Πραγματικότητα κινδυνεύουν να γίνουν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου, συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.
Η χώρα βαδίζει σε τροχιά 90 θανάτων την ημέρα: Χθες καταγράφηκαν, 87 νέοι θάνατοι, που αποτυπώνουν την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να «κλείσει» με 2000 νεκρούς.
Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547.
Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων πολλοί τάχθηκαν υπερ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.
Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.
Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».
Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως χθες Τετάρτη, έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα, πριν αυτό «διαλύσει» στο σύστημα υγείας.
Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 561, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα όρια του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πολύ έντονα από τους 600 και πάνω. Πρόκειται για έναν αριθμό που έμοιαζε μακρινός, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες δείχνει, δυστυχώς, να πλησιάζει απειλητικά.
«Οχι» Μητσοτάκη σε lockdown – Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων
Όπως και να έχει η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το lockdown, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός προχωρά σε έκτακτο διάγγελμα σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα, και στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική για τις επόμενες μέρες έως και τις γιορτές.
Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων».
Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.
Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν αντικειμενικά δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.
Έμφαση στους άνω των 65
Επίσης θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, δίνοντας στοιχεία για θανάτους και διασωληνωμένους
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παροτρύνει τους πολίτες άνω των 65 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Συγκεκριμένα, όπως αναμένεται να εξηγήσει, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σε αυτό το πλαίσιο, τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού στη χώρα μας θα εξακολουθούν να ισχύουν για τους άνω των 65 ετών εφόσον κάνουν την τρίτη δόση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση ενισχύει το ΕΣΥ, αναφερόμενος στην προσφορά και του ιδιωτικού τομέα, τόσο σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές όσο και τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί εθελοντικά στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών.
«Δεν έχει νόημα να αυξηθούν οι ΜΕΘ αν δεν στελεχωθούν σωστά»
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, δεν είναι λύση το να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κοροναϊό.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων, που σημαίνει ότι αν φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ. Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κοροναϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν», θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα εντατικών». Υπάρχουν ΜΕΘ μόνο για ασθενείς με κοροναϊό και ΜΕΘ μόνο για ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. «Δε μπορείς να βάλεις ασθενή με κοροναϊό εκεί που είναι άνθρωποι που δεν έχουν κοροναϊό και το αντίστροφο.»
«Το 5ο κύμα θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν την τρίτη δόση»
Την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, προειδοποιεί ότι το πέμπτο κύμα θα «χτυπήσει» εμβολιασμένους που ΔΕΝ έκαναν την τρίτη δόση. «Ας συμβιβαστούμε την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο», είπε στο MEGA ο κ. Γεροτζιάφας.
«Στην Ελλάδα έχουν μπετοναριστεί οι ανεμβολίαστοι»
Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, «παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», είπε.
Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν «μπετοναριστεί» οι ανεμβολίαστοι. Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε.
«Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση. Στην περίπτωση του κοροναϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει “κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό”», κατέληξε.
in.gr