Θα μπορούσες να τους χαρακτηρίσεις κασκαντέρ, ακροβάτες του δρόμου ή παιδιά που νίκησαν τους νόμους της βαρύτητας. Θα τους δεις να τρέχουν, να πηδούν από ταράτσα σε ταράτσα, να κάνουν άλματα στον αέρα, να προσγειώνονται με μαθηματική ακρίβεια, να ξανασηκώνονται και με εντυπωσιακούς ελιγμούς και να ξεπερνούν ό, τι εμπόδιο βρεθεί μπροστά τους μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους. Θα τους δεις και θα σου κοπεί η ανάσα, γιατί η αδρεναλίνη τους δεν τιθασεύεται, μεταδίδεται…
Είναι o Μάριος Ξέρας 21χρόνων, ο Έλβιν Ταφίλι 20 και ο Γιάννης Δελαπόρτας 23 χρόνων. Είναι οι… NOCUOUS!
Ασχολούνται με το parkour, την τέχνη της φυγής ή την τέχνη της κίνησης – όπως ορθότερα έχει χαρακτηριστεί – εδώ και εφτά χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα, επαγγελματικά. Προπονούνται συστηματικά πολλές ώρες κάθε μέρα –για αυτό άλλωστε έχουν υποτάξει τη βαρύτητα– και θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο δημιουργώντας βίντεο σαν αυτό που έφτιαξαν για την Λαμία. Και γιατί όχι, να αποτελέσουν έμπνευση και πρότυπο για άλλα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με το parkour.
Ο Γιάννης, ο Έλβιν και ο Μάριος μιλούν στο LAMIANOW για το parkour και την ομάδα που δημιούργησαν όταν ακόμη ήταν πιτσιρικάδες, τις προπονήσεις, τα εμπόδια, τα όνειρά τους και μοιράζονται μαζί μας ένα εντυπωσιακό βίντεο και εικόνες, που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα!
1)Τι ακριβώς είναι το parkour για όσους δεν γνωρίζουν, πως θα το περιγράψετε με μια πρόταση;
Το parkour – γνωστό και ως τέχνη της κίνησης – έχει ως σκοπό την ταχύτερη μετακίνηση από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β , χρησιμοποιώντας μόνο το ανθρώπινο σώμα .
2) Γιατί parkour και όχι κάποιο άλλο άθλημα από τα συνηθισμένα;
Αρχικά το parkour δεν αποτελεί πλέον ασυνήθιστο άθλημα (ιδίως στο εξωτερικό) μιας και ο αριθμός των αθλητών που ασχολούνται με αυτό αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό κάθε χρόνο. Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG )αναγνώρισε το parkour σαν επίσημο άθλημα και διεξήγαγε το πρώτο επίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2020. Διαλέξαμε το parkour γιατί μας προσφέρει την απόλυτη ελευθερία στις κινήσεις μας σε συνδιασμό με μοναδική αίσθηση αδρεναλίνης. Επίσης οι περισσότεροι αθλητές parkour – όπως και εμείς – το έχουμε σαν τρόπο ζωής και εκφραζόμαστε μέσω αυτού.
3) Πόσο καιρό ασχολείστε με αυτό και πως ξεκινήσατε;
Προπονούμαστε περίπου 7 χρόνια και τα τελευταία 3 το κάνουμε και επαγγελματικά. Τα δύο από τα τρία μέλη της ομάδας μας (ο Μάριος και ο Ελβίν), μιας και μεγάλωσαν στην ίδια πόλη ξεκίνησαν μαζί. Η αρχή έγινε όταν είδαν μια άλλη παρέα παιδιών να κάνει parkour σε μια πλατεία και αποφάσισαν να συμμετάσχουν. Το τρίτο μας μέλος (ο Γιάννης) προπονούνταν τα πρώτα χρόνια μόνος τους, καθώς στην περιοχή που έμενε δεν ασχολούνταν άλλος με το άθλημα αυτό. Η έμπνευση εν ασχολίας του οφείλεται στην έμφυτη αγάπη του για τα άλματα.
4) Πόσο ασχολείστε και αν ασχολείστε καθημερινά
Προπονούμαστε καθημερινά αφιερώνοντας αρκετές ώρες (τέσσερις με έξι τουλάχιστον και πολλές φορές αρκετά περισσότερες)!Φυσικά υπάρχουν και μέρες που δεν θα προπονηθούμε, λόγω ακατάλληλου καιρού και ανάγκης για ξεκούραση.
5) Δεν σας φοβίζει; Βλέπουμε κάποιες εντυπωσιακές σκηνές που αναμφίβολα περιέχουν κίνδυνο.
Ο φόβος πάντα υπάρχει αλλά ξεπερνιέται σταδιακά με τις προπονήσεις μας και την υποστήριξη της ομάδας και των ανθρώπων γύρω μας. Όσα βλέπετε στο βίντεο δεν είναι αποτέλεσμα μια μέρας αλλά πολλών χρόνων εμπειρίας. Γιαυτό πάντα συμβουλεύουμε τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν, να προπονούνται σταδιακά και να μην είναι επιπόλαιοι προσπαθώντας να αναπαράγουν καταστάσεις για τις οποίες δεν είναι έτοιμοι ακόμα.
6) Τι χρειάζεται από πλευράς αθλητική κατάστασης για να ακολουθήσεις τον δρόμο του parkour;
Το parkour – όσο παράξενο και αν ακούγεται – είναι ένα άθλημα που μπορούν να ασχοληθούν οι περισσότεροι, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικής κατάστασης. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα από τριανταπεντάρηδες και άνω που ασχολούνται με την τέχνη της κίνησης, έχοντας σαφώς προσαρμοσμένους στόχους για αυτούς. Ωστόσο είναι αρκετά βοηθητικό το να γυμνάζεις κάθε μέρος του σώματος σου, ώστε να μπορείς να το ελέγξεις και να το εμπιστεύεσαι όσο το περισσότερο δυνατόν. Ειδικά αν ασχολείσαι με αυτό επαγγελματικά, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφεύγεις τραυματισμούς.
7) Τώρα επί covid 19 πως είναι η κατάσταση; Μπορείτε να προπονηθείτε; Τι κάνετε ατομικά για να διατηρήστε την καλή σας φυσική κατάσταση;
Παρόλο που ο covid 19 έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας με ανεπανάληπτο τρόπο, στον τομέα της άθληση δεν ισχύει το ίδιο. Κρατώντας τις κατάλληλες αποστάσεις είμαστε ικανοί να προπονηθούμε όπως και πριν. Μια σημαντική δυσκολία που θα μπορούσα να αναφέρω ωστόσο είναι η μη λειτουργία του γυμναστηρίου μας. Στο γυμναστήριο αυτό είχαμε κάποια στρώματα όπου δοκιμάζαμε καινούρια κόλπα προκειμένου να ήμαστε πιο έτοιμοι για την εκτέλεση τους στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης εκτός από τα στρώματα το γυμναστήριο για εμάς αποτελούσε και χώρο ελεύθερης προπόνησης. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε πάρκα και την προπόνηση σε πλατείες. Η μη ύπαρξη χώρου για αθλητές σαν εμάς δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο στην προπόνηση μας αλλά μας ωθεί στο να διακινδυνεύουμε περισσότερο καθώς αθλούμαστε σε δύσβατα μέρη (παραδείγματος χάρη: τσιμέντο).
8) Ποιος ο στόχος σας στο συγκεκριμένο άθλημα;
Στόχος μας είναι να γυρίσουμε τον κόσμο δημιουργώντας βίντεο σαν αυτό που φτιάξαμε για την Λαμία. Και μέσω αυτών να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε περισσότερα άτομα (τόσο Έλληνες όσο και ξένους) να ασχοληθούν με το parkour. Θα ήταν τιμή μας να αποτελούμε πρότυπο για νέους αθλητές και να τους μεταλαμπαδεύσουμε την φιλοσοφία και τις γνώσεις μας στο τομέα αυτό.
Να πάτε να βρείτε καμία δουλειά 20 χρονών γαϊδούρια και αφήστε τα πηδήματα να τα κάνετε σε κανένα κρεβάτι.
Για «καλικάτζαρους» τους βλέπω….διακινδυνεύουν τη σωματική ακεραιότητα για ποίο λόγο?
Καλύτερο παράδειγμα τα παιδιά που καθάρισαν εθελοντικά στο κάστρο (βεράντα), ωφέλησαν όλη την κοινωνία.