Λαμία: Mην πυροβολείτε τους παππούδες Το e-Banking , η πίκρα και οι άδειες τσέπες, στην ουρά του ΑΤΜ

6 Min Read

Και τι δεν έχουμε πει όλες αυτές τις ημέρες των αυστηρών μέτρων, της καραντίνας και του κορωνοϊού για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που συνωστίζονται στις τράπεζες. Για το πόσο ανεύθυνοι και ανεγκέφαλοι είναι που δεν κάθονται στα αβγά τους. Γιατί πάνε γυρεύοντας να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν και σε άλλους….


Πριν τους κατηγορήσουμε όμως ας δούμε τι κρύβεται πίσω από την «απερισκεψία» τους και γιατί και σήμερα, έκαναν ουρές έξω από τα τραπεζικά καταστήματα.

-Advertisement-

Η κυρία Βάγια είναι 78 χρονών. Την συναντήσαμε στην πλατεία Πάρκου να στέκεται όρθια για περισσότερο από μία ώρα στην ουρά του ATM με ένα βλέμμα που έπαιζε ανάμεσα στον εκνευρισμό και την απόγνωση.

«Μπήκα στο κατάστημα αλλά στο γκισέ δεν με εξυπηρέτησαν, μου έλεγαν κάτι για e-banking κάρτες, μηχανήματα, αλλά δεν τα ξέρω εγώ αυτά. Ούτε κατάλαβα, ούτε μου έδειξαν τι να κάνω. Μερικά κέρματα από τα μικρά έμειναν στο πορτοφόλι μου, πως θα ζήσω; Τα παιδιά μου μένουν στην Αθήνα, δεν μπορούν να έρθουν να με βοηθήσουν, πες μου τι να κάνω» αναρωτιόταν, και εκείνη ήταν η στιγμή που μετάνιωσα πικρά για όσα έχω σύρει και εγώ  στους ηλικιωμένους, με ιδιαίτερη ευκολία τις τελευταίες ημέρες.

Ο κύριος Λευτέρης είναι μεγαλύτερος. Πατημένα 84  μου λέει. Και γιατί βρε παππού δεν κάθεσαι σπίτι, τον ρωτάω…

«Να πάρω τη σύνταξη και να πάω να κλειστώ ήθελα, αλλά δεν εξυπηρετήθηκα μέσα  και εγώ άλλο τρόπο δεν ξέρω. Δεν έχω κανέναν. Μόνος μου ζω.  Ποιος θα με βοηθήσει να πάρω τα λεφτά μου, να πάρω τα απαραίτητα να ζήσω; Ξέρεις που θα πάω τώρα; Στο φαρμακείο να πάρω τα φάρμακα βερεσέ, αφού δεν έμεινε μία στο πορτοφόλι. Τα λεφτά είναι μέσα στην τράπεζα παιδί μου. Πως θα βγουν από κει να μπουν στην τσέπη μου δεν ξέρω…»

Ανάλογες ιστορίες για «κινέζικα» που λεν οι υπάλληλοι, για έλλειψη συγγενών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ακούσαμε από πολλά στόματα ηλικιωμένων που ξεροστάλιαζαν και σήμερα έξω από τις τράπεζες την ίδια ώρα που το περιπολικό με την ντουντούκα τους καλούσε να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας…

- Advertisement -

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω αν η αδυναμία εξυπηρέτησης  από το γκισέ για τις συντάξεις υπερηλίκων αποτελεί οδηγία άνωθεν ή αν πρόκειται για προσωπική επιλογή υπαλλήλων που -δικαίως και εκείνοι όπως όλοι μας- ανησυχούν για την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους.

Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν κατανόηση και να συμπαρασταθούν στους ηλικιωμένους, τώρα περισσότερο από ποτέ. (Εδώ που τα λέμε τους το χρωστούν, αν θυμηθούμε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν βάλει την γερασμένη πλάτη τους και με το παραπάνω για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα… ανακεφαλαιοποίηση λέγεται...)


Το πρόβλημα του παππού και της γιαγιάς λοιπόν είναι σοβαρό. Και λέγεται αφραγκοϊός. Πως θα εξυπηρετηθούν, πως θα επιβιώσουν για  όσο διάστημα ισχύσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό;

Μάθε παππού μου …τάμπλετ

Γηράσκω αεί διδασκόμενος λέει το ρητό αλλά πώς να εκπαιδεύσεις τον παππού και τη γιαγιά με πατημένα τα 80 να γίνουν ξεφτέρια στην τεχνολογία;

Αν το μόνο που μπορούν να χειριστούν είναι το παλιάς τεχνολογίας κινητό –και αυτό με το ζόρι- τώρα θα πρέπει να εξοπλιστούν με smartphone, tablet, ή laptop. Να χρησιμοποιήσουν wi-fi ή δεδομένα, να κατεβάσουν apps, e-bills, να κάνουν εγγραφή, login, να θυμούνται κωδικούς….! Ε μετά όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι! Θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, να πληρώνουν λογαριασμούς, να κάνουν μεταφορά χρημάτων, να ψωνίζουν από e-shop για να τηρούν το Μένουμε Σπίτι και αν περισσεύει να στέλνουν ηλεκτρονικό χαρτζιλίκι στο εγγόνι που μένει στην Αθήνα.

Το ειρωνικό στην περίπτωση των ηλικιωμένων είναι ότι το ίδιο το κράτος, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού στο πρώτο του διάγγελμα και δια Σπύρου Παπαδόπουλου κάθε 15 λεπτά στην τηλεόραση τους , καλεί παιδιά και εγγόνια να μείνουν ΜΑΚΡΙΑ από τους παππούδες.Για το καλό τους.

Στο τελευταίο επεισόδιο όμως του τηλεοπτικού σποτ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» αναφέρεται στην ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ παιδιών και εγγονιών να εκπαιδεύσουν (με φυσική παρουσία αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος) τον παππού και τη γιαγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πάλι για το καλό τους…!

Και εδώ είναι που παθαίνεις και παρανοϊό…

– Μην πυροβολείτε λοιπόν τους παππούδες. Τουλάχιστον ακούστε τους, ή βοηθήστε τους αν μπορείτε, όταν τους βλέπετε να περιμένουν έξω από τις τράπεζες.

– Μην πυροβολείτε τις γιαγιάδες που δεν ξέρουν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Που δεν μπορούν να χειριστούν το ΑΤΜ.

– Μην πυροβολείτε τους ηλικιωμένους που αγωνιούν για το πώς θα πληρωθούν για να επιβιώσουν.

– Μην καταλογίζεται ευθύνες στους ανήμπορους, αλλά σε εκείνους που τους καθιστούν ανήμπορους.

 Το πιάσατε το …υπονοούμενο;

 

 

Share This Article
3 Comments
  • Διάβασα το άρθρο σας, χωρίς να φανεί ότι θέλω να σας κάνω κριτική, μόνο να σας ενημερώσω, επειδή γράψατε για την αδυναμία εξυπηρέτησης από το γκισέ, είναι μια κατάσταση που επικρατεί δύο χρόνια ίσως και λίγο παραπάνω , οι υπάλληλοι έχουν υποχρεωθεί να εκτελούν συγκεκριμένες συναλλαγές από το γκισέ, επίσης αν μπείτε σε μια οποιαδήποτε τράπεζα θα δείτε το πολύ μέχρι δύο υπαλλήλους κι αυτό γιατί έχουν μειώσει το προσωπικό. Δεν είμαι τραπεζικός υπάλληλος, αλλά τυγχάνει εξαιτίας της εργασίας μου να επισκέπτομαι καθημερινά τράπεζες. Σέβομαι τους μεγάλους σε ηλικία, αλλά με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται. Εξάλλου, γι αυτό υπάρχουν οι χρεωστικές κάρτες για τις καθημερινές ανάγκες, πολλά χρόνια. Οπότε κανένας ηλικιωμένος δε θα μείνει νηστικός, ούτε χωρίς φάρμακα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει κάπου γραμμένο το pin του, για να μην το ξεχάσει.

  • Ως γνωστόν οι «συστημικές» τράπεζες παίζουν το ρόλο του «δερβέναγα», κάνουν ότι θέλουν. Ιδιαίτερα η Εθνική Τράπεζα που αρνείται να εξυπηρετήσει όχι μόνο ηλικιωμένους αλλά & μικρότερους, αν έχουν μόνο βιβλιάριο.
    Είχα & εγώ το μισθοδοτικό λογαριασμό μου στην εθνική & ευτυχώς τον μετέφερα στο Ταχυδρομικό ταμιευτήριο (EUROBANG), γλίτωσα την ορθοστασία & στα ATM…. Η μόνη λύση φύγετε από Εθνική….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *