Λέκκας για Ρόδο: Έπεσε το 75% της βροχής που έριξε στη Βαλένθια -Κατά διαστήματα δεν μπορούσε κάποιος να περπατήσει έξω

Lamianow Lamianow
By Lamianow Lamianow Add a Comment
3 Min Read

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora από τη Ρόδο, με τον Ευθύμη Λέκκα να τοποθετείται για τα ακραία φαινόμενα που έκαναν την εμφάνισή τους.

-Advertisement-

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ανέφερε ότι στη Ρόδο είχαμε το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια και στάθηκε στη ραγδαιότητα που είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά διαστήματα.

«Έχει πέσει ένα πολύ μεγάλο ύψος βροχής, είναι το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια, έπεσε σε όλη τη Ρόδο. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαμε μεγάλη ραγδαιότητα κατά διαστήματα. Κατά διαστήματα δεν μπορούσε κάποιος να περπατήσει έξω από τη βροχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Λέκκας: Μια γέφυρα σχεδιασμένη τη δεκαετία του ’70-’80 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες
Αναφορικά με τη γέφυρα που κατέρρευσε στο Φαληράκι, ο κ. Λέκκας είπε πως πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάστηκε παλαιότερα και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα.

- Advertisement -

«Είναι μια γέφυρα σχεδιασμένη τη δεκαετία του ’70-’80. Αυτά τα έργα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές συνθήκες και έχουμε αυτήν τη σύνθετη κατάρρευση εδώ που διερευνούμε πώς άρχισε το φαινόμενο, ποια είναι η αρχή της κατάρρευσης, ποια είναι η τρωτότητα της γέφυρας και πώς είναι ο μηχανισμός κατάρρευσης. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς να κατασκευάσουμε την καινούργια γέφυρα, με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ουσιαστικά.
Έχουμε όλο το φάσμα αντοχής και τρωτότητας στα έργα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα καλούπι όλα. Είναι έργα τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 70 χρόνια. Τα παλιότερα έργα έχουν αυξημένη τρωτότητα. Θέλουν προσοχή», ανέφερε.

«Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα, έχουν αποκτήσει μια εκθετική αύξηση»
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έκανε λόγο για «εκθετική αύξηση» των συγκεκριμένων φαινομένων, κάτι που πρέπει να μας να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις.

Ειδικότερα, εν μέσω κλιματική κρίσης πρέπει να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να υπάρξουν επεμβάσεις στα έργα που υπάρχουν, προκειμένου να είναι πιο ανθεκτικά.

«Μέσα στην κλιματική κρίση πρέπει να γίνουν επιλογές του πού θα μπορέσουμε να επέμβουμε αποτελεσματικά με νέα δεδομένα και νέα ανθεκτικότητα. (…) Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα, έχουν αποκτήσει μια εκθετική αύξηση. Η αποκατάσταση παίρνει χρόνο», κατέληξε.

iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *