Απόγευμα Πέμπτης 26ης Μαρτίου. Στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας ένας έγχρωμος νεαρός άνδρας, άστεγος, βρεγμένος ως το κόκκαλο, στέκει σαστισμένος και ανήμπορος να προστατεύσει τον εαυτό του.

Στο κέντρο της πόλης  σχεδόν ερημιά. Κρύο, βροχή, ελάχιστοι περαστικοί, λιγοστά αυτοκίνητα. Όλοι βιαστικοί για να επιστρέψουν στο σπίτι.

Ο Δήμος Λαμιέων ενημερώνεται για την παρουσία του άστεγου άντρα και από εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται μια ολόκληρη επιχείρηση για την μεταφορά του σε κάποιο ασφαλές σημείο, με όλα τα προβλεπόμενα ταυτόχρονα μέτρα που ορίζουν οι κανόνες του covid – 19.

Και εκεί αρχίζουν τα ερωτήματα. Από που προέρχεται; Πως βρέθηκε στη Λαμία; Είναι καθαρός ή βρώμικος, είναι ψυχιατρικός ή μη;

Ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Στασινός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστος Γεωργίου και μια σειρά συνεργατών τους, φοράνε τις μάσκες και τα γάντια τους και επιδίδονται σε ένα πολύωρο «τρέξιμο» για να βρεθούν οι απαντήσεις αλλά και ο χώρος που θα μεταφερθεί ο άστεγος της πλατείας.

“Φύλακας Άγγελος” του γαλλόφωνου άστεγου αναδεικνύεται η γραμματέας του περ. Τμήματος Λαμίας του Ερυθρού Σταυρού Μαριάνθη Ντούβα η οποία γνωρίζοντας την γαλλική γλώσσα εκτός από εθελόντρια γίνεται και διαμεσολαβήτρια σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Ο Τεό από τη Γαλλία…

Μετά τις πρώτες έρευνες διαπιστώνεται πως ο άστεγος είναι Γάλλος υπήκοος. Ονομάζεται Τεό και είναι 34ων ετών. Σίγουρα ούτε ο ίδιος, αν του έλεγαν πέρυσι ότι φέτος θα βρεθεί άστεγος στη Λαμία, δεν θα το πίστευε.

Ο Τεό, ήταν ταξιδιώτης. Από εκείνους τους τουρίστες που συναντάμε τα καλοκαίρια με το σακίδιο στην πλάτη να περπατούν ατέλειωτα χιλιόμετρα. Που και που να κάνουν και οτο – στοπ. Είχε ξεκινήσει πριν πολλούς μήνες από την Γαλλία. Κάπως έτσι, βρέθηκε και στη Λαμία.

Στο μεταξύ τα τηλέφωνα και οι συζητήσεις ανάμεσα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τις δομές του δήμου και αρκετές υπηρεσίες πέφτουν βροχή ενώ ο Τεό μεταφέρεται με το αυτοκίνητο του Παναγιώτη Στασινού και συνοδεία περιπολικού στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου διαπιστώνεται πως ο «άστεγος» χαίρει άκρας υγείας.

Στην διάρκεια της αναζήτησης μιας ζεστής γωνιάς για τον Τεό, πολλές «πόρτες» έκλεισαν, πολλές –κομψές-  «αρνήσεις» δημιούργησαν εμπόδια, όμως όταν υπάρχει ανθρωπιά και διάθεση αλληλεγγύης, όλα ξεπερνιούνται.

Η ώρα είχε φτάσει 11 το βράδυ.  Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων έδειξε την προθυμία του να φιλοξενήσει τον  Γάλλο τουρίστα.  Ο πρόεδρος του Δημήτρης Δρακάκης, η Μαριάνθη  Ντούβα του Ερυθρού Σταυρού και δύο άτομα από το προσωπικό του Ιδρύματος είχαν ετοιμάσει μια καθαρή αποθηκούλα, του ιδρύματος με κρεβάτι και ζεστά σκεπάσματα  για την φιλοξενία του «ξένου».

