Λαμία: “Οι Αμφικτυονίες Α.Ε”… πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων! – ΒΙΝΤΕΟ

11 Min Read

Η επάνοδος στην κανονικότητα για το Δήμο Λαμιέων και το Δημοτικό  Συμβούλιο, είναι γεγονός, αφού  το Δ.Σ επανηλθε στο φυσικό του χώρο, στην αίθουσα της οδού Αινιάνων. Είναι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο στην Ελλάδα, που συνεδριάσε με φυσική παρουσία με τον Δήμο βέβαια να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

-Advertisement-

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο άπαντες παρόντες ήταν από το συνδυασμό της δημοτικής αρχής, από τον συνδυασμό του κου Σταυρογιάννη παραβρίσκονταν ένας σύμβουλος ενώ ο επικεφαλής και τέσσερις ακόμη σύμβουλοι μετείχαν με τηλεδιάσκεψη. Το ίδιο συνέβη και με το συνδυασμό του Στάικου ενώ άπαντες παρόντες ήταν από πλευράς του “Λαμία στο Κέντρο”. Για την Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία παρούσα και εκπρόσωπος ήταν η  κα Μαρία Αντωνίου ενώ ο επικεφαλής  Βασίλης Κυριακάκης μετείχε με τηλεδιάσκεψη.

Τέλος απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Δελιχάς.


Στο χθεσινό Δ.Σ με εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, με τη συμμετοχή των Δήμων Λαμιέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας, με τηνεπωνυμία «Αμφικτυονίες Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.». Με τη συμμετοχή του Δήμου Λαμιέων και των Δήμων  Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας, συστήνεται ένα αναπτυξιακό εργαλείο, βασισμένο στα νέα πρότυπα της νομοθεσίας και στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα στις 11/3/2020.

- Advertisement -

Να σημειώσουμε  ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που συστήνει ο Δήμος Λαμιέων, είναι ο πρώτος τέτοιος Οργανισμός που συστήνεται στην Ελλάδα.

https://youtu.be/aXuJGBSYrNU

Δείτε την τοποθέτηση του Δημάρχου επί του θέματος

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο αναπτυξιακός οργανισμός ο οποίος οραματιζόμαστε και τον οποίο καταθέτουμε σήμερα μπροστά σας, είναι ένας βραχίονας δημόσιου ενδιαφέροντος, αφού μετέχουν δήμοι και μόνο δήμοι και συγχρόνως είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προλάβει τις εξελίξεις.

Ένα εργαλείο που έχουμε απολύτως ανάγκη αν θέλουμε να προλάβουμε τον χρόνο, καθώς είναι πολύ δύσκολο μέσα από τις υπάρχουσες δομές να απαντήσουμε και σε μια δύσκολη καθημερινότητα, αλλά πολύ περισσότερο στα θέματα τα οποία χρειάζεται να κάνουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση για να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Είναι ένα εργαλείο ευέλικτο που θα μπορεί μέσα σε σύντομο χρόνο, να απαντά στα κρίσιμα, διασφαλίζοντας συγχρόνως στο δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, διασφαλίζοντάς την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και έτσι όπως το καταθέτουμε με το σχέδιο του καταστατικού, πέρα από την αντιπροσωπευτικότητα την οποία έχει, πρέπει να έχει μια ισχυρή οικονομική βάση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, να παράγει έργο και το κυριότερο να παράγει αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν μικρότερο, θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν με λιγότερα.
Τι είπαμε εμείς λοιπόν. Είπαμε ότι θέλουμε αποτέλεσμα και είπαμε ότι θα πρέπει για μια πενταετία να έχουμε εξασφαλισμένα τα πάντα για να αποδώσει τα μέγιστα. Θέλουμε μελέτες, θέλουμε παρεμβάσεις, θέλουμε εκτέλεση έργων, θέλουμε και τι δεν θέλουμε εκεί που δε φτάνει δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση ή εκεί που έχει κορεστεί να παρεμβαίνουμε άμεσα και να προχωράμε.

Ως τέτοιο εργαλείο του οραματιζόμαστε και βεβαίως φιλοδοξούμε, εκεί να μεταφέρουμε έμπειρο δυναμικό από το δημόσιο τομέα το οποίο και θα μπορέσει όλη αυτή την εμπειρία να την δώσει σε ένα καινούργιο δυναμικό το οποίο θα έχει ταχύτητες και αποτελεσματικότητα.
Θα πω και ένα παράδειγμα βεβαίως για όλους αυτούς που πιθανόν θα ήθελαν να πούνε ότι τα χρήματα που θα διαθέσει ο δήμος Λαμίας είναι πολλά.

Να πω ότι μόνο στην κοινωφελή επιχείρηση ο Δήμος της Λαμίας διαθέτει από 200.000 έως 300.000 ευρώ κάθε χρόνο. Και πρόκειται για μια κοινωφελή επιχείρηση με συγκεκριμένα πράγματα. Καλά κάνει και τα διαθέτει.
Δεν αξίζει τον κόπο όμως, για κάτι μεγαλύτερο να προλάβουμε τις εξελίξεις για να ωριμάσουμε έργα, για να κάνουμε διαγωνισμούς για να έχουμε αποτέλεσμα να επενδύσουμε τουλάχιστον τα ίδια χρήματα;

Ο Δήμος της Λαμίας δεν είναι ένας οργανισμός οποίος συγκεντρώνει χρήματα και τα τοποθετεί παραγωγικά επιδιώκοντας τοκοδοσία. Οι καταθέσεις είναι ότι πιο αντιπαραγωγικό υπάρχει. Ο Δήμος Λαμίας χρειάζεται να επενδύει στην ώρα τους, τα χρήματα να έχει αποτέλεσμα και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής είτε με νέα έργα και παρεμβάσεις είτε με σχέδια και βελτιώσεις.

Έχουμε δει πολλές Αναπτυξιακές να φυτοζωούν και να χρειάζονται κατ’ έτος αυξήσεις κεφαλαίου για να μην κλείσουν. Απορρίπτουμε αυτά τα μοντέλα, καθώς είναι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε πολύ νωρίς. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς να ετοιμάσουμε τη μελέτη, το σχέδιο καταστατικού, αφού βεβαίως ο νόμος μας επιτρέπει κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο νόμος δεν κλείνει παρά μόνο δυο μήνες ζωής. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα είχαμε τις επαφές με τους υπόλοιπους δημάρχους και όπως γίνεται κατανοητό υπήρξαν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για όλους μας.
Επιδιώξαμε να είναι το σύνολο των δήμων σ’ αυτό το σκηνικό κάποιοι δήμαρχοι δεν θέλουν σ’ αυτή τη φάση για τους δικούς τους λόγους. Κατανοητοί οι λόγοι, προχωράμε όμως .
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι μεμψίμοιρο να μιλάμε για χρήματα που δεν πρόκειται να διατεθούν όλα σε μία χρονιά. Μέχρι τότε θα δούμε και την αποτελεσματικότητα και με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι ότι αυτό που έχουμε κατά νου είναι να απαντήσουμε σε όλες τις προκλήσεις, όσο και αν κάτι τέτοιο είναι κουραστικό.

Δεν είναι απλά και μόνο να φτιάξουμε ένα φορέα που θα έχει διαχειριστική επάρκεια και θα μπαίνει ενδιάμεσος. Δεν κάνουμε ένα μεταπρατικό σχήμα, κάνουμε μια προέκταση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ό,τι αυτό σημαίνει για τοπική αυτοδιοίκηση.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αποτελούν βάση τόσο για τη μελέτη, ωρίμανση και διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, όσο και για την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την εκπαίδευση και γενικότερα τη γνώση, εξειδίκευση, καθώς και στη συνοχή και ανανέωση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Οι σκοποί και οι στόχοι της εταιρείας αναλύονται εκτενώς, αφενός στο σχέδιο του καταστατικού που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση κι αφετέρου στη μελέτη βιωσιμότητας που προβλέπει η νομοθεσία.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω γι’ άλλη μια φορά ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων, έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που μέσα από ευρύτατες συνεργασίες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και σύγχρονες μεθοδολογίες, θέλει να επιτύχει το ύψιστο λειτουργικό αποτέλεσμα για τους δημότες της Λαμίας και τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας γενικότερα.

