Είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά και βιταμίνες. Προσθέστε τον στη διατροφή σας για τέλεια γραμμή και λαμπερό δέρμα.
Σνακ με καπνιστό σολομό
(προετοιμασία 15΄)
Υλικά για 4 άτομα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μέτριο αγγούρι, 1 μεγάλο λεμόνι κομμένο στα οχτώ, λίγα φύλλα σαλάτας (ρόκα, μαρούλι, σπανάκι), 250-300 γραμμ. καπνιστό σολομό, 1 κ.σ. άσπρο ξίδι αναμεμειγμένο με 1 κ.σ. νερό, 6 κ.σ. μαγιονέζα, 2 κ.σ. horseradish σος, 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη, 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
1. Ρίχνετε το κρεμμύδι σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόβετε το αγγούρι σε τριγωνικές φέτες και τις βάζετε στο μπολ. Αφήνετε να μαριναριστούν για 10΄ και τις στραγγίζετε.
2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τη μαγιονέζα μαζί με τη horseradish σος, το χυμό από μία φέτα λεμονιού και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά.
3.Στρώνετε στην πιατέλα τις φέτες σολομού, τα πράσινα φύλλα σαλάτας, το αγγούρι σε φέτες και το μείγμα μαγιονέζας-σος horseradish σε ένα μπολάκι και σερβίρετε μαζί με φρυγανισμένο ψωμί.
Σολομός στο φούρνο με πορτοκάλι και βότκα
(προετοιμασία 10′, μαγείρεμα 25′)
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φιλέτο σολομό καθαρισμένο και πλυμένο, 2 πορτοκάλια, ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη σος: ½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι, ½ φλιτζ. βότκα, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. σόγια σος
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
2. Κόβετε τα πορτοκάλια σε ροδέλες χωρίς να τα καθαρίσετε. Αλείφετε το σολομό με ελαιόλαδο και τον αλατοπιπερώνετε. Στη συνέχεια τον τοποθετείτε σε ένα ταψί και απλώνετε στην επιφάνειά του τις ροδέλες πορτοκαλιού.
3. Φτιάχνετε τη σος: σε ένα τηγάνι ρίχνετε όλα τα υλικά και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση για περίπου 5΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα.
4. Όταν είναι έτοιμη, περιχύνετε μ΄ αυτή το ψάρι και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20΄ κι αν χρειαστεί αναποδογυρίζετε τις ροδέλες πορτοκαλιού για να μην καούν.
5. Διακοσμείτε με τον άνηθο και σερβίρετε.
Σαλάτα με σολομό, αβοκάντο και βατόμουρα
(προετοιμασία 15’)
Υλικά για 4 άτομα
500 γραμμ. καπνιστό σολομό, 2 αβοκάντο κομμένα σε κομμάτια, 1 1/2 φλιτζ. βατόμουρα, 150 γραμμ. πράσινη σαλάτα, 100 γραμμ. βαλεριάνα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μήλο κομμένο σε κομμάτια, 1/2 φλιτζ. ψημένους ηλιόσπορους, 1 φλιτζ. σταφίδες, ξύσμα από 1/2 λεμόνι Για το λαδολέμονο 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη σος γιαουρτιού 2 φλιτζ. γιαούρτι, 1/2 κ.σ. μέλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
2. Χτυπάτε καλά το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Ραντίζετε τη σαλάτα με το λαδολέμονο και σερβίρετε με μέλι ανακατεμένο με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί.
Tip: Σ’ αυτό το πιάτο ταιριάζουν ιδανικά και τα κάσιους.
Ταϊλανδέζικος σολομός με γλυκόξινη σος
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 20΄, μαρινάρισμα στο ψυγείο 1 ώρα)
Υλικά για 4 άτομα
700 γραμμ. φιλέτο σολομού καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο σε λωρίδες, 3 κ.σ. σόγια σος, 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο Για τη σος: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι σε κόκκους, 3 κ.σ. σος ψαριού, 2 κ.σ. μέλι, 1 ½ κ.σ. χυμό λάιμ, 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε τη σος: σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2΄-3΄. Στη συνέχεια τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα βάζετε στο μούλτι. Προσθέτετε το κόκκινο πιπέρι, τη σος ψαριού, το μέλι, το λάιμ και το νερό και χτυπάτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.
2. Έπειτα βάζετε τη σος στο τηγάνι με το ελαιόλαδο και την αφήνετε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5΄. Σε περίπτωση που είναι σφιχτή, τότε προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να πετύχετε τη σωστή υφή.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά τη σος, τη σόγια σος και το τριμμένο τζίντζερ ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, βυθίζετε το φιλέτο του σολομού και το μαρινάρετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
5.Τοποθετείτε το σολομό σε ένα ρηχό ταψάκι, τον περιχύνετε με τη σος, τον ψήνετε για 15΄, τον γυρίζετε και τον αφήνετε για ακόμα 5΄ και, μόλις είναι έτοιμος, σερβίρετε.