Εικόνα της νυχτερινής Λαμίας από ψηλά

Ταυτόχρονα μια σειρά ακόμη ανθρώπων βοήθησε με κάθε τρόπο. Φαγητό, ρούχα κλπ…

Η Γαλλική Πρεσβεία ευχαριστεί τη Λαμία…

Με την αρχή της σημερινής ημέρας οι προσπάθειες συνεχίστηκαν. Ο Τεό μεταφέρθηκε σε χώρο του Γ’  ΚΑΠΗ όπου θα φιλοξενηθεί, με ζέστη και όλα τα απαραίτητα για την διαβίωση του. Πάντα βέβαια σε σχετική απομόνωση και με όσα ορίζουν οι κανόνες υγιεινής αλλά και ασφαλείας.

Για την περιπέτεια του Τεό ενημερώθηκε και η Γαλλική Πρεσβεία ώστε να συζητηθεί πως θα γίνει ο επαναπατρισμός του ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Λαμιέων και όσους συνεργάστηκαν για την φιλοξενία του υπηκόου της.

Δύο χρήσιμα μαθήματα…

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά νικούν κάθε εμπόδιο. Ακόμη και στις μαύρες μέρες του φόβου και της αγωνίας για τον κορωνοϊό. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, κανείς δεν είναι μόνος.

Η ιστορία του Τεό, ήταν ταυτόχρονα και μια δύσκολη «άσκηση» ετοιμότητας για την λειτουργία υπηρεσιών και δομών στον σημαντικό τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Από τα συμπεράσματα, ίσως οι αρμόδιοι, θα μπορέσουν να χτίσουν ένα τέτοιο σύστημα που θα χωράει όσους χρειάζονται βοήθεια, χωρίς σκοπέλους, εμπόδια και οδύσσειες…

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

5 Comments

  1. Δεν είναι οι «δομές» σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η χριστιανική αγάπη του Έλληνα.
    Μπράβο σε όσους «έτρεξαν» για τον άστεγο….
    Με την ευκαιρία, στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, έχουν κατασκευασθεί 10 η 20 διαμερίσματα (μικρά) για άπορους φοιτητές, ποτέ δεν διατέθηκαν από τον μακαριστό Νικόλαο, μήπως μπορεί να πάει εκεί? Ο Κ.κ Συμεών έχει αγάπη….

  2. Η απρονοησία και η επιπολαιότητα στο μεγαλείο τους Αντί της εισόδου του κυρίου αυτού που επιδίδεται στο χόμπι του γυρίσματος και της ετερογνωσία με τη προσφορά στα θέλω του και τις επιλογές του τον φιλοξενούμε άκουσον άκουσον στη πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα τα παιδάκια Βλέπετε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για ένα βράδυ ήταν βαρύ οικονομικό φορτίο έστω και για τον ιδιωτικό τομέα και κάθε πονόψυχο φυσικά ανώνυμο……… Μωρε τι δομές έχουμε……… Αξιοθαύμαστες ενέργειες και να μας πούνε ποιοι καθάρισαν την αποθήκη διαμονής του ξένου περιηγητή ?…….

    1. Οταν γράφεις πως “…. τον φιλοξενούμε άκουσον άκουσον στη πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα τα παιδάκια”. Πρέπει να ξέρεις τι λες. Ποιος σου είπε βρε γίγαντα ότι ήταν μαζί με τα παιδάκια; Ούτε τα είδε. Ούτε τον είδαν…. Ποιος σου είπε ότι ήταν στις κύριες εγκαταστάσεις; Λες να μπορούσε να πά-ει σε ξενοδοχείο και δεν τον έστειλαν; Κρείττον το σιγάν του λαλείν όταν δεν γνωρίζεις… Εκτός και αν λόγοι σκοπιμότητας σου επιβάλλουν να σπέρνεις πανικό. Αν ισχύει το τελευταίο ανακάλυψε ένα ποιο σοβαρό τρόπο….

  3. Σωστή συμπεριφορά της πόλης μας…..όμως θα πρέπει να μην επιλέγουμε να κάνουμε τα χόμπι μας…..και να μην μας νοιάζει τίποτα άλλο, Εκτός από την προσωπική μας ευχαρίστηση. Γιατί ……στη ζωή υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα για επίλυση……από τα προβλήματα που δημιουργούν οι χομπίστες….!!! Οι οποίοι δεν φαίνεται να τους απασχολεί τίποτα άλλο …..εκτός από την πάρτη τους…..

  4. Ο Έλληνας πάντα δείχνει την ΑΝΘΡΩΠΙΑ του!!!!

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like