Λαμία – Στερεά Ελλάδα : Τα σκουπίδια… “εκπέμπουν” S.O.S!

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες κωλυσιεργίας των έργων που εντάσσονταν και απεντάσοταν και χάθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε στο ίδιοι έργο θεατές. Εκτός και αν συμβαίνει αυτό που λέει ο κ. Τσοκανής και κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τα έργα στην υλοποίηση με ΣΔΙΤ.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην επικαιρότητα ξαναήρθε το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στη Λαμία! Στο ίδιο έργο θεατές, ξανασυζητάμε για τα απαραίτητα έργα, για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, για τα νέα κύτταρα που είναι απαραίτητα -τα οποία βέβαια, δεν είναι νέα- γιατί ήδη από το 2013 υπήρχαν διαγωνισμοί και ευρωπαϊκοί πόροι (ΕΣΠΑ) για την υλοποίηση τους,οι οποίοι τελικά χάθηκαν! Η εσωτερική – επιστολή που υπογράφει ο επί σειρά ετών γεν. διευθυντής του ΦΟΔΣΑ κ. Τσοκανής και διέρρευσε, αναδεικνύει για πολλοστή φορά το θέμα.

-Advertisement-

Μεταξύ άλλων στην επιστολή σημειώνονται τα εξής: “… η επί τριετία αντιμετώπιση της Στερεάς Ελλάδας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεφεύγει των γνωστών καθυστερήσεων και αρρυθμιών της Πολιτείας και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της στάσης, σε συνδυασμό με τη διακηρυγμένη στάση συγκεκριμένων εκπροσώπων της Πολιτείας, υπέρ της προώθησης ΣΔΙΤ” σημειώνει ο γεν. διευθυντής του ΦΟΔΣΑ.

Σε ότι αφορά τον ΧΥΤΑ Λαμίας αναφέρονται μεταξύ άλλων πως: “… σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ο ΧΥΤΑ Λαμίας θα πρέπει να περιοριστεί στη διαχείριση 55.000 tn ετησίως και να εξυπηρετεί τους αρχικούς Δήμους-Μέλη του πρώην τοπικού ΦοΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας (Λαμιέων, Μακρακώμης, Στυλίδας & Καμένων Βούρλων).

Οι άλλοι 3 Δήμοι (Αμφίκλειας-Ελάτειας, Καρπενησίου και Αγράφων) θα πρέπει να μην εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Λαμίας.

- Advertisement -

Ήδη ο ΦοΔΣΑ έχει λάβει σχετική απόφαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων των 3 Δήμων στο ΧΥΤΥ Άμφισσας αλλά λόγω εκκρεμότητας στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΥ Άμφισσας, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.

Η ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Λαμίας εκδόθηκε σε συνδυασμό με το έργο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», δηλαδή υπό την προϋπόθεση της κατασκευής νέων κυττάρων και την αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή 2 νέων κυττάρων,  σχεδιάσθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και απεντάχθηκε το 2017, όσο την ευθύνη υλοποίησης του έργου είχαν ο προϋφιστάμενος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας και ο Δήμος Λαμιέων.

Μετά τη συγχώνευση του τοπικού ΦοΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας, το 2019 ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ διασφάλισε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προϋπολογισμού 6.800.000,00 € για την κατασκευή του έργου. Συνεχόμενες δικαστικές διαμάχες καθυστέρησαν την εξέλιξη του έργου, και το 2020 ο Δήμος Λαμιέων έλαβε την απόφαση ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού. Σήμερα η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης έτσι ώστε το επόμενο διάστημα το έργο να δημοπρατηθεί εκ νέου.

Στον ΧΥΤΑ Λαμίας έχουν εναποτεθεί με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στην ΑΕΠΟ, και παρά την αντίθετη άποψη της Υπηρεσίας, επιπλέον 5.019 tn απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας λόγω της παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας από τις 05/09/2022, ως εξής:

·        Δήμος Χαλκιδέων 2.429 tn

·        Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων 339 tn

·        Δήμος Ερέτριας 649 tn

·        Δήμος Κύμης-Αλιβερίου 1.148 tn

·        Δήμος Καρύστου 448 tn

Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Λαμίας από 01/01/2023 ανέρχεται σε 90.050 tn και θεωρείται οριακή μέχρι την ολοκλήρωση των δύο νέων κυττάρων.

Aναφορικά με την «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ» για το οποίο υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μόλις τον περασμένο Ιούλιο (2022) μεταξύ Περιφέρειας και δήμου Λαμιέων (6.8 κ. ευρώ ) θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το παρασκήνιο γύρω από το συγκεκριμένο έργο, από το 2013 και μετά, θα χαρακτηριζόταν και “βυζαντινό”. Μιλάμε για εργοληπτικά συμφέροντα τα οποία άλλαζαν κάθε τρεις και λίγο με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πίσω σε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει χθες.

Η δυσωδία των σκουπιδιών έχει “σκεπάσει” την Περιφέρεια μας και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα με αφορμή την έλλειψη… άμεσων λύσεων ενόψει της επόμενης μέρας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, εδώ και τώρα!

Την στιγμή που οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμάτων (Μ.Ε.Α) είναι εγκατεστημένες σχεδόν σε κάθε Περιφέρεια της χώρας (38 στο σύνολο), στην δική μας… μείναμε μεταξεταστέοι με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μεταφέρουμε σκουπίδια από την… Χαλκίδα στα Τρίκαλα, οι ΧΥΤΑ της περιοχής να “βογκάνε” και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων να μεγαλώνει!

Για όλα τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από την επιστολή που υπογράφει ο κ. Τσοκανής, θα πρέπει να υπάρξει μια υπεύθυνη ενημέρωση από το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ και τους δημάρχους που συμμετέχουν εκεί οι οποίοι άλλωστε είναι και υπόλογοι έναντι των πολιτών. Ασφαλώς και μας αναφέρει η άποψη του γεν. διευθυντή του φορέα αλλά εκείνο που τελικά μετράει, είναι τι λένε οι δήμαρχοι. Περιμένουμε να ακούσουμε από αυτούς, τώρα, και όχι κατόπιν εορτής τι προτάσεις έχουν κάνει και σε ποιο στάδιο βρίσκονται

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες κωλυσιεργίας των έργων που εντάσσονταν και απεντάσοταν και χάθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε στο ίδιοι έργο θεατές. Εκτός και αν συμβαίνει αυτό που λέει ο κ. Τσοκανής και κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τα έργα στην υλοποίηση με ΣΔΙΤ.

10 χρόνια συζητάμε τι πρέπει να γίνει και δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Για τι συζητάμε επομένως;

Φτάσαμε από το 2013 στο 2023 και ακόμη τα αναγκαία έργα δεν έχουν υλοποιηθεί. Μακάρι να μην φτάσουμε στο 2033 και ακόμη να συζητάμε…

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *