Ένα μεταλλικό κουτάκι, σαν αυτά που βρίσκουμε ακόμα στα σπίτια των γιαγιάδων μας, να “φιλοξενούν τα ραφτικά, παλιές φωτογραφίες ή μικροαντικείμενα, ανέβηκε στο Ebay. Το κουτάκι -ιδιαίτερα γνώριμο- όχι μόνο στους Λαμιώτες αλλά στους απανταχού επισκέπτες της πόλης μας και λάτρεις του ρουμελιώτικου παραδοσιακού γλυκού, την δεκαετία του 1960 περιείχε τους ξακουστούς κουραμπιέδες Λαμίας “Καρανδρέας¨.
Ο κάτοχος του, το πούλησε ως συλλεκτικό κομμάτι, με την τιμή να πιάνει τα 59 δολάρια. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν και η συναισθηματική αξία σίγουρα είναι πολλαπλάσια αφού έχει περάσει από γενιά σε γενιά διανύοντας μισό αιώνα ιστορίας….
Ο κάτοχος του retro κουτιού που αγοράστηκε πριν λίγες ημέρες, άγνωστο από ποιον, είναι Κύπριος. Άραγε κάποιος πρόγονος του να είχε έρθει στη Λαμία και αγόρασε τους κουραμπιέδες και κάπως έτσι έφτασαν στην Λεμεσό;
Κάποιος Λαμιώτης φαντάρος κλήθηκε να υπηρετήσει στην ΕΛ.ΔΥ.Κ και το πήρε μαζί του για φίλεμα;
Ποιος ξέρει ποια ιστορία κρύβει το ταξίδι του κουτιού από την πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας, στην μαρτυρική Μεγαλόνησο και από εκεί, για κάπου αλλού…
Από τους πρωτοπόρους το 1930 και η οικογένεια Καρανδρέα παρήγαγε όλα τα γνωστά ρουμελιώτικα προϊόντα. Κουραμπιέδες, χυλοπίτες και τραχανάδες. Οι εποχές ήταν δύσκολες όμως το μεράκι περίσσευε. Σε συνδυασμό με τις ντόπιες πρώτες ύλες, σε γάλα, αυγά και βούτυρα, η επωνυμία Καρανδρέα κατάφερε να γίνει ξακουστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό κερδίζοντας το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας για τους κουραμπιέδες στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1936 – ανοίγοντας παράλληλα και το δρόμο για εξαγωγές.
Το εργοστάσιο παρήγαγε κουραμπιέδες, χυλοπίτες, τραχανάδες. λουκούμια, καραμέλες, σοκολάτες και γλυκά του κουταλιού. Βρισκόταν κοντά στο Μνημείο του Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καλύβα-Μπακογιάννη.
Το 2007 η εταιρεία της οικογένειας Καρανδρέα εξαγοράστηκε από την εταιρεία της οικογένειας Τσιάτσου και η αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνεχίζει να κατακτά όλο και περισσότερους ουρανίσκους….