Λιβύη: Την εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες! Φεύγουν μέσω Μεσογείου αλλά τους… γυρνάνε πίσω!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read
Israeli soldiers from the Givati Brigade take part in a training session on the shore of the Mediterranean sea in Ashkelon, Israel January 9, 2020. REUTERS/Amir Cohen

Από τις αρχές του έτους, περίπου 1.100 μετανάστες αναχώρησαν από τη Λιβύη διά θαλάσσης, όμως ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς στάλθηκε πίσω στη χώρα παρά τη σύγκρουση που μαίνεται εκεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

-Advertisement-

«Τουλάχιστον 953 μετανάστες, εκ των οποίων 136 γυναίκες και 85 παιδιά, στάλθηκαν προς τις λιβυκές ακτές στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του 2020», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ, η Σάφα Μσέχιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η πλειονότητα από αυτούς αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη και μεταφέρθηκαν όλοι σε κέντρα κράτησης», πρόσθεσε.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Ιταλία αποφάσισε να ανανεώσει την πολύ αμφιλεγόμενη, που κρίθηκε όμως αποτελεσματική, συμφωνία που υπέγραψε το 2017 με τη Λιβύη, η οποία προβλέπει χρηματική βοήθεια στη χώρα αυτή και την εκπαίδευση Λίβυων ακτοφυλάκων προκειμένου να εμποδίζουν τις αναχωρήσεις μεταναστών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Λιβύη και οι καταγγελίες

ΜΚΟ καταγγέλλουν αυτό το σύστημα, εκτιμώντας πως οι μετανάστες στέλνονται πίσω σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης όπου πολλοί πέφτουν θύματα βίας. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τα πλοία διάσωσης των ΜΚΟ ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν άλλους 237 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.

«Υπάρχει ασφαλώς μια απότομη αύξηση των αναχωρήσεων, που συνδέεται εν μέρει με την κατάσταση ασφαλείας», είπε η Μσέχιλ.

Η αύξηση των αναχωρήσεων μεταναστών σημειώνεται έπειτα από μια αναζωπύρωση της βίας στην Τρίπολη.

Μια κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή έπειτα από έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκεχειρία επρόκειτο να υπογραφεί στη Μόσχα από τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη, αλλά ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναχώρησε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία την οποία αποδέχθηκε ο αντίπαλός του.

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως η Λιβύη γίνει μια «δεύτερη Συρία» και θέλει να μειώσει τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της.

«Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι άμαχοι στην Τρίπολη και στα περίχωρα βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Σάφα Μσέχιλ. Μεταξύ των αμάχων βρίσκονται τουλάχιστον 110.000 μετανάστες σε αστικές περιοχές», είπε.

Ο ΔΟΜ καλεί να σταματήσει το σύστημα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη προκειμένου να μετριαστούν τα βάσανα των ανθρώπων αυτών, ζητώντας την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες που ζήτησαν να επιστρέψουν εθελοντικά στη χώρα τους εγκλωβίστηκαν στη Λιβύη λόγω της κατάστασης ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

newsit

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *