Λαμία : Λύνεται ο “γόρδιος δεσμός” της Π.Ε.Λ – το κερδισμένο “στοίχημα” Καραΐσκου και η win-win κατάσταση

Lamianow.gr
Lamianow.gr 4 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/04/06 at 11:55 ΠΜ
9 Min Read
εκτος

Παρά τις όποιες ενστάσεις, και διαπληκτισμούς έχουμε δει κατά το παρελθόν, το θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και η -επιτέλους- αξιοποίησή της, φαίνεται να παίρνει τελικά θετική πορεία με γρήγορες εξελίξεις πάνω στο θέμα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενισχύεται από ένα κλίμα συναίνεσης, κάτι το οποίο διαφάνηκε κυρίως κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


  • Σε πολιτικό επίπεδο, και οι δύο πλευρές αυτή της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης, το θέμα της έκθεσης διαφαίνεται ως μία win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές, παρά τις όποιες έντονες διαφωνίες έχουν διατυπωθεί κατά το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά του νυν δημάρχου, ο Θύμιος Καραΐσκος βγαίνει σημαντικά ενισχυμένος, μιας και ας μην ξεχνάμε ότι η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας αποτελούσε πάντα την «ναυαρχίδα» των παγιωμένων προβλημάτων του δήμου μας. Η λύση του «γόρδιου δεσμού» επιφέρει μια σημαντική νίκη του νυν δημάρχου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έβαλε την έκθεση ως κορωνίδα στο προεκλογικό του πρόγραμμα και ως φαίνεται δικαιώνεται πανηγυρικά. Ο Θύμιος Καραΐσκος φαίνεται ότι γνώστης του συγκεκριμένου θέματος, από την αρχή της θητείας του, ανέλαβε προσωπικά και με συγκεκριμένα βήματα την εξυγίανση του, φτάνοντας χθες να παρουσιάζει όχι απλώς προτάσεις αλλά απτές και κοστολογημένες παρεμβάσεις.


IMG 9819 scaled


Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Σταυρογιάννης είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο λύσεις: Αυτή της ανοικτής σύγκρουσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ή αλλιώς της συναίνεσης που προφανώς και σε αυτή κατέληξε. Ο Νίκος Σταυρογιάννης ως έμπειρος πολιτικός γνώριζε καλά ότι μια καλά στοιχειοθετημένη και τεκμηριωμένη πρόταση είναι δύσκολο να αντικρουστεί και ότι πολλές φορές ακόμη και μέσα από την συναίνεση μπορούν να υπάρξουν και πολιτικά οφέλη τόσο για τον ίδιο όσο και την δημοτική του παράταξη. Άλλωστε ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την θέση του για το αν θα ξανακατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές ή θα ακολουθήσει τον δρόμο προς μια υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


Το "παίζει" δίπορτο ο Νίκος Σταυρογιάννης - Ξανά υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων;


Είτε όμως πρόκειται για πολιτικό πολιτισμό, είτε για ένα ανασκούμπωμα θέσεων, το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί ένα ορόσημο μιας νέας εποχής για τον πολύπαθο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας κάτι και το οποίο τελικά αποτελεί και το ζητούμενο για τον κάθε δημότη της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


Ας δούμε όμως το που πηγαίνουν τα 43.000.000 ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης έτσι όπως παρουσιάστηκε η πρόταση κατά την χθεσινή συνεδρίαση, παρουσία των: Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος, ο Αντιπρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ» Δημήτρης Μπεσλεμές, οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Σταυρογιάννης, Παναγιώτης Στασινός, Θωμάς Στάϊκος και Γιώργος Δελιχάς, η Μαρία Αντωνίου ως εκπρόσωπος της παράταξής της, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων Γεώργιος Ντελής, ο Πρόεδρος του νέου φορέα «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» Λεωνίδας Κωστόπουλος οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, του ΤΕΕ Θανάσης Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Κακαρούντας και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ν. Φθιώτιδας Λεωνίδας Μίχος.


IMG 1860 scaled


Με το Master Plan της ΠΕΛ, ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προωθεί την ιδέα της ανάπτυξης ενός πολυκέντρου πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και καινοτομίας περιφερειακής, αλλά και εθνικής εμβέλειας, με τις ακόλουθες χρήσεις:

  1. Υποστήριξη, υποδοχή και φιλοξενία mega events σε ειδικό χώρο.
  2. Εμπορική Έκθεση (Κτίριο Διοίκησης Εμπορικής Έκθεσης και Εκθεσιακοί Χώροι).
  1. Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία, Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα (Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας και Συνεδριακό Κέντρο).
  1. Αθλητισμός και Αναψυχή (Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Θεματικό Πάρκο και Μουσείο).
  1. Χώροι Πρασίνου.
  2. Χώροι Στάθμευσης.

inCollage 20210519 190302928Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΠΕΛ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της.


Λαμία : Εξελίξεις στην ΠΕΛ - Αναμένεται έκθεση βιωσιμότητας του Master Plan  από την Dimand


Παράλληλα με την ΠΕΛ προωθείται η αναβάθμιση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (ΚΙΕΘ) με παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και τη δημιουργία νέου περιεχομένου με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.

 

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«….Η αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας ήταν ένας διαχρονικός πόθος και διαχρονικός στόχος όλων των φορέων της περιοχής μας, που ήθελαν αυτός ο υπέροχος αλλά αναξιοποίητος για πολλά χρόνια χώρος, να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, τουρισμού και αναψυχής για την Λαμία και για όλη την Στερεά Ελλάδα. Αποδείχτηκε όμως ότι τελικά ήταν ένας δύσκολος στόχος γιατί παρουσίαζε πολυπλοκότητα και πολυπαραμετρικότητα, με ένα ασαφές θεσμικό πλαίσιο, με ανυπαρξία ενός συντονιστικού φορέα σχεδιασμού και συστηματικής προώθησης της αξιοποίησης, με την ίδια την κοινωνία να μην βρίσκει ένα τρόπο να καταθέσει προτάσεις, πάνω σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Αυτή είναι η μαγική λέξη, ολοκληρωμένο!!!

Έτσι αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ολοκληρωμένα !!!

Γι’ αυτό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, συστήσαμε τον «Φορέα ΠΕΛ αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ» που κατέχει στη χρήση του το ακίνητο και γι’ αυτό καταφέραμε, με τον Αναπτυξιακό μας Οργανισμό «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ» να δημιουργήσουμε ένα αποδεκτό από την τοπική κοινωνία και βιώσιμο Master Plan, και γι’ αυτό, για πρώτη φορά, βάλαμε σε δημόσια αξιολόγηση από τους τοπικούς φορείς αυτό το master plan, αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της τοπικής κοινωνίας και γι’ αυτό ερχόμαστε τώρα να υποβάλλουμε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης Θερμοπύλες και Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, δύο εμβληματικά τοπόσημα του Δήμου μας.


IMG 9797


Είναι μια ενιαία πρόταση που εντάσσει Θερμοπύλες και ΠΕΛ σε ένα συνολικότερο πλάνο ανάδειξης και αναβάθμισης του Δήμου μας, έχοντας ως αφετηρία την ιστορική τους διαδρομή, τις ανάγκες της πόλης αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Μια διπλή παρέμβαση που σηματοδοτεί την προσπάθειά μας αφενός για την αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και υπηρεσιών του ΚΙΕΘ και αφετέρου για τη δημιουργία στο χώρο της ΠΕΛ ενός hub καινοτομίας, έμπνευσης, δημιουργίας και υψηλού επιπέδου δραστηριοτήτων, εξωστρεφές, σύγχρονο, νεανικό, βιώσιμο και αναπτυξιακό.


IMG 1860 1 scaled


Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του Master Plan υποβάλλοντας πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιτρέψτε μου να αισθάνομαι ικανοποιημένος για την μέχρι σήμερα πορεία μας, για ένα ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για τη Λαμία και την Στερεά Ελλάδα.

Σήμερα, για την συνέχιση αυτής της πορείας ζήτησα την άποψη του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού, που συστήσαμε το 2020 , και το οποίο εκφράζει την οργανωμένη έκφραση της κοινωνίας μας στο υψηλότερο επίπεδο και η οποία άποψη θα είναι βαρύνουσα για τις μετέπειτα ενέργειες και αποφάσεις μας.


Λαμία : Ολοκληρωμένο (Master Plan) για μια -εντυπωσιακή- Π.Ε.Λ παρουσίασε ο  Θύμιος Καραϊσκος! Τι περιλαμβάνει... (Φωτό)


Η αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και υπηρεσιών του ΚΙΕΘ και αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και της γύρω απ’ αυτήν περιοχής της πόλης μας, ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ , Μια αγκαλιά στην πολυφωνία των ιδεών μας, μια γροθιά στις ενέργειές μας, μια φωνή στις διεκδικήσεις μας και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βλέπω ότι πραγματικά ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Να σημειωθεί τέλος ότι, το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού στη συντριπτική του πλειοψηφία εξέφρασε θετική γνώμη για την πρόταση. Ακολούθησε η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου έγινε ενημέρωση επί του Master Plan για την αξιοποίηση του ακινήτου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, παρουσιάστηκε η πρόταση και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.