Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη νύχτα της Δευτέρας 27 προς 28 Φεβρουαρίου 2012, όταν το προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου χτυπήθηκε από διαρρήκτες, οι οποίοι έκλεψαν μεγάλη ποσότητα χρυσών κοσμημάτων και άλλων αφιερωμάτων από τις προθήκες στο τέμπλο του ναού, η Δικαιοσύνη φαίνεται να ρίχνει φως στην πολυσυζητημένη αυτή υπόθεση.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Μυτιλήνης «Τα νέα της Λέσβου» η υπόθεση πέρασε στην κύρια ανάκριση, όπου και κλήθηκαν να απολογηθούν εμπλεκόμενοι. Βασικά πρόσωπα της δικαστικής έρευνας αποτελούν ένας 50χρονος και ο γιος του, στον οποίο έφθασε η Δικαιοσύνη με βάση τα στοιχεία από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών του επικοινωνιών και την καταγραφή από την Αστυνομία συνομιλίας του με άλλο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται ήδη έγκλειστο στις φυλακές για έγκλημα, πριν από έξι χρόνια, στην περιοχή του Ευεργέτουλα της Λέσβου.
Πρόκειται για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που έγινε τη νύχτα της 18ης Απριλίου του 2012, δηλαδή ούτε 2 μήνες μετά τη διάρρηξη στο προσκύνημα του Ταξιάρχη, όταν ένας 39χρονος τότε συνελήφθη κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 30χρονου Ιγνάτη Ζηλέλλη και του 39χρονου αλβανικής καταγωγής Σωτήρη Μπρακούλια, τα πτώματα των οποίων περιέλουσε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στην καμπίνα του αγροτικού αυτοκινήτου του ενός εκ των δύο. Το έγκλημα αποδόθηκε τότε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών για οικονομικές διαφορές που είχαν προκύψει από αγοραπωλησίες και διακίνηση ναρκωτικών.
Το δαχτυλίδι που έδωσε νέα τροπή στο θρίλερ
Τότε όμως κάποιοι συνέδεσαν τη συμπλοκή με τη μοιρασιά των κλοπιμαίων, καθώς στο χέρι του ενός εκ των δολοφονημένων βρέθηκε ένα δαχτυλίδι, το οποίο αναγνώρισε ο ιερέας του Μανταμάδου ότι ήταν μέσα σε μία από τις προθήκες των αφιερωμάτων.
Από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας συλλέχθηκε δείγμα DNA από το δαχτυλίδι, έκτοτε όμως η υπόθεση έμεινε για χρόνια στην προανακριτική διαδικασία. Και αυτό γιατί οι δυο πιθανοί εμπλεκόμενοι ήταν νεκροί, ενώ δολοφόνος τους είχε οδηγηθεί στη φυλακή.
Το προφίλ του βασικού κατηγορούμενου
Ο 50χρονος που κατηγορείται τώρα για τη διάρρηξη στον Μανταμάδο είναι άτομο που έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών. Το 2006, μάλιστα είχε συλληφθεί στην Καλλονή να κατέχει 42 κιλά χασίς. Το 2012, έχοντας εν τω μεταξύ αποφυλακιστεί, ήταν ο πρώτος ύποπτος για τη διάρρηξη, που είχε αναζητήσει τότε η Ασφάλεια Μυτιλήνης κάνοντας έφοδο στην κατοικία του σε ορεινό χωριό του νησιού με την ελπίδα ότι θα βρίσκονταν τα κλοπιμαία από τη διάρρηξη του προσκυνήματος.
Κοσμήματα δεν βρέθηκαν, ωστόσο στην κατοικία του εντοπίστηκε ποσότητα ηρωίνης βάρους 219 γραμμαρίων και 358 γραμμάρια χασίς. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είχε καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες του ναού, να βρίσκεται μαζί με το παιδί του μέσα στο ναό του Ταξιάρχη, ελάχιστες ημέρες πριν από τη διάρρηξη. Η διάρρηξη καταγράφηκε από τις κάμερες, αλλά οι διαρρήκτες φορούσαν κουκούλες και δεν αναγνωρίστηκαν.
Το στοιχείο που δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό και βάζει στο κάδρο της ανάκρισης τον 50χρονο είναι ένα απόσπασμα τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον φυλακισμένο για το έγκλημα, όπου μιλάει για κάποια κρύπτη (καβάντζα) και η Δικαιοσύνη θεωρεί πως πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται τα τιμαλφή.
«Δεν έχω καμία ανάμειξη στη διάρρηξη»
Ο 50χρονος μίλησε στην εφημερίδα «τα Νέα της Λέσβου», μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του, σημειώνοντας: «Σέβομαι τον Ταξιάρχη ως ‘Αγιο του τόπου μας. Έχουμε κάνει βαπτίσεις στο Προσκύνημα, δεν έχω καμία ανάμειξη στη διάρρηξη.
Δεν θα έφτανα στο σημείο να κάνω κάτι τέτοιο ούτε εγώ και πολύ περισσότερο το παιδί μου που κατηγορείται μαζί μου. Το ότι βρεθήκαμε με τον γιο μου για να προσκυνήσουμε τους Αρχάγγελους, αυτό δεν σημαίνει ότι συμμετείχαμε στη διάρρηξη. Τόσος κόσμος επισκέφθηκε τον ναό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ύποπτοι είναι;
Τα όσα αναφέρω εγώ στη συνομιλία μου με τον Χ (σ.σ. αναφέρει το όνομα του φυλακισμένου για το έγκλημα) σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε σημείο που υπάρχουν τιμαλφή αλλά σε σημείο με ναρκωτικά». Και συνέχισε, μιλώντας στην εφημερίδα, ο κατηγορούμενος για τη διάρρηξη στο προσκύνημα: «μου είπαν ότι μου καταλογίζουν το ποσό των 120.000 ευρώ για την αξία των αφιερωμάτων. Τι δουλειά έχω εγώ με τη διάρρηξη και ποιος τα έχει αυτά τα λεφτά;»
πηγή newsit