Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει πλέον για το Πάσχα με το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό να συζητείται καθημερινά όλο και περισσότερο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνηση είναι οι μετακινήσεις αυτές να επιτραπούν με συγκεκριμένους όμως κανόνες, και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας στην επικράτεια.

Οι 2 + 1 κανόνες που φαίνεται πως θα απαιτηθούν για να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις και να κάνουμε Πάσχα στο χωριό είναι:

  • να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ιικό φορτίο στη χώρα
  • οι μετακινήσεις να γίνονται μεταξύ όμορων περιφερειακών ενοτήτων με την ίδια επιδημιολογική κατάσταση
  • χρήση των self test

Ενδεικτικά, η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα, δήλωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι  είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίο τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε όμως από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ως προς τη χρήση των self test ως «όπλο» υπέρ ενός ασφαλούς ανοίγματος των μετακινήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται πως εφόσον αυτές επιτραπούν, να ζητηθεί ως προϋπόθεση από την επιτροπή των ειδικών ιδίως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις να έχει προηγηθεί self test.

Αυτό είχε αποκαλύψει άλλωστε μιλώντας στο ΣΚΑΪ πριν δύο ημέρες ο ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in:ΕΛΛΑΔΑ