Λάρισα: Έφτιαξαν συσκευή που υπολογίζει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Πρόκειται για μία συσκευή που μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, το γάλα και η οποία έτυχε αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παρόντος του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών Πάνου Σάπκα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «γίνεται μια αναγνώριση και βράβευση από το δήμο Λάρισας της προσπάθειας που κάνουμε τόσα χρόνια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αφορμή είναι μια συσκευή που έχουμε δημιουργήσει, πατεντάρει και παρουσιάζουμε, η οποία μετράει, σε πολύ λίγο χρόνο, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε διάφορα υγρά τρόφιμα, όπως κρασιά, γάλα, μπύρα και αντίστοιχα τρόφιμα που υπάρχουν στην καθημερινή μας διατροφή.

Η συσκευή μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μικροοινοποιήσεις πριν την κυρίως οινοποίηση, μετρώντας τα αντιοξειδωτικά και βλέπουν την περίοδο εκείνη που έχουν την καλύτερη αντιοξειδωτική, η οποία παίζει ακόμα και από μέρα σε μέρα στο αγροτικό προϊόν. Η συσκευή δημιουργήθηκε με τη βοήθεια μιας τοπικής εταιρίας, της «POLYTECH», και μπορεί κάποιος να αγοράσει  το προϊόν, το οποίο κοστίζει περίπου 700 ευρώ.

Τώρα τρέχουμε ένα πρόγραμμα με εταιρία της Έδεσσας στους κερασώνες της χώρας, όπου μετράμε την οξύτητα και βλέπουμε ποια είναι η κατάλληλη μέρα για τη συγκομιδή».

Ο κ. Κουρέτας και η ομάδα του θα βραβευτούν σαν ερευνητική ομάδα από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις 26-30 Μαρτίου,  σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αβινιόν της Γαλλίας, όπου και θα παρουσιάσουν τη συσκευή.https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Από την πλευρά του ο κ. Σάπκας τόνισε πως «το θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι η πρόσφατη επιτυχία της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία σε συνεργασία με μια εγχώρια επιχείρηση την Polytech, συνέλαβαν την ιδέα για την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, ή το γάλα και η οποία έτυχε αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρθηκε το Γαλλικό κράτος και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στη Γαλλία , προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.

Εμείς, από την πλευρά μας, εκτός από το να τους συγχαρούμε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η επιτυχία αυτή αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας. Αποτελεί επίσης, επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και των προοπτικών που προσφέρει η συνεργασία του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  με μια εγχώρια επιχείρηση, στο χώρο της διεθνούς έρευνας και τεχνολογίας. Πιστεύουμε πως η καινοτομία, σαν αποτέλεσμα ερευνητικής δραστηριότητας, είναι το απαραίτητο υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η εθνική μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση. Και πάλι, θερμά συγχαρητήρια.»

Πηγή: onlarissa

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *