Θεωρείται αν όχι η αρχαιότερη, μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο, και προέρχεται από την Λημνία σταφυλή για την οποία υπάρχουν αναφορές στον Ησίοδο και στον Αριστοτέλη. Το Λημνιό θεωρείται ότι είναι το κρασί με το οποίο μέθυσε ο Οδυσσέας τον κύκλωπα Πολύφημο.
Το Λημνιό, γνωστό και ως Καλαμπάκι, είναι μια γηγενής ποικιλία σταφυλιών, μέτρια ζωηρή και αρκετά παραγωγική, ανθεκτική στην ξηρασία και με μεγάλη αντοχή στις περισσότερες ασθένειες.
Δίνει κρασιά σχετικά υψηλόβαθμα, με ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα βοτάνων και κόκκινων φρούτων, μέτριας οξύτητας, μέτριων τανινών και μετρίου σώματος. Καλλιεργείται πολλές περιοχές της Μακεδονίας, στη Λήμνο, τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και την Καρδίτσα δίνοντας Τοπικούς (Αγιορείτικος, Μακεδονικός, Ισμαρικός, Θρακικός), και Επιτραπέζιους οίνους. Συμμετέχει στην ποικιλιακή σύνθεση των ερυθρών ξηρών οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος ¨Πλαγιές Μελίτωνα” μαζί με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, αλλά και σε μονοποικιλιακή εμφιάλωση(με τη συμμετοχή ελάχιστου Cabernet Sauvignon).
Συστήθηκε στο οινόφιλο κοινό τα νεότερα χρόνια, μέσα από τις εμφιαλώσεις του κτήματος Πόρτο Καρράς, τόσο από το Chateau, όσο και από τις μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις του στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο συνδυασμός του με το κοσμοπολίτικο Cabernet στο μίγμα του Chateau Porto Carras, έδωσε ένα από τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά -με κορυφαίο εκείνο του 1993- δημιουργώντας ζωηρό ενδιαφέρον για την ποικιλία αυτή, όπως και πολυάριθμους φαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δυστυχώς η επιτυχία του κτήματος δεν συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, αλλά γίνονται πλέον αξιολογότατες προσπάθειες από πολλούς παραγωγούς σε διάφορα μέρη της Β. Ελλάδας κυρίως, για την ανάπτυξη της ποικιλίας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το Λημνιό περιλαμβάνεται και στην ποικιλιακή σύνθεση ενός από τα ακριβότερα Ελληνικά κρασιά του Kormilitsa Gold Collection 2002, ενός κρασιού που συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις του Ρώσου προέδρου και ως εκ τούτου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.
http://www.itrofi.gr/