμενο να δεσμευθεί με κάποιο άλλο τρόπο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο «κόφτης» θα μπορούσε να επεκταθεί για δύο-τρία χρόνια(μετά το 2018 )και να ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Στα χαρακώματα με το ΔΝΤ
Την ώρα πάντως που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη, η ελληνική πλευρά επικρίνει δημόσια και «πυροβολεί» ευθέως το Ταμείο. Στον απόηχο της παρέμβασης Τόμσεν ότι φταίει η κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας, επειδή συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους σε φιλόδοξους στόχους.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανεβάζουν κατακόρυφα τη ρητορική τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανόητους τεχνοκράτες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ψευδείς πληροφορίες» και «λανθασμένες εκτιμήσεις», ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατακεραύνωσε την πλευρά του Ταμείου.

Νέο ορόσημο ο Γενάρης- μπαράζ επαφών Τσίπρα
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση έκανε άλλο ένα βήμα πίσω, βάζοντας νέο χρονοδιάγραμμα. Από τη στιγμή άλλωστε που δεν υπήρξε συμφωνία στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η Αθήνα μεταθέτει τον ορίζοντα για συμφωνία «αν όχι πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον εντός των πρώτων ημερών του 2017».

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός ξεκινά μπαράζ επαφών. Σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε με αποκορύφωμα το γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Καβγάς Τσακαλώτου με τη Ντέλια για το ΔΝΤ -Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Την μετωπική με το ΔΝΤ επιλέγει η κυβέρνηση δείχνοντας ότι επιδιώκει την ρήξη με το Ταμείο.
Το άρθρο του Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ με το οποίο διεμήνυσε ότι το Ταμείο δεν θέλει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα και επέρριπτε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους σε πλεονάσματα 3,5% ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την έκρηξη.

Η κυβέρνηση μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά της στάσης του Ταμείου και του ίδιου του Πολ Τόμσεν.

Εξάλλου, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα έγινε το τετ α τετ της κυβέρνησης με τους δανειστές – το πρώτο μετά το άρθρο Τόμσεν και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Τσακαλώτος και Βελκουλέσκου ήρθαν αντιμέτωποι και συγκρούστηκαν στην τρίωρη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία κυβερνητική πηγή ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ευθέως την ενόχληση της Αθήνας για τη χθεσινή παρέμβαση των αξιωματούχων του ΔΝΤ με το άρθρο του Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής έρευνας του Ταμείου, Μωρίς Όμπστφέλντ, στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Ο έντονος διάλογος Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται μάλιστα να επεσήμανε ενοχλημένος: «Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω blogs».

Σύμφωνα δε με την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι συντάσσονται μ’ αυτή την άποψη όπως αποτυπώθηκε σε σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη διάρκεια της ημέρας.

Η απάντηση που έλαβε από την Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν ψυχρή και διόλου καθησυχαστική για την Αθήνα. «Δεν θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση είχε ως στόχο να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση. Στόχο είχε να καταγραφούν οι θέσεις του ΔΝΤ».

Σ’ αυτή την τρίωρη συνάντηση έγινε συζήτηση και για τις εξαγγελίες-παροχές με φόντο τις νέες δηλώσεις Τσίπρα από την Νίσυρο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ρωτάει κανέναν για το πού θα διανέμει το πλεόνασμα.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε επί των εξαγγελιών αυτών, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι υπήρξε ενόχληση – αν όχι δυσφορία – εκ μέρους κάποιων τεχνοκρατών.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη μέχρι πότε θα παραμείνουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα – αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αποχωρήσουν στο τέλος της εβδομάδας.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα ώστε να κλείσει το staff level agreement.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *