Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία: Προσκύνησε στις Θερμοπύλες, προσευχήθηκε και άνοιξε φτερά για το Παρίσι / Συγκινητικές στιγμές για τον άστεγο Γάλλο (εικόνες)

Υπάρχουν αξίες, όπως το ενδιαφέρον, η προσφορά και κυρίως η αγάπη, που δεν γνωρίζουν σύνορα, ούτε και χρώμα. Υπάρχουν φιλίες που γεννιούνται ξαφνικά, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και όμως, ανθίζουν και ενώνουν ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ ξανασυναντηθεί στη ζωή τους. Και όλοι μαζί γίνονται μια αγκαλιά…


Λίγο πολύ την ιστορία του Τεό την γνωρίζουν όλοι σε αυτή την πόλη. Ήταν ο άστεγος Γάλλος που βρέθηκε το βράδυ της 26ης Μαρτίου σε άσχημη κατάσταση, να περιφέρεται σαν χαμένος κάτω από δυνατή βροχή στη Λαμία.

Ήταν οι πρώτες μέρες της καραντίνας και του φόβου για τον κορωνοϊό.

Τότε που κανείς δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους και όλες οι πόρτες ήταν σφαλιστές. Εικόνες πρωτόγνωρες για τους κατοίκους της πόλης και σοκαριστικές για τον άστεγο που δεν γνώριζε την πόλη, τη γλώσσα, ούτε καν την ύπαρξη του κορωνοϊού…

Συγκέντρωσαν χρήματα για να του αγοράσουν το εισιτήριο για Γαλλία…

Σήμερα, μετά από δύο μήνες φιλοξενίας από τον Δήμο Λαμιέων και τη φροντίδα των υπαλλήλων του και των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ο Γάλλος υπήκοος αποχαιρέτισε τους φίλους του.

 

Τους φύλακες – άγγελους που όχι μόνο τον φρόντισαν αλλά του στάθηκαν σαν πραγματικοί φίλοι. Και το απέδειξαν μέχρι την τελευταία στιγμή αφού ήταν εκείνοι που συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν το εισιτήριο του για το Παρίσι αλλά και για τα πρώτα του έξοδα στο καινούριο του ξεκίνημα.

Ο Λεωνίδας, οι Θερμοπύλες, η προσευχή και ο Τεό…

“Θέλω να επισκεφθώ τις Θερμοπύλες, να πιω νερό και να προσκυνήσω τον Ιερό τόπο. Μου δίνει δύναμη ο χώρος αυτός…” είπε ο ίδιος στους ανθρώπους του Δήμου και το αίτημα του έγινε πρόθυμα δεκτό. Άλλωστε το ότι βρέθηκε άγνωστος και …άφραγκος σε μια ξένη χώρα, σε μια άγνωστη πόλη, δεν σημαίνει πως δεν διαθέτει γνώσεις, κουλτούρα και αρχές. Το όνειρο του να προσκυνήσει τις Θερμοπύλες έγινε πραγματικότητα λίγο αργότερα, όταν ξεκίνησε το ταξίδι από τη Λαμία προς το Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Η ιδιόχειρη επιστολή στον δήμαρχο Λαμιέων

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ λίγο πριν ο χαμογελαστός Τεό αποχωρήσει από την χώρα μας, άφησε μια κλειστή ιδιόχειρη επιστολή -που κανένας δεν γνωρίζει τι αναφέρει- για να παραδοθεί στον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραϊσκο. Το πιθανότερο είναι πως θα περιλαμβάνει ευχαριστίες για την στοργικότητα και την μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε ο Δήμος μας στην περιπέτεια του χιλιοταλαιπωρημένου Γάλλου.

E. Kαραίσκος: H εξουσία δεν είναι όπλο για την προσωπική ανέλιξη ...

Το συμβολικό δώρο που χάρισε στον Αντιδήμαρχο Υγείας Παναγιώτη Στασινό

Η περιουσία του Τεό ήταν όλα κι όλα ρούχα και γαλλικά βιβλία που του χάρισαν οι εθελοντές. Όμως υπήρχε και κάτι που του είχε απομείνει από εκείνη την βροχερή κρύα νύχτα που βρέθηκε μόνος και χαμένος στη Λαμία. Η ομπρέλα του.

“Σου τη χαρίζω με όλη μου την αγάπη. Είναι η ομπρέλα που κρατούσα για να προστατευτώ από τη δυνατή βροχή. Θέλω να την κρατήσεις με την ευχή, όπως προστάτευε εμένα, να προστατεύει και εσένα σε κάθε δύσκολη στιγμή…”

Στην ώρα του αποχαιρετισμού, δεν έλειψε η συγκίνηση. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που τη μια στιγμή βουρκώνεις και την άλλη χαμογελάς. Γέλιο και δάκρυ μαζί. Όπως η ζωή…

Η επιστολή του Παναγιώτη Στασινού στην Γαλλική Πρεσβεία

Καλημέρα σας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως ο Γάλλος υπήκοος Théo Maniragaba Saveau, που φιλοξενήθηκε από το Δήμο Λαμιέων ως άστεγος για περίπου 2.5 μήνες, σήμερα 6 Ιουνίου 2020 ταξιδεύει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Παρίσι.

Ο Théo το χρονικό διάστημα που βρεθηκε στη πόλη μας επέδειξε εξαιρετική συμπεριφορά και συμμορφωση στις οδηγίες για τον Covid-19 αλλά και σεβάστηκε τις συνθήκες φιλοξενίας του.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας από κοινού με το παράρτημα του Ερυθρου Σταυρού και το Γραφείο του Δημάρχου θεωρώ πως στο διάστημα αυτό κατάφεραν ώστε ο Théo να νιώσει πως βρίσκεται σε ένα φιλικό και προστατευμένο περιβάλλον και έτσι να ταξιδεύει σήμερα για τη Γαλλία με τις καλύτερες αναμνήσεις για τη πόλη μας.

Ως Δήμος Λαμιέων ευχόμαστε ειλικρινά να ξαναδούμε τον Théo στη Λαμία στο μέλλον,υπό άλλες συνθήκες, ενώ θέλουμε επίσης να σας ευχαριστήσουμε για τη επικοινωνία και τη συνεργασία.

Τελειώνοντας αυτή την επιστολή επιτρέψτε μου να σας κοινοποιήσω σχετικές  αναρτήσεις των ΜΜΕ,μία αναφορά στη Γαλλική γλώσσα καθώς και μερικές φωτογραφίες από τις τελευταίες  ώρες του Théo στη πόλη μας.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Στασινός

Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας

Δήμου Λαμιέων

Καινούρια αρχή, καινούρια ζωή…

Το αεροπλάνο πέταξε στη μία το μεσημέρι. Η πτήση για Παρίσι ολοκληρώθηκε. Η οικογένεια του Τεο δεν φάνηκε πρόθυμη να τον ξαναδεχθεί κοντά της. Όμως σε συνεργασία του Δήμου με την Γαλλική Πρεσβεία, εντοπίστηκαν οι καλοί του φίλοι που τον περιμένουν για μια καινούρια αρχή.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε. Οι αναμνήσεις και το μάθημα ζωής που πήρε και έδωσε ο νεαρός Γάλλος στη Λαμία, θα κρατήσουν για πάντα.

Καλή νέα αρχή Τεό…!

 

 

 

13 Σχόλιο

13 Comments

 1. TEACHER

  07/06/2020 at 13:10

  ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ[ΛΕΥΚΟΣ Η ΜΑΥΡΟΣ]ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ. Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ.

 2. Κεντρο-αφρικανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν!!!!

  07/06/2020 at 12:54

  Τελικά μας έχουν πάρει είδηση … πάλι καλά που είχε ήδη γαλλική υπηκοότητα (: ευρωπαϊκή ιθαγένεια) … αλλιώς έπρεπε να τον φιλοξενήσουμε στα κυτ μέχρι να του δοθεί η γνωστή δουλεμπορική visa: το δελτίο “πολιτικού πρόσφυγα”.
  … ευτυχώς οι “αλληλέγγυοι/-ες” τον κράτησαν πολύ λίγο….

 3. Νοτιοαφρικανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν!!!!

  07/06/2020 at 12:54

  Τελικά μας έχουν πάρει είδηση … πάλι καλά που είχε ήδη γαλλική υπηκοότητα (: ευρωπαϊκή ιθαγένεια) … αλλιώς έπρεπε να τον φιλοξενήσουμε στα κυτ μέχρι να του δοθεί η γνωστή δουλεμπορική visa: το δελτίο “πολιτικού πρόσφυγα”.
  … ευτυχώς οι “αλληλέγγυοι/-ες” τον κράτησαν πολύ λίγο….

 4. Νοτιοαφρικανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν!!!!

  07/06/2020 at 12:53

  Τελικά μας έχουν πάρει είδηση … πάλι καλά που είχε ήδη γαλλική υπηκοότητα (: ευρωπαϊκή ιθαγένεια) … αλλιώς έπρεπε να τον φιλοξενήσουμε στα κυτ μέχρι να του δοθεί η γνωστή δουλεμπορική visa: το δελτίο “πολιτικού πρόσφυγα”.
  … ευτυχώς οι “αλληλέγγυοι/-ες” τον κράτησαν πολύ λίγο….

 5. Γιωτα

  07/06/2020 at 11:03

  Μπράβο στον Δήμο Λαμιέων. Αυτό είναι φιλοξενία και ανθρωπιά

 6. Δημήτρης

  07/06/2020 at 10:07

  Όταν μιλάμε οι Ελληνες για την Ελληνική φιλοξενία αυτό ακριβώς εννοούμε…. Συμπαραστεκόμαστε και βοηθάμε κάποιον που τυχαία ήρθε σε δύσκολη θέση…. Όπως ακριβώς κάναμε κι εμείς οι Λαμιωτάρες σ΄αυτή τη περίπτωση…. Αυτό…δεν έχει καμιά σχέση με τα επιδοτούμενα καραβάνια που διέρχονται λαθραία στη χώρα…. Μη μπερδευόμαστε….

  • Ανώνυμος

   08/06/2020 at 01:02

   Μπράβο Δημήτρη…
   Έκανες copy paste το σχόλιο μου από το Πρώτο Θέμα… :))

 7. Kostas

  07/06/2020 at 09:51

  Έχετε πρόβλημα με το χρώμα του; Έχουν συγκεκριμένο χρώμα οι Γάλλοι; Στην Εθνική Γαλλίας οι μαύροι είναι άνω του 50%. Οι Γάλλοι είναι πολύχρωμοι.

 8. Jim

  07/06/2020 at 09:14

  Με τόση μαυρίλα στην Ελλάδα σίγουρα τον Γάλλο υπήκοο άνετα τον κάνεις για λαθρομετανάστη από την Αφρική χώρες προέλευσης των περισσότερων εισαγόμενων επενδυτών από την χώρα μας.

 9. Λαμιώτης

  07/06/2020 at 08:52

  Τον Γάλλο που τον είδατε;

 10. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

  06/06/2020 at 21:05

  ΑΥΤΗ ΛΕΓΕΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ & ΜΕΝΩ «ΜΟΝΙΜΟΣ»….ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ & ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ, ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.

  ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ, ΟΤΙ ΔΙΨΑΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΙΕΙ ΝΕΡΟ «ΚΟΠΗΚΕ» ΣΤΗ ΜΕΣΗ…ΑΣ ΔΕΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΤΗΝ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ (ΑΠΕΡΙΠΟΙΗΤΟΙ ΘΑΜΝΟΙ, ΔΕΝΔΡΑ, ΞΕΡΟ ΓΚΑΖΟΝ, ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΗΜΑΙΕΣ (ΕΘΝΙΚΗ +ΔΗΜΟΥ), Κ.Λ.Π)Η κ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ , ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ, ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ….

  • Κεντρο-αφρικανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν!!!!

   07/06/2020 at 12:55

   Τελικά μας έχουν πάρει είδηση … πάλι καλά που είχε ήδη γαλλική υπηκοότητα (: ευρωπαϊκή ιθαγένεια) … αλλιώς έπρεπε να τον φιλοξενήσουμε στα κυτ μέχρι να του δοθεί η γνωστή δουλεμπορική visa: το δελτίο “πολιτικού πρόσφυγα”.
   … ευτυχώς οι “αλληλέγγυοι/-ες” τον κράτησαν πολύ λίγο….

  • ghostdog

   07/06/2020 at 14:06

   Τον Τεό τον γνώρισα Οκτώβρη, όταν πέρναγε από τα μέρη μου. Με ένα σακίδιο στην πλάτη, είχε και ένα άλλο παλικάρι παρέα. Μετά την Κόρινθο ξέρω ότι συνέχισε μόνος του, και επειδή δεν είχε μαζί του κάποια συσκευή επικοινωνίας έχασα τα ίχνη του.
   Τελευταία φορά που μιλήσαμε ήθελε να δει την Αθήνα.
   Χαίρομαι που επιτέλους γυρνάει σπίτι του.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Είναι δύο γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας και όπως λένε έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές, από τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχονται…

TOP STORIES

Στον μαθηματικό διαγωνισμό, πολλά σχολεία της Φθιώτιδας βραβεύτηκαν όπως το 1ο  και 2ο Δημοτικό σχολείο Σπερχειάδας, το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, το Εκκλησιαστικό  Γυμνάσιο και...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή του, πριν από 6 μήνες και κατάφερε να το ξεπεράσει. Τότε πίστευε πως είχε σταθεί τυχερός. Σήμερα βρίσκεται και πάλι στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξύ άλλων, η δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται στο ρόλο που ερμηνεύει στις «Άγριες Μέλισσες» Η Θεοφανία Παπαθωμά μιλάει στο περιοδικό «Τηλέραμα» για την αλλαγή στην εμφάνιση...

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.