Του Λεωνίδα Κωστόπουλου: Η πολιτική ως είδωλο των χαμένων ψευδαισθήσεων και προσδοκιών... | ΑΠΟΨΕΙΣ
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Λεωνίδα Κωστόπουλου: Η πολιτική ως είδωλο των χαμένων ψευδαισθήσεων και προσδοκιών…

Avatar

Published

on

Τα ποικίλα συμπτώματα κρίσης της κοινωνίας μας, σήμερα, κατέδειξαν πολλές όψεις ανεπάρκειας και δυσλειτουργίας όχι μόνον του πολιτικού συστήματος και των θεσμών , που το στηρίζουν , αλλά και των ατόμων , που βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής , οικονομικής , κοινωνικής κ.λ.π. ζωής, δηλαδή της ηγεσίας .

Λεωνίδας Κωστόπουλος Φοροτεχνικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Φθ/δας και Ευρυτανίας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

Η διαπίστωση αυτή γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή αν αναλογισθεί κανείς , ότι η σοβαρότητα της κρίσης έχει ενταθεί σε μια περίοδο που η κοινωνία μας , στοχεύοντας στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία των πολιτών ,επιδιώκει σε ένα άκρως επιβαρυμένο και ανταγωνιστικό επίπεδο ,να σταθεί όρθια ,σε ένα τοξικό και απαιτητικό Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον.Θα μπορούσε , ίσως , να δει κανείς εδώ την άλλη όψη του νομίσματος , ότι εξαιτίας ακριβώς αυτής της προσπάθειας , που απαιτεί έναν γρήγορο κοινωνικό μετασχηματισμό εντείνονται τα φαινόμενα κρίσης.

Σε περιόδους κρίσης οι κοινωνίες στέφονται προς την ηγεσία , κυρίως την πολιτική , είτε για να υποδείξει αυτή τρόπους εξόδου από την κρίση είτε για να ζητήσουν απ΄αυτήν ευθύνες. Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργούνται εύλογα προσδοκίες θετικής ανταπόκρισης ή αλλαγή συμπεριφοράς της ηγεσίας , η οποία αν δεν επιτευχθεί , οδηγεί , συχνά , στην αλλαγή των προσώπων που την απαρτίζουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί , ότι οι έντονες κρίσεις λειτουργούν πολλές φορές σαν θερμοκήπιο για την καλλιέργεια και ανάδειξη νέας ηγεσίας . Για την κατανόηση , λοιπόν , μιας κοινωνίας σε κρίση , όπως η δική μας , σκόπιμο είναι να διερευνήσει κανείς και την ηγεσία όχι μόνο ως φαινόμενο ή ως θεσμό , αλλά και ως πρόσωπα με συγκεκριμένη συμπεριφορά και ορισμένα χαρακτηριστικά .

Το ερώτημα που συνήθως τίθεται είναι, ΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΙΟΝ, ΑΠΟ ΠΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ;

Είναι ενδεικτικό, πλησιάζοντας προς τις εκλογές , μιας απλής προβληματικής γύρω από το φαινόμενο της ηγεσίας – εξουσίας. Σε τελική ανάλυση πρέπει να επισημανθεί και διερευνηθεί η λειτουργικότητα της σχέσης λαού -ηγεσίας αλλά και οι ευθύνες σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Πάντως το πρόβλημα της κοινωνίας μας σήμερα, συμπυκνώνεται όλο και περισσότερο στο ”ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ”.

Ακολουθήστε το Lamianow στο Instagram

Advertisement
Click to comment

Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
  Εγγραφείτε  
Notify of

Διαβάζονται