Για τους λόγους αυτούς, ζητώ να αποφασίσετε με βάση την εισήγηση.
Ευχαριστώ

Τι ήταν οι Αμφικτυονίες ιστορικά… 

Οι Αμφικτιονίες αναδύθηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ. αποτέλεσμα της συνάθροισης στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη
κοντά στις Θερμοπύλες, γειτονικών φυλετικών ομάδων της κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Στον θεσμό αυτό προσχώρησαν στη συνέχεια και οι Δελφοί.   Ετυμολογικά ο όρος συνίσταται από το πρόθεμα «αμφί-» και τη λέξη «κτοίνα» η οποία σημαίνει οικισμός. Η λέξη “Αμφικτύονας” ως εκ τούτου σημαίνει «αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας».  Θα πρέπει να λεχθεί ότι ο όρος “Αμφικτιονία” αποτελεί ένα θεσμό τόσο παλαιό ώστε η ίδρυση της πρώτης Αμφικτιονίας να συγχέεται με τον θρύλο. Κατά αυτήν, ιδρυτής της υπήρξε ο “Αμφικτίων”, γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και αδερφός του Έλληνα – γενάρη των Ελλήνων. “Η θρυλική καταγωγή του θεσμού έχει οπωσδήποτε βαθύτερη σημασία διότι δι’ αυτού του τρόπου οι αρχαίοι Έλληνες θέλησαν προφανώς να συμβολίσουν την εθνική τους ένωση”, (Π. Αλούπη).

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η πιο σημαντική Αμφικτυονία της αρχαίας Ελλάδας αποτελούσε μία ομοσπονδία δώδεκα φυλών της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα. Σε αυτήν μετείχαν οι Θεσσαλοί, οι Βοιωτοί (Θήβα), οι Δωριείς (Σπάρτη), οι Ίωνες (Αθήνα), οι Περραιβοί, οι Μάγνητες, οι Λοκροί (Οπούντιοι και Οζολοί), οι Οιταίοι, οι Αχαιοί, οι Φωκείς, οι Δόλοπες και οι Μαλιείς. Συμμετείχε επίσης και η ΦΘΙΑ στην οποία γινόταν και το συνέδριο. Κάθε φυλή είχε δύο ψήφους. Κάθε μέλος της αμφικτυονίας είχε δικαίωμα συμμετοχής στο αμφικτυονικό συμβούλιο με τρεις εκπροσώπους που ονομάζονταν πυλαγόρες και με δύο ιερομνήμονες. Μετά τον Τρίτο Ιερό Πόλεμο οι ψήφοι που αντιστοιχούσαν στους Φωκείς δόθηκαν στους Μακεδόνες και την Ρωμαϊκή εποχή στη θέση των Δολόπων που καταστράφηκαν μπήκε η Νικόπολη. Το Συνέδριο λάμβανε χώρα δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το φθινόπωρο στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη κοντά στις Θερμοπύλες. Αρχικά είχε σαν σκοπό την εποπτεία των ιερών τόπων όσον αφορά τα θρησκευτικά καθήκοντα καθώς και την τέλεση των Πυθίων, αλλά στην συνέχεια απέκτησε ισχυρή πολιτική εξουσία. Η παρουσία του στην περιοχή συνδέεται με τους Ιερούς Πολέμους εναντίον των Φωκέων και την ανάμιξη του Φιλίππου Β’ στην πολιτική της Νοτίου Ελλάδας. Θεωρείται ως μία μικρογραφία των σύγχρονων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και παλιότερα η Κοινωνία των Εθνών.
